Weblog
Dagboek van trainingen en wedstrijden

Update: 

11 - 16 september 2018
World Sailing World Cup, Enoshima

Resultaten Marit klik hier...

Nederlandse zeilers klaar voor World Cup op Olympisch water Tokio

7 september 2018 - Na een uitermate succesvol WK in Aarhus, afgelopen augustus, waarbij TeamNL Zeilen zes medailles mee naar huis nam, maakt het team zich op voor een volgende uitdaging: de World Sailing World Cup in Enoshima. In het Japanse kustplaatsje, waar ook de Olympische Spelen van 2020 gevaren worden, zal van 11 t/m 16 september gestreden worden om de medailles.

Het verkennen van het Olympische water en het doorgronden van de omgeving is wat de topsporters van TeamNL Zeilen voorop stellen tijdens de aankomende World Cup. Voor Marit Bouwmeester en Lilian de Geus komt er een extra kans bij: zij kunnen zich als eerste Nederlandse zeilsters kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020.

Bouwmeester: “Als het makkelijk is, is het voor iedereen makkelijk en dat maakt het weer moeilijk”
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester vertelt: "Het belangrijkste is dat we nu grote stappen zetten in ons kennisniveau van Enoshima. Deze plek is misschien niet zo uitdagend als Rio, maar wel veel uitdagender dan we in eerste instantie dachten. Daarbij komt: als het makkelijk is, is het voor iedereen makkelijk en dat maakt het weer moeilijk! We zijn van plan hier nog veel tijd op het water te spenderen om zo veel mogelijk situaties meerdere keren mee te maken."

Voor deze World Cup gaat Bouwmeester wederom voor het goud: “Ik ga er vanuit dat ik weer op een goed niveau kan gaan varen en mee zal strijden voor de overwinning. Het afronden van de selectie zou dan een logisch gevolg moeten zijn." In de Laser Radial komen ook Maxime Jonker en Daphne van der Vaart in actie tijdens de World Cup.


Nederlandse topzeilers sterk van start bij Olympisch Test Event

ENOSHIMA, 11 september 2018 - De Nederlandse topzeilers van TeamNL Zeilen hebben hun eerste dag van de World Cup in Enoshima met mooie resultaten afgesloten. Na het uitermate succesvolle WK in Aarhus, begin augustus, trokken de zeilers richting Japan voor hun laatste World Cup van het jaar, tevens Olympisch test-event. De Olympische Spelen van 2020 zullen dan ook op hetzelfde water gevaren worden. Een uitgelezen kans voor de zeilers om de omstandigheden te bekijken en te zien waar de komende twee jaar nog aan gesleuteld kan worden.

Bouwmeester na wisselende dag op 11e plek, Maxime Jonker 4e overall
Voor Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester ging haar World Cup wisselend van start. Haar eerste race van de dag finishte zij als 2e, maar haar tweede race kwam ze door wat foutjes als 23e over de finishlijn: “Ik heb twee kleine fouten gemaakt, die helaas heel hard af werden gestraft. Dat heeft heel veel punten gekost, maar tegelijkertijd hebben we ook heel veel ontdekt over de windrichting op deze baan. Morgen varen we op dezelfde baan met een vergelijkbare windvoorspelling. Dan kunnen we meteen het geleerde van vandaag laten zien!”
Bouwmeester staat momenteel 11e overall. Maxime Jonker kende eveneens een dag met wisselende resultaten. Zij finishte haar eerste race als 16e en de tweede race als 2e. Daarmee staat Jonker na haar eerste wedstrijddag op de 4e plek overall.


Nederlandse zeilers goed uit de voeten met uitdagende omstandigheden op Olympisch water

ENOSHIMA, 12 september 2018 - Op de tweede dag van de World Sailing World Cup in Enoshima hebben de Nederlandse topzeilers wederom te maken met uitdagende omstandigheden. Een aflandige wind zorgt voor veel windshifts die zich lastig laten voorspellen. Maar ondanks deze omstandigheden laten de zeilers en windsurfers van TeamNL Zeilen wederom zien dat ze tot de absolute wereldtop behoren.

Bouwmeester klimt naar 2e plek, Van der Vaart naar 5e plaats, Jonker zakt naar 6e positie
Na een lastige dag voor Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester, heeft de Friezin haar draai weer gevonden: “Het gaat goed. We hebben nu de tweede dag aflandige wind. Dat is dan wel weer ironisch. We hebben hier een flink trainingsblok gedraaid en alleen maar zeewind gehad en precies op de dag dat het evenement begint draaide die naar aflandig. Elke aflandige wind is wel lastig, maar dat is ook terug te zien op het scorebord. Veel schommelingen in de resultaten!”
Voor Bouwmeester heeft deze World Cup meerdere doelen: “Dit is een performance event en het liefst zou ik hier de Olympische kwalificatie aftikken, maar het is ook natuurlijk de Olympische locatie en dus willen we hier zoveel mogelijk leren. Die twee doelen gaan wel hand in hand. Ik heb hier vorig jaar niet veel kunnen zitten door blessureleed en dus is het nu een kwestie van veel leren. Iedere dag weer verkennen en leren en het uiteindelijke doel is uiteraard om hier in 2020 te winnen.”
Ook Daphne van der Vaart en Maxime Jonker varen een sterke World Cup. Van der Vaart staat momenteel 5e, nadat ze haar races van dag 2 als 5e en 3e finishte. Maxime Jonker finishte als 6e en 11e en staat 6e.


Uitdagende dag voor Nederlandse zeilers bij World Cup Enoshima

ENOSHIMA, 13 september 2018 - Op de derde racedag werd er voor de zeilers bij de World Cup in Enoshima weinig wind voorspeld. Het lichte weer zorgde voor nieuwe uitdagingen. Iets waar de Nederlandse zeilers over het algemeen blij mee zijn. Ze zijn tenslotte naar Japan vertrokken met een heldere missie: zo veel mogelijk het Olympische water en de omgeving leren kennen. In alle klassen, behalve de Laser Radial, konden races worden gestart en gefinisht.

Geen races voor Laser Radial-klasse, één race voor 49erFX
De Laser Radial kon op wedstrijddag drie geen enkele wedstrijd finishen. Hun races stonden pas later op de dag gepland. Er werd nog wel een race gestart, met heel weinig wind, maar bij de tweede bovenboei werd deze race toch gecanceld. Marit Bouwmeester staat dus, net als de dag ervoor, op de tweede plek. Daphne van der Vaart staat 5e, gevolgd door Maxime Jonker op de 6e plek.


Nederlandse topzeilers zonder te zeilen door naar medalraces World Cup Enoshima

ENOSHIMA, 14 september 2018 - Bij de World Sailing World Cup in Enoshima hebben de Nederlandse zeilers geen races kunnen varen. Een gebrek aan wind gooide roet in het eten en hoewel de 470-zeilsters en de Laser Radial-klasse halverwege de middag wel het water op werden gestuurd, kon geen enkele race worden gefinisht. In de overige klassen met Nederlandse deelnemers hebben de zeilers enkele uren op de kant gewacht, om vervolgens weer naar huis gestuurd te worden.

Voor de Laser Radial staan voor zaterdag een dag met 3 fleetraces op het programma. De medalrace is in deze klasse is op zondag 16 september.


Laser Radial-zeilster Bouwmeester tikt selectie voor Spelen 2020 af, Zegers & Van Veen (470) en Heiner (Finn) aan de leiding bij Sailing World Cup

ENOSHIMA, 15 september 2018 - Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester voldoet, met nog een medalrace te gaan in Enoshima, al aan de kwalificatie-eisen voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020. Bouwmeester heeft op haar laatste fleetrace-dag zo’n groot gat geslagen met de concurrentie, dat ze alleen nog 1e of 2e kan worden bij de World Cup. Om aan de kwalificatie-eisen te voldoen moest Bouwmeester minstens 4e eindigen. Dat is de zeilster met overtuiging gelukt. Ze gaat aan kop met 28 punten, gevolgd door de Zweedse Josefin Olsson met 46 punten.

Bouwmeester komt opgelucht van het water: “Ik ben hierheen gekomen met twee doelstellingen: Tokio zo goed mogelijk leren kennen voor de Olympische spelen, maar deze week telde ook mee voor de kwalificatie voor de Spelen. Ik heb 2 vliegen in 1 klap geslagen hier, dus ben heel blij. In principe is het een logisch gevolg. Als je de spelen wil winnen is het logisch dat je je ook kwalificeert. Maar het is gewoon lekker om het nu al te hebben, want nu heb ik alle vrijheid om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden en de kans zo groot mogelijk te maken om in 2020 weer goud te winnen.”
Nu Bouwmeester aan de kwalificatie-eisen heeft voldaan zal zij door het Watersportverbond worden voorgedragen aan NOC*NSF voor definitieve deelname aan de Olympische Spelen in 2020, Tokio.
Zeilsters Daphne van der Vaart en Maxime Jonker varen eveneens een sterk evenement in Enoshima. Van der Vaart staat momenteel 5e overall met 60 punten, Maxime Jonker staat 10e met 75 punten. Aan de Laser Radial medalrace zullen op zondag dus 3 Nederlandse boten deelnemen.


Nederland weer beste zeilland: 4x goud, 1x zilver voor zeilers bij world Cup op Olympisch water

ENOSHIMA, 16 september 2018 - De Nederlandse zeilers hebben op het Olympisch water van Tokio wederom gestunt. Op zaterdag won windsurfer Kiran Badloe al het goud en pakte Lilian de Geus het zilver. Deze zondag voegden Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester, Finn-zeiler Nicholas Heiner en het 470-duo Zegers & Van Veen hier nog eens 3 gouden medailles aan toe. Daarmee varen de Nederlandse zeilers na het beste WK ooit, in Aarhus afgelopen augustus, nu ook hun beste World Cup ooit.

Bouwmeester wint medalrace en pakt goud
Voor Bouwmeester was de World Cup in Enoshima een dag eerder al een groot succes. Zij verzekerde zich van minimaal zilver en voldeed daarmee aan de kwalificatie-eisen voor deelname aan de Olympische Spelen van 2020. Maar zoals altijd ging Bouwmeester ook bij de medalrace voor het hoogst haalbare: ze won de race en pakt zeer overtuigend het goud.

“Ik had het niet verwacht, want het was echt wel tricky. Maar dit is wel een hele mooie afsluiting van de week. Het was uitdagend, ook deze race weer. Voor elke centimeter moest je knokken en als je dan zo overtuigend wint geeft dat best wel een lekker gevoel.

Toch is er volgens Bouwmeester nog genoeg te doen: “Het biedt vertrouwen om hier lekker te varen, maar dit zegt nog niets over de spelen. Ik zie het als een mooi uitgangspunt, maar we zullen nog heel wat uren moeten maken, want makkelijk is het niet hier!”
Daphne van der Vaart finishte de medalrace als 8e en eindigt op de 7e plek, Maxime Jonker finishte 9e en eindigt op de 10 plaats.
Eindklassement Laser Radial

1.Marit Bouwmeester (NED), 30 pnt
2.Josefin Olsson (SWE), 51 pnt
3.Emma Plasschaert (BEL), 57 pnt

7. Daphne van der Vaart (NED), 76 pnt
10. Maxime Jonker (NED), 93 pnt


30 juli - 12 augustus 2018
WK Laser Radial 2018, Aarhus

Marit zilver bij WK

Resultaten Marit klik hier...

Nederlandse topzeilers maximaal voorbereid op onvoorspelbare omstandigheden bij WK Aarhus

SCHEVENINGEN, 12 juli 2018 - Van 2 t/m 12 augustus vindt het World Sailing WK plaats in het Deense Aarhus; na de Olympische Spelen het grootste multi-class evenement in de Olympische zeilsport. Voor de Nederlandse topzeilers van TeamNL Zeilen is dit dan ook het absolute piekevenement van 2018. Niet alleen vanwege de strijd om de felbegeerde Wereldtitel, maar ook omdat hier het eerste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020 plaatsvindt.

Een flinke delegatie topzeilers van TeamNL Zeilen (voormalig Team Delta Lloyd) bereidt zich momenteel voor op het WK in het Deense kustplaatsje. Iedere sporter doet dit op zijn of haar eigen manier, maar iedere zeiler probeert vooraf de plek zo goed mogelijk te doorgronden, want Aarhus is inmiddels berucht om haar onvoorspelbare omstandigheden.

Marit Bouwmeester kijkt uit naar zeer uitdagend WK: “je kan iedere dag kan verliezen en alleen de laatste dag winnen”
Gezien de resultaten over de afgelopen periode lijkt Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester onverslaanbaar. Toch ziet de Friezin het WK in Aarhus als een flinke uitdaging. “Aarhus is een ongelooflijk lastige plek om te racen. Uiteraard heeft iedere zeilster hiermee te maken, maar ik verwacht dat veel moeilijke wedstrijden voor grote puntenverschillen gaan zorgen”. Daarnaast is er in het Laser Radial-veld flinke concurrentie te bekennen, waaronder de Nederlandse Daphne van der Vaart en Maxime Jonker, die onlangs nog tweede werd op het EK Laser Radial, net achter Bouwmeester.

Maar ook de Deense Anne-Marie Rindom is er volgens Bouwmeester zeilster om goed in de gaten te houden: “De Deense zeilster heeft de laatste jaren al een aantal keren op het podium gestaan en Aarhus is haar thuiswater. Dat kan een extra voordeel zijn, waar we mee af moeten rekenen.” Bouwmeester laat zo min mogelijk aan het toeval over en zal maximaal voorbereid aan de start verschijnen: “We hebben drie periodes in Aarhus doorgebracht om zo veel mogelijk lokale kennis te vergaren. Daarnaast hebben we hard gewerkt om fysiek zo sterk mogelijk te zijn. Ik ga in Aarhus vooral proberen om iedere dag mijn eigen niveau te leveren, zonder grote fouten. Het WK zal een uitdaging worden van ruim een week waarbij je iedere dag kan verliezen en alleen op de laatste dag kan winnen”.


Postma verrast in Finn-klasse, Laser Radial zeilsters Bouwmeester en Jonker goed van start

Tijdens de tweede racedag van het WK Zeilen in Aarhus zorgt een steady zeewind voor een voorspoedig verloop van de races. Vrijwel alle wedstrijden worden volgens planning gevaren. Marit Bouwmeester vaart een solide dag, net als Maxime Jonker die haar eerste race zelfs als eerste finisht.

Mooie eerste dag voor Laser Radial zeilsters
Ook Marit Bouwmeester start sterk aan haar WK met een 3e en 2e plek, waardoor ze op een gedeelde 3e plaats overall komt te staan. Bouwmeester na haar races: “Het was een goede dag om mee te beginnen! De eerste race had iets beter gekund. Maar overall bekeken had ik een solide eerste dag. Ik ging lekker hard en we hadden te maken met een mooi windje, zo’n 8 tot 11 knopen. Op naar de volgende dag!


Uitdagende omstandigheden zorgen voor schommelingen in klassement bij WK Zeilen

Op de derde dag van het World Sailing WK waait er een flinke bries van 8 tot 12 knopen over het water van Aarhus, met windstoten tot 16 knopen. In de Laser Radial zijn aardig wat verschuivingen in het klassement te zien: Bouwmeester zakt naar de 6e plek, terwijl Jonker naar de 4e plaats klimt en ook Van der Vaart de top tien betreedt.

Drie Nederlandse Laser Radial zeilsters in top tien
Ook bij de Laser Radial zeilsters zorgden de lastige omstandigheden voor grote schommelingen in het klassement. Maxime Jonker klom naar de 4e plek, nadat ze haar races als 4e en als 23e finishte. Jonker vertelt: “Het was echt moeilijk racen vandaag. Super tricky. Ben wel happy met hoe ik gevaren heb en verwijt mezelf niet echt iets. Het zat in de laatste race simpelweg even niet mee. Lastig dagje, maar ook een met veel goede punten!”
Marit Bouwmeester zakte naar een 6e plaats door twee teleurstellende resultaten (een 11 en een 28). “Vandaag was een moeilijke dag”, vertelt Bouwmeester. “Aflandige wind, super shifty. Daar hadden we moeite mee in beide wedstrijden. We hadden het vandaag net wat vaker fout dan dat we gewend zijn, dus we gaan vanavond met de koppen bij elkaar en dan heb ik er vertrouwen in dat we met een goede oplossing kunnen komen. Morgen wordt dezelfde soort gekkigheid voorspeld, dus daar moeten we mee omgaan en proberen stabiele resultaten neer te zetten.”


Harde wind bij WK zeilen zorgt voor wisselende resultaten Nederlandse topzeilers

De vierde wedstrijddag bij het WK zeilen waait er een flinke bries door het Deense Aarhus. De zeilers mogen met zo’n 15 tot 20 knopen wind laten zien wat ze in huis hebben. Laser Radial zeilster Bouwmeester zakt naar de 9e plek en Jonker behoudt haar 4e positie.

Wederom sterke dag voor Maxime Jonker in Laser Radial, Marit Bouwmeester herpakt zich
Maxime Jonker vaart een steady WK en voegt op haar derde dag met een 5 en een 6 twee constante resultaten aan haar scorebord toe. Daarmee behoudt ze haar 4e plaats in het klassement. Vrolijk komt de zeilster van het water: “Het gaat lekker! We hebben er 3 dagen op zitten en redelijk constant gevaren. Ik heb hier heel hard voor getraind en ben ook flink gegroeid. Ik ga hier dus wel echt voor een mooi resultaat, maar ik bekijk het race voor race en bootje voor bootje!“
Marit Bouwmeester had op haar tweede dag wat meer moeite met de omstandigheden op het water van Aarhus, maar leek zich tijdens de laatste race haar derde wedstrijddag te herpakken. Ze finishte als 16e en als 4e en zakt ondanks de laatste sterke race naar de 9e plaats overall: “De eerste dag begon ik heel goed, maar de afgelopen twee dagen hadden we wind van het land en dat overviel me een beetje. Vandaag ging het alweer iets beter en ik hoop dat ik deze lijn voort kan zetten richting de finaledagen. We hebben nog even te gaan, dus er is nog van alles mogelijk!”
Ook Daphne van der Vaart zakte een paar plekken in het klassement, van de 10e naar de 13 plaats, maar kijkt desondanks tevreden naar haar dag op het water: ” Vandaag was lastig, maar ik ben wel tevreden omdat het super tricky was. Ik zat er wel telkens gewoon bij en dat is het allerbelangrijkste.“


Licht weer stelt Nederlandse zeilers op de proef bij WK zeilen in Aarhus

Tijdens de 6e wedstrijddag bij het WK zeilen in Aarhus stond er, na een dag zonder wind op maandag, wederom erg weinig wind in het Deense kustplaatsje. De races die een dag eerder niet gevaren konden worden, werden voor slechts een klein deel ingehaald op dinsdag.

Lang wachten voor dames in Laser Radial
Voor de Laser Radial-zeilsters werd het een dag van lang wachten. Pas in de avond kwamen de zeilsters van het water, met maar 1 voltooide race. Voor de Nederlandse zeilsters een lastige race. Maxime Jonker finishte de race als 18e, Marit Bouwmeester als 14e en Daphne van der Vaart als 17e. Maxime Jonker staat daarmee op de 5e plaats met 42 punten, Marit Bouwmeester staat 8e met 50 punten en Daphne van der Vaart 14e met 63 punten. De Deense Anne-Marie Rindom behoudt haar koppositie met een totaal van 25 punten.
Maxime Jonker: “Het was best wel licht vandaag, met veel drukverschillen. Ik zat er in het begin wel lekker in, maar miste op een later moment in de race wat concentratie. En dat moment kwam me duur te staan.”


Nicholas Heiner en Pieter Jan Postma verzekeren zich van plek in medalrace bij WK zeilen

Op de zevende racedag bij het WK zeilen zorgt een gebrek aan wind wederom voor veel uitstel. Een lange dag met weinig races voor de Nederlandse zeilers. De dames in de Laser Radial hebben maar 1 race kunnen varen, waarbij Marit Bouwmeester wat plekken in het overall klassement klom. Zij staat (met nog 2 races in de final series te gaan) op de 5e plek, gevolgd door Maxime Jonker op de 6e plek. Daphne van der Vaart staat 12e overall.

Marit Bouwmeester klimt naar 5e plek, Maxime Jonker 6e overall
In de Laser Radial kon slechts 1 race gevaren worden. Voor Marit Bouwmeester een race die voor haar positie in het algemeen klassement goed uitpakte. Zij klom door de race als 11e te finishen naar de 5e plek overall.
Bouwmeester over haar WK tot dusver: “Ik heb gewoon best wel een lastige week en presteer echt wel onder mijn niveau. Maar de laatste wedstrijd was wel oké. Iedereen vaart super wisselend hier, dus ik hoop dat ik nog het een en ander kan herstellen. Er is nog heel veel mogelijk!”
Maxime Jonker voer een teleurstellende race en finishte als 43e. Jonker staat met nog 2 finale races te gaan, op de 6e plek overall. Daphne van der Vaart staat 12e nadat ze als 22e over de finishlijn kwam.


Laser Radial-zeilster Bouwmeester naar medalrace, net als 49erFX-dames Bekkering&Duetz en Van Aanholt&Jongens

Een goede dag voor Nederlandse zeilers bij het WK in Aarhus.
Marit Bouwmeester verzekerde zich na een sterke racedag van een plek in de medalrace bij de Laser Radial.

Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester verzekert zich van plek in medalrace
Voor de zeilsters in de Laser Radial stonden er voor donderdag 9 augustus nog 2 races uit de final series op het programma. Het puntenaantal in de top van de gold fleet lag voorafgaand aan deze races nog redelijk dicht op elkaar en dus bleef het tot aan het eind van de laatste race spannend welke zeilsters een plek in de medalrace zouden bemachtigen.
Marit Bouwmeester kende tot op heden een moeizaam WK, maar gaf een dag eerder al aan vertrouwen te houden in een goede afloop. Vandaag voegde zij twee sterke races toe aan het scorebord, een 1 en een 5, en klimt daarmee naar de 3e plek overall met een totaal van 67 punten. De Belgische Emma Plasschaert gaat bij de Laser Radial aan kop met 56 punten, gevolgd door de Ameriaanse Paige Railey met 65 punten.
Voor Maxime Jonker en Daphne van der Vaart verliep de laatste dag van de final series teleurstellend. Jonker voegde een 41e en 25e plek aan het scorebord toe en zakte daarmee buiten de top 10, waardoor ze de medalrace mist. Jonker eindigt 15e. Daphne van der Vaart finishte haar races als 25e en 17e en eindigt op de 13e plek.Zilver voor Marit Bouwmeester bij WK zeilen in Aarhus

Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester heeft bij het WK zeilen in Aarhus het zilver gepakt na een spannende medalrace. Bouwmeester ging haar medalrace in vanuit de tweede plek overall en had een afstand te overbruggen van 11 punten, om de Belgische Emma Plasschaert te kunnen verslaan. Met zo’n 15 knopen wind mochten de beste 10 Laser Radial-zeilsters het tegen elkaar opnemen tijdens de medalrace. Marit Bouwmeester finishte haar medalrace als 4e, Emma Plasschaert als 5e. Daarmee werd het benodigde puntenverschil voor de wereldtitel niet overbrugd en moest Bouwmeester zich tevreden stellen met het zilver. Plasschaert pakt het goud. Het brons is voor de Deense Anne-Marie Rindom.

Bouwmeester komt met mixed feelings van het water: “Het is een beetje dubbel. Iedereen weet wel van mij dat ik het alleen voor goud doe. Maar ik heb het aan mezelf te danken dat het me niet gelukt is deze week. Begin van de week presteerde ik echt onder mijn niveau. Het is hier onwijs lastig varen en ik heb gewoon niet genoeg tijd op dit water gespendeerd om er echt goed mee te kunnen dealen. Ik heb me wel nog goed terug geknokt. Maar vandaag had ik het niet in eigen hand. De Belgische voer super steady, net als de rest van de week, dus dit evenement heeft zij verdiend gewonnen.”


EINDKLASSEMENT LASER RADIAL
1.Emma Plasschaert (BEL), 66 punten
2.Marit Bouwmeester (NED), 75 punten
3.Anne-Marie Rindom (DEN), 85 punten

Voor Marit Bouwmeester is de eerste stap voor de interne selectie voor de Olympische Spelen 2020 succesvol gezet. De volgende stap is de World Cup in Enoshima. Als de Friezin daar minimaal een top 4 plek weet te varen zal zij door het Watersportverbond worden voorgedragen aan NOC*NSF voor de Olympische Spelen in Tokio 2020.


07 mei - 12 mei 2018
EK Laser Radial 2018, La Rochelle

Resultaten Marit klik hier...

Marit prolongeert Europese titel

SCHEVENINGEN, 6 mei 2018 – Marit Bouwmeester maakt zich op voor het EK Laser Radial 2018 dat van 7 t/m 12 mei plaatsvindt in La Rochelle (FRA). Ruim 100 Laser Radial-zeilsters zullen met elkaar de strijd aan gaan om de Europese titel. Olympisch kampioene Bouwmeester won het Europese kampioenschap in 2017 in Barcelona en hoopt de titel dit jaar te prolongeren in La Rochelle.

Bouwmeester kende geen gemakkelijk jaar in 2017 wegens blessures, maar won desondanks vorig jaar toch de Europese én de Wereldtitel. Dit jaar heeft de Laser Radial zeilster al een stuk meer uren op het water kunnen trainen en onlangs, tijdens haar wereldbekerwedstrijd in Hyeres, kunnen laten zien dat dat zijn vruchten afwerpt. Ze won er het goud al, met nog een fleetrace en een medalrace te gaan. “Die eerste plek in Hyeres was een goed begin. Daar wilde ik graag winnen, net als het aankomende EK natuurlijk”, vertelt de Friezin. “Vorig jaar ben ik veel geblesseerd geweest en heb toen niet veel kunnen trainen. Dit jaar heb ik wel iets meer kunnen trainen, maar er is ook nog wel wat nodig! Het kan altijd beter!”

Met de World Cup Hyeres nog in de benen zal Bouwmeester haar EK in La Rochelle ingaan. Om zo goed mogelijk te kunnen presteren in La Rochelle heeft ze haar krachten zo veel mogelijk gespaard: “We hebben net een World Cup achter de rug en ik ben daar echt bezig geweest met zoveel mogelijk energie sparen. Elke dag weer. Zes dagen achter elkaar racen was in Hyeres behoorlijk intens, mede door de lange dagen wachten op wind. Maar ik heb gelukkig genoeg energie kunnen sparen en heb heel veel zin in het EK!

Naast Marit Bouwmeester komen ook Maxime Jonker, Daphne van der Vaart, Mirthe Akkerman en Hannah van Goor in actie. Jonker en Van der Vaart behaalden tijdens het WK in 2017 beiden nog een top tien plek. Na een goede voorbereiding begin dit jaar, met flink wat uren op het water, hopen de dames tijdens het EK in La Rochelle wederom te kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Bij de mannen (Laser Standard) gaan Duko Bos en Niels Broekhuizen het water op.

Het EK wordt gevaren van maandag 7 mei t/m zaterdag 12 mei. Per dag staan er twee races op de agenda. De eerste 3 dagen worden de kwalificatieraces gevaren, de laatste drie dagen finaleraces.


Marit Bouwmeester prolongeert Europese titel, Maxime Jonker pakt zilver

LA ROCHELLE, 12 mei 2018 – Zeilster Marit Bouwmeester heeft bij het Europees Kampioenschap Laser Radial in La Rochelle haar Europese titel geprolongeerd. Tijdens de vierde racedag van het EK nam de 29-jarige Friezin de koppositie in het klassement al over van de Nederlandse Maxime Jonker. De twee daaropvolgende dagen voer Bouwmeester sterk en breidde ze het puntenverschil met de concurrentie verder uit. Met een totaal van 26 punten wint regerend Olympisch en Wereldkampioene Bouwmeester de Europese Titel 2018. Maxime Jonker pakt na een spannende laatste wedstrijddag het zilver met 62 punten.

Tijdens de laatste dag van het EK moesten de zeilsters hun twee afsluitende races van het EK in de regen varen. Marit Bouwmeester start haar 11e race van het event sterk en behoudt tijdens deze race haar plek vooraan in de vloot. Ze finisht de race als tweede, net achter Paige Railey (USA). Railey vaart als Amerikaanse echter niet mee voor de Europese titel en daarmee is het puntenverschil van Bouwmeester ten opzichte van de Europese concurrentie groot genoeg om zich, met nog een laatste race te varen, al Europees Kampioen te kunnen noemen. Haar laatste race finisht Bouwmeester als zesde.

“Ik kijk positief terug op dit EK”, vertelt Bouwmeester. “Volgens mij heb ik wel een degelijke serie neergezet. Bij ons vorige event, de World Cup in Hyeres, hadden we weinig wind en hier in La Rochelle veel wind, dus ik ben blij dat ik goed mee kan komen in beide omstandigheden.” Met alle mogelijke titels in het Laser Radial-zeilen op zak heeft de Friezin zich een hoger doel gesteld: “Ik wil graag de sport naar een hoger niveau tillen. Ik denk dat er in elke sport wel een groot verschil is tussen mannen en vrouwen en ik zie het wel een beetje als een persoonlijke missie om dat weg te werken. Je ziet hier ook dat alle meiden fitter en sterker worden en we met z’n allen op een steeds hoger niveau racen. Dat is gaaf om te zien. En ik ben blij dat ik daar de beste van mag zijn!”

Na een bewogen jaar met veel blessureleed kijkt Bouwmeester optimistisch naar de rest van 2018: “Ik heb nu twee events achter elkaar helemaal pijnvrij kunnen varen, na veel blessureleed na de Spelen. Ik ben blij dat mijn lichaam weer hersteld is. Ik kan het nu sterk maken voor het WK in Aarhus".


24 april - 29 april 2018
World Sailing World Cup, Hyères

Resultaten Marit klik hier...

Nederlandse topzeilers maken zich klaar voor World Cup Hyères

20 april 2018 – Met de Prinses Sofia Cup nog in de benen, zijn de Nederlandse zeilers naar Zuid-Frankrijk vertrokken voor de World Sailing World Cup Hyères. Van dinsdag 24 t/m zondag 29 april 2018 zullen ruim 650 zeilers uit 46 landen hier de strijd om de medailles in 10 verschillende Olympische klassen gaan voeren.
Marit Bouwmeester wil “iedere wedstrijd beter varen”

Regerend Olympisch-, Wereld- en Europees kampioene in de Laser Radial, Marit Bouwmeester, vertrekt samen met Maxime Jonker en Daphne van der Vaart richting Zuid-Frankrijk. Tijdens de Prinses Sofia Cup zette Bouwmeester vol in op haar ontwikkeling, ter afsluiting van haar wintertraining. In Hyères is het belang van die ontwikkeling onverminderd, al hoopt de zeilster wel op een goed resultaat: “Ontwikkeling staat altijd bovenaan. Al is het maar om iedere wedstrijd beter te zijn dan de vorige zodat we qua niveau groeien tijdens het evenement. Die mindset hebben we altijd tijdens evenementen en dat zal nu niet anders zijn, maar we racen uiteraard wel voor een goede prestatie. We hebben zin om weer veel uren op het water te gaan maken!”


Olympische zeilers trappen wereldbekerwedstrijd af met wisselende resultaten

HYERES, 24 april 2018 – De Nederlandse topzeilers hebben het op hun eerste dag van de World Cup in Hyeres met niet al te veel wind moeten doen. En dat pakte wisselend uit voor de zeilers. RS:X-windsurfer Kiran Badloe kende een goede start van de wereldbekerwedstrijd. Hij staat na 3 races op een 6e plek overall, evenals Lilian de Geus (RS:X-women). Dorian van Rijsselberge (RS:X-men) miste wat scherpte en moet het doen met een 38e plek in het klassement. Marit Bouwmeester (Laser Radial) start haar evenement sterk en staat na 2 races op een 2e plek overall. In de Finn voer Nicholas Heiner zich naar een 5e plek en de 49erFX dames Bekkering en Duetz gaan hun tweede racedag in vanaf een 7e plek overall.

Bouwmeester: “Mooie competitie, goede resultaten en ruimte voor verbetering!”
Bij de dames in de Laser Radial heeft Marit Bouwmeester een mooie start gemaakt. De Friezin heeft er een intensieve wintertraining op zitten en hoopte de zaken waarop ze afgelopen winter getraind had nu terug te kunnen zien in de wedstrijden. En dat bleek het geval. Ze finishte haar races als 4e en als 2e en staat daarmee op de 2e plek overall, achter de Amerikaanse Paige Railey. “Ik ben happy met deze dag!", vertelt Bouwmeester. "Vrijwel alle aspecten waar we aan gewerkt hebben gingen vandaag heel goed. Dat geeft een goed gevoel”. Toch blijft de zeilster altijd op zoek naar ontwikkel-punten. “We zien ook vandaag nog wel voldoende ruimte voor verbetering. Dat maakt deze dag nog beter: mooie competitie, goede resultaten en ruimte voor verbetering. Da’s lekker!”


Nederlandse zeilers beklimmen klassement World Cup Hyeres

HYERES, 25 april 2018 – Op de tweede racedag van de World Sailing World Cup in Hyeres staan de eerste uren in het teken van wachten op wind. Pas rond 15:00u kunnen de zeilers en windsurfers beginnen aan hun eerste races van de dag. Ondanks het lange wachten en het zeilen onder lastige omstandigheden wisten meerdere Nederlandse topzeilers een aantal plekken te klimmen in de verschillende klassementen. Marit Bouwmeester klimt tijdens haar tweede racedag van de 2e naar de 1e plek overall en ook Maxime Jonker betreedt de top tien in de Laser Radial-klasse. Nicholas Heiner (Finn) klimt van de 5e naar de 2e plek en Kiran Badloe (RS:X-men) stijgt van een 6e naar de 5e positie overall. Bekkering & Duetz (49erFX) behouden hun 7e plaats.

Bouwmeester aan kop in Laser Radial-klasse
Marit Bouwmeester begon op dag 1 al sterk aan de wereldbekerwedstrijd. Haar tweede dag ging ze in vanaf de 2e plek overall. Ze finishte haar races bij zo’n 8-10 knopen wind als 19e en 2e en neemt daarmee met een totaal van 8 punten de leiding in het klassement, gevolgd door de Amerikaanse Paige Railey met 9 punten.
De Nederlandse Maxime Jonker wist haar tweede wedstrijddag een stuk sterker te varen dan dag 1. Zij finishte haar races van woensdag als 3e en als 14e en staat met 32 punten momenteel op een 8e plek overall.


Bouwmeester en Heiner voeren klassement aan bij World Cup Hyeres

HYERES, 26 april 2018 – In het Zuid-Franse Hyeres hebben de Nederlandse zeilers, tijdens hun derde wedstrijddag van de World Sailing World Cup, wederom te maken gekregen met weinig wind. Niet alle geplande races konden gevaren worden. Lilian de Geus (RS:X-women) voer 1 race en klom naar de 8e plek overall. De RS:X-mannen voeren twee races, waarna Kiran Badloe naar de 4e plek in het klassement is gestegen. Marit Bouwmeester wist haar koppositie in de Laser Radial-klasse verder uit te breiden en Nicholas Heiner neemt de leiding over het Finn-klassement. Bekkering en Duetz in de 49erFX konden slechts 1 race varen en zakten naar de 10e plek overall.

Bouwmeester verstevigt koppositie
Marit Bouwmeester vaart al haar dagen van de World Cup tot dusver sterk. Ook haar derde dag weet ze de juiste keuzes te maken en sterke races neer te zetten. De eerste race van de dag liet ze al haar concurrenten achter zich en finishte als eerste, de tweede race als 10e. Met 19 punten verstevigt de Friezin haar voorsprong. Op nummer twee staat de Belgische Maite Carlier met 34 punten.

Bouwmeester is blij met haar evenement tot dusver: “Wat heel cool is om te zien, is dat de dingen die we getraind hebben heel goed gaan. Ik vaar netjes en de starts gaan goed. In Palma waren we meer aan het experimenten, maar hier racen we om te winnen. Ik maak duidelijke en de juiste keuzes. Er zitten echt nog wel wat foutjes in, maar in de grote lijn gaat het super goed!”


Bouwmeester en Heiner verstevigen koppositie / Badloe, De Geus en 49erFX-dames naar medalrace

HYERES, 27 april 2018 – Na een week met weinig wind, konden de zeilers bij de World Cup in Hyeres eindelijk een dag het water op met meer wind. Omstandigheden waar verschillende Nederlandse zeilers wel raad mee wisten. Marit Bouwmeester (Laser Radial) voer twee hele nette races en wist haar voorsprong in het klassement nog verder uit te bouwen. Nicholas Heiner (Finn) finishte voor de vierde keer dit evenement als eerste en verstevigt daarmee zijn koppositie. Zegers & Van Veen (470-women) klimmen naar de 12e plek in het klassement, door beide races van de dag te winnen. De Geus (RS:X-women) verzekert zich van een plek in de medalrace, net als Bekkering & Duetz (49erFX) en Kiran Badloe (RS:X-men).

Marit Bouwmeester ruim aan kop in Laser Radial
Bouwmeester vaart een sterke week. De zaken waarop ze getraind heeft in de winter blijken te werken en daar zijn de zeilster en haar coach blij mee. Op vrijdag zette de Friezin twee sterke races neer, waarbij ze als 1e en als 2e over de finishlijn kwam. De nummer 2 Maité Carlier (BEL) had een minder goede dag, waardoor het verschil tussen haar en Bouwmeester flink groter is geworden. Bouwmeester staat op een totaal van 22 punten, Carlier op 64 punten. Met nog 2 races te gaan tot de medalrace ziet het er goed uit voor Bouwmeester.

Coach (en broer) Roelof Bouwmeester is heel tevreden met de prestaties van zijn zus: “We hadden een super goede dag vandaag. Daar valt weinig op aan te merken. Marit vaart haar races lekker degelijk en maakt volwassen keuzes. Dat is precies wat we willen!”


Bouwmeester dag voor medalrace al zeker van goud, Heiner vanuit eerste positie naar medalrace

HYERES, 28 april 2018 – De zeilers kregen op hun vijfde racedag van de World Cup in Hyeres wederom te maken met weinig wind. Badloe, De Geus en Bekkering&Duetz kwamen in actie tijdens hun medalraces, maar wisten geen podiumplek te bemachtigen. Badloe (RS:X-men) eindigt zijn wereldbekerwedstrijd als 6e, De Geus (RS:X-women) als 7e en het 49erFX-duo Bekkering & Duetz als 9e. Marit Bouwmeester (Laser Radial) breidde tijdens haar laatste fleetracedag haar voorsprong op de concurrentie dusdanig uit waardoor ze met nog een medalrace te gaan al zeker is van het goud. Nicholas Heiner in de Finn kon door een gebrek aan wind geen fleetraces varen en gaat vanaf de 1e plek overall de medalrace van zondag in.

Bouwmeester met 58 punten voorsprong al zeker van goud
Marit Bouwmeester laat op zaterdag zien oppermachtig te zijn in de Laser Radial. Haar eerste race van de dag finishte ze als 10e. Met nog een fleetrace op zaterdag en een medalrace op zondag te gaan was de Friezin al zeker van de gouden medaille. Daarvoor hoeft ze enkel de races nog te varen. De laatste fleetrace finishte ze als 6e, waardoor ze haar onoverbrugbare voorsprong nog groter maakte. Met een totaal van 38 punten gaat ze haar medalrace in, op 58 punten voorsprong van de nummer 2, Monika Mikkola (FIN).

Marit komt met een uiterst tevreden gevoel van het water af: “Het was een goede week! Het niveau in de Laser Radial wordt steeds hoger en het verschil tussen winnen en verliezen is heel klein. Maar deze week ging super goed, dus dat belooft hopelijk wat voor het seizoen! Hyeres was wel onwijs lastig qua omstandigheden, maar ik heb gewoon geprobeerd om degelijk en keurig te varen dat betaalt zich wel uit hier.”Goud voor oppermachtige Bouwmeester, zilver voor Heiner bij World Cup Hyeres

HYERES, 29 april 2018 – In Hyeres wordt de laatste medalracedag gevaren met zo’n 10-12 knopen wind. Marit Bouwmeester verzekerde zich een dag voor de medalrace al van het goud, maar haar laatste wedstrijd finisht ze alsnog in stijl: Bouwmeester komt als eerste over de finishlijn en gaat naar huis met de gouden medaille. Nicholas Heiner ging vanuit de eerste plek de medalrace in, maar finishte zijn race als 7e, waardoor hij met het zilver huiswaarts gaat.

Bouwmeester sluit ijzersterke week winnend af
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester hoefde haar medalrace op zondag alleen nog maar uit te varen om de gouden medaille mee naar huis te mogen nemen. Maar de Friezin nam al gauw de leiding tijdens deze laatste wedstrijd van de World Cup voor de Laser Radial-klasse. Met een flinke afstand tot de rest van de vloot komt Bouwmeester als eerste over de finishlijn. “Als je racet kun je maar beter alles geven en proberen de race te winnen en ik ben blij dat dat me gelukt is”, vertelt de zeilster direct na de race. “Na de start ging een aantal boten terug, omdat ze dachten dat ze te vroeg waren. Er bleven dus wel weinig boten over om mee te racen, maar ik ben blij dat ik een goede week ook winnend heb kunnen afsluiten!”
Op zaterdag leek de zeilster met een verschil van 58 punten op de nummer twee de medalrace in te gaan, maar door een onverwachts protest kreeg ze voor haar laatste race van zaterdag (met terugwerkende kracht) een DSQ achter haar naam. Bouwmeester sluit haar evenement in Hyeres alsnog af met een overtuigend puntenverschil met de nummer 2, Monika Mikkola (FIN), van 56 punten.

Eindklassement Laser Radial

1.Marit Bouwmeester (NED) - 53 PNT
2.Monika Mikkola (FIN) - 109 PNT
3.Paige Railey (USA) - 120 PNT

 


30 maart - 7 april 2018
Prinses Sofia Cup, Mallorca

Resultaten Marit klik hier...


Nederlandse topzeilers in startblokken voor Prinses Sofia Cup 2018

29 maart 2018 – Een grote selectie zeilers van Team Delta Lloyd maakt zich op voor de Prinses Sofia Cup 2018. De internationale regatta op Palma de Mallorca, die dit jaar plaatsvindt van maandag 2 t/m zaterdag 7 april, is voor verschillende zeilers de echte seizoensopener. Naast verschillende kernploeg-zeilers is ook de gehele talentploeg van Team Delta Lloyd op het water van Palma te vinden.

Brede vertegenwoordiging kernploeg in verschillende klassen
Namens de Team Delta Lloyd Kernploeg zullen Nicholas Heiner (Finn), Lilian de Geus (RS:X-women), Kiran Badloe (RS:X-men), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Afrodite Zegers & Anneloes van Veen (470-women) het water op gaan. Het 470-duo ging vorig jaar nog met het goud naar huis en zal er alles aan doen dat resultaat te evenaren.

Voor Marit Bouwmeester is de Sofia Cup de eerste wedstrijd van het seizoen: “Palma is de seizoensopener voor mij, maar staat wel nog volledig in het teken van trainen. We hebben heel hard gewerkt deze winter en hopen dit winterblok (met de daarbij behorende doelstellingen) in Palma af te kunnen sluiten.” Net als alle andere sporters van de kernploeg, heeft ook Bouwmeester haar pijlen dit jaar volledig gericht op het WK in Aarhus.


Wisselende resultaten olympische zeilploeg op dag 1 Prinses Sofia Cup

SCHEVENINGEN, 2 april 2018 – Een drukke eerste racedag voor de internationale zeiltop bij de alweer 49ste editie van de Prinses Sofia Cup. 1215 zeilers (en 870 boten) uit 62 verschillende landen kwamen op maandag 2 april in actie voor hun eerste races van deze Europa Cup in Palma de Mallorca. Zo ook de Nederlandse topzeilers van Team Delta Lloyd.

In de Laser Radial werd ook maar 1 race afgerond (door de twee Radial-vloten). Maxime Jonker finishte deze race als 4e en staat daarmee 7e, Daphne van der Vaart finishte 7e en staat 13e en Marit Bouwmeester finishte 16e en staat 31e overall. Bij de mannen staat Duko Bos nu op een 10e plek, door zijn race als 4e te finishen.


Flinke schommelingen in klassement voor Nederlandse zeilers bij Prinses Sofia Cup

3 april 2018 – Wederom een drukke dag voor de 1215 zeilers bij de Prinses Sofia Cup. Verdeeld over de verschillende vloten in 10 olympische klassen, werden vandaag in totaal 58 races gevaren, waaronder de races die een dag eerder niet gevaren konden worden wegens te weinig wind. Van 11u tot 18u was er volop actie op het water van Palma de Mallorca te zien. Maar net als de dag ervoor moesten de zeilers het met relatief weinig wind doen.

“Nu gaan de échte races pas beginnen”

Door de grote velden, opgedeeld in verschillende vloten, waren er na iedere race grote schommelingen in het klassement te zien. Vanaf morgen, woensdag 4 april, zullen de klassen waarbij in meerdere vloten gevaren werd, opgedeeld worden in een gold fleet en silver fleet (en in sommige gevallen een bronze fleet). In de gold fleet varen de zeilers die tot dusver de beste resultaten neer hebben gezet.

Bouwmeester klimt van 31e naar 3e plek

Na een redelijke start voor Marit Bouwmeester, waarbij ze op dag 1 haar eerste en enige race als 16e finishte, wist de Laser Radial-zeilster vandaag drie sterke races neer te zetten. Ze finishte haar wedstrijden als 1e, 3e en 7e en klimt daarmee van de 31e naar de 3e plek overall. Ze is tevreden over het resultaat tot dusver: “Een aantal dingen gaan echt heel goed, maar er zitten ook nog wat slordigheden in het zeilen. We hebben hard getraind deze winter, maar tijdens de trainingen ben je vaak met kleine groepen. Nu racen we met 113 vrouwen. Dat is weer even wennen en vraagt om wat andere skills. Deze week gebruiken we dan ook om een aantal van die skills, specifiek voor het racen in een groot veld, te oefenen. De competitie is sterk hier, dus ik ben blij om te zien dat de zaken die we getraind hebben ook echt verbeterd zijn”.


Nederlandse topzeilers beklimmen klassement in Palma de Mallorca

SCHEVENINGEN, 4 april 2018 – Na twee dagen varen met licht weer bij de Prinses Sofia Cup hebben de zeilers op de derde dag van het evenement te maken gekregen met meer wind. Omstandigheden waar de Nederlandse zeilers van Team Delta Lloyd prima mee om weten te gaan. Zeven Nederlandse boten staan in de top tien van de verschillende klassementen, waarvan Marit Bouwmeester (Laser Radial), Lilian de Geus (RS:X-women) en het duo Bekkering & Duetz (49erFX) het klassement aanvoeren.

Marit Bouwmeester aan kop in klassement Laser Radial

Op de derde dag van de Sofia Cup varen 57 boten mee in de goldfleet van de Laser Radial. Zo ook Marit Bouwmeester, die op dag 2 van een 31e naar de 3e plek in het klassement klom. Op dag drie weet ze de top van het klassement te bereiken door twee sterke races neer te zetten. Haar eerste race van de dag komt ze als 1e over de finishlijn, haar tweede race als 4e. Bouwmeester gaat daarmee met een totaal van 15 punten aan kop, op de voet gevolgd door de Deense Anne-Marie Rindom met 18 punten.


Negen Nederlandse boten in de top tien van klassementen Prinses Sofia Cup

PALMA, 5 april 2018 – De vierde racedag begon in Palma de Mallorca met weinig wind, maar nam in loop van de dag toe. Steeds meer Nederlandse zeilers hebben zich een plek in de top tien van de verschillende klassementen weten te knokken. 49erFX-duo Bekkering en Duetz gaat nog steeds aan kop, net als Lilian de Geus (RS:X-women). Nicholas Heiner (Finn) klimt naar een tweede plek, Marit Bouwmeester (Laser Radial) zakt naar de tweede plek en Zegers & Van Veen (470-women) varen voor het eerst dit evenement de top tien binnen.

Bouwmeester naar 2e plek door ‘goede fout’
Marit Bouwmeester kreeg op dag vier van de Sofia Cup te maken met een tegenslag tijdens de tweede race van de dag, nadat ze haar eerste race van de dag als 6e over de finishlijn kwam. Bij de tweede race startte Bouwmeester te vroeg, waardoor ze een BFD achter haar naam geschreven kreeg.

“We zijn, als verlengde van onze wintertraining, een aantal nieuwe dingen aan het proberen, waaronder wat experimenten bij de starts. Dan nemen we op sommige vlakken wat meer risico. Een foutje zo nu en dan hoort er dan bij en we zijn bereid om dat risico te nemen als onderdeel van het ontwikkelingsproces. Ik zou deze valse start indelen in de categorie ‘goede fouten’, vertelt coach Roelof Bouwmeester.


49erFX-zeilsters Bekkering en Duetz dag voor medalrace al zeker van goud bij Prinses Sofia Cup

PALMA, 6 april 2018 – De Nederlandse zeilers hebben hun vijfde dag bij de Prinses Sofia Cup erop zitten. Op zaterdag 7 april wordt de medalrace gevaren en het ziet er goed uit voor de zeilers van Team Delta Lloyd. Bekkering en Duetz hebben zich een dag voor de medalrace al verzekerd van het goud. Lilian de Geus is verzekerd van minimaal zilver en Nicholas Heiner van minimaal brons. Marit Bouwmeester had een lastige dag maar maakt nog kans op de zilveren medaille en Kiran Badloe maakt vanaf een huidige zesde plek nog kans op brons.

Marit Bouwmeester zakt naar 3e plek, maar maakt nog kans op zilver
De Laser Radial-zeilster Bouwmeester had twee lastige races. Ze finishte haar wedstrijden als 26e en 15e en zakt daarmee naar een 3e plek, met een totaal van 78 punten. Mede hierdoor kon de Deense Anne-Marie Rindom haar eerste plek verder uitbreiden. Met 47 punten is de Deense niet meer te verslaan. De Britse Alison Young staat tweede met 70 punten. Bouwmeester zal op zaterdag alles op alles zetten om alsnog een zilveren medaille op te kunnen halen.


Vier medailles voor Nederlandse zeilers bij Prinses Sofia Cup

PALMA, 7 april 2018 – De Nederlandse zeilers hebben op hun laatste dag bij de Prinses Sofia Cup, de dag van de medalrace, hun medaillekansen goed benut. In de verschillende klassen lieten de Nederlandse zeilers zien wat ze in huis hebben, wat resulteerde in 4 medailles voor de zeilers van Team Delta Lloyd: 2 keer goud, 1 keer zilver en 1 keer brons. Lilian de Geus pakte bij de RS:X-dames het goud, net als Bekkering & Duetz in de 49erFX, waar Van Aanholt & Jongens het brons mee naar huis namen. Nicholas Heiner in de Finn was zijn concurrent Maloney te slim af en sleepte het zilver in de wacht. Marit Bouwmeester miste het podium op 1 puntje na en Kiran Badloe eindigt ondanks een keurige medalrace als 5e.

Bouwmeester mist podium op 1 punt na
Marit Bouwmeester voer een Prinses Sofia Cup met wisselende resultaten. De Friezin is naar Palma afgereisd om haar wintertraining af te ronden. Tijdens de wedstrijden probeerde ze, samen met haar coach Roelof, een aantal nieuwe dingen uit die haar ontwikkelingsproces ten goede moeten komen in aanloop naar het WK in Aarhus.

“Dit was na een flinke hoeveelheid blessureleed pas de 4e wedstrijd voor mij na de Olympische Spelen”, vertelt Bouwmeester. “Het doel voor dit jaar was dan ook om wat meer te racen. En eigenlijk gingen er gewoon heel veel dingen heel erg goed hier. Zo ook vandaag in de medalrace. De omstandigheden leken goed en m’n start ging super lekker, maar de memo dat de wind naar rechts ging met meer druk had ik even gemist. En dat was gisteren ook al zo. Dat is misschien toch ook wel wat lokale kennis. Maar Palma is niet de plek waar ik moet pieken, dat is in Aarhus en Tokyo, dus daar gaan we voor!”

Eindstand Laser Radial

1.Anne-Marie Rindom (DEN), 59 punten
2.Alison Young (GBR), 74 punten
3.Maria Erdi (HUN), 91 punten
4.Marit Bouwmeester (NED), 92 punten
november 2017
Marit en Roelof op shortlist voor Sportvrouw en Coach 2017

Marit en Roelof Bouwmeester dingen mee naar de prijzen op het jaarlijkse NOC*NSF Sportgala. Ze zijn beide op de shortlist geplaatst. Uit de sporters op deze lijst kiest de jury 3 genomineerden per categorie. Deze worden bekend gemaakt op zondag 3 december.

De winnaars worden bekendgemaakt op het jaarlijkse NOC*NSF Sportgala dat plaatsvindt op 19 december. Vlak voor de live tv-uitzending vindt de daadwerkelijke stemming plaats. De aanwezige sporters brengen dan hun stem uit op de sporters, de genodigde bondscoaches doen dat voor de coachprijs. Ook vakjury leden stemmen mee. Zowel de stemmen van de sporters en coaches als die van de vakjury tellen voor 50 procent mee.

19 december 2017
Marit Bouwmeester grijpt naast eretitel

Dinsdagavond 19 december werden in de Amsterdam RAI dé eretitels van de Nederlandse sportwereld vergeven tijdens het NOS¦NOC*NSF Sportgala. Marit Bouwmeester was een van de genomineerden voor de eretitel ‘Sportvrouw van het Jaar’, maar moest de prijs laten gaan naar atlete Dafne Schippers.


7 november 2017
Marit verkozen tot beste zeilster ter wereld

Team Delta Lloyd-zeilster Marit Bouwmeester is in Puerto Vallarta (Mexico), bij de prestigieuze Rolex World Sailor of the Year Awards 2017, verkozen tot beste zeilster ter wereld. De Friezin nam het hierbij op tegen het Braziliaanse 49erFX-duo Martine Grael and Kahena Kunze, de Arubaanse freestyle en slalom windsurfster Sarah-Quita Offringa en de Spaanse Nacra 17-zeilster Tara Pacheco.

Bouwmeester heeft er, ondanks veel blessureleed aan het begin van dit jaar, een ongekend sterk jaar op zitten. Na het olympisch goud in Rio de Janeiro vorig jaar, veroverde de 29-jarige zeilster in augustus 2017 in eigen land de wereldtitel. Twee maanden later voegde zij daar in Barcelona ook nog de Europese titel aan toe. Daarmee is de zeilster regerend Olympisch-, Wereld- en Europees kampioene in de Laser Radial-klasse.

“Als zeiler heb ik alles gewonnen: worldcups, EK’s, ben drievoudig wereldkampioen en heb twee olympische medailles met als absoluut hoogtepunt olympisch goud in Rio 2016. Met de titel ‘World Sailor of the Year’ is mijn erelijst helemaal compleet. Dat is een prijs die je niet kan winnen, maar die je ontvangt! Het voelt als een erkenning voor alles wat ik gewonnen heb. Ben super trots en vind het een hele grote eer”, aldus een gelukkige Bouwmeester. “Ik wil graag iedereen bedanken die altijd in mij heeft geloofd en die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan mijn carrière."


03 - 08 oktober 2017
Laser Radial Women European Championship

Resultaten Marit klik hier...

Bouwmeester klaar voor EK Laser Radial Barcelona

Team Delta Lloyd-zeilster Marit Bouwmeester maakt zich op voor het EK Laser Radial dat plaatsvindt in Barcelona, van 3 tot en met 8 oktober 2017. 100 zeilsters uit 33 landen zullen het tegen elkaar opnemen. Bouwmeester won eind augustus 2017 nog de wereldtitel bij het WK Laser Radial in het Nederlandse Medemblik. De Friezin zal er alles aan doen om hier ook nog de Europese titel aan toe te voegen. Namens Nederland komen naast Marit Bouwmeester ook Maxime Jonker, Daphne van der Vaart en Hannah van Goor in actie. Bij de mannen (Laser Standard) gaan Duko Bos, Niels Broekhuizen, Freddie Verburgt en Yuri Hummel het water op.

Ingrediënten voor moeilijke omstandigheden
Bouwmeester is klaar voor haar laatste evenement van dit seizoen. De omstandigheden waren tijdens de eerdere trainingsdagen precies zoals de Team Delta Lloyd-zeilster hoopte: “Sailing paradise hier in Barcelona! Zon, wind en mooie golven. Niks meer aan doen!”, aldus een enthousiaste Bouwmeester. Toch lijkt het erop dat het de aankomende dagen minder hard zal gaan waaien en de zeilers met lichte, maar zeer uitdagende omstandigheden te maken gaan krijgen. De Laser Radial-zeilster legt uit: “Zeilen is hier super moeilijk. De wind draait heel veel, is moeilijk voorspelbaar en slecht te zien. En we hebben te maken met hoge golven. Een groot deel van de kade is van beton, dus de golven komen ook weer terug. Dat zijn wel ingrediënten voor super moeilijke en wisselende omstandigheden. Het wordt dus spannend, maar ook heel gaaf”.

Aankomende week gaat de zeilster wederom voor de winst. “We willen absoluut winnen hier, maar daarin zijn we natuurlijk niet alleen. We gaan hier gewoon weer een zo hoog mogelijk niveau neerzetten en er alles aan doen om op het podium te komen”.

Goede samenwerking broer en zus
Direct na het winnen van het WK in Medemblik gaf de zeilster al aan meer mooie resultaten neer te willen zetten, samen met haar broer Roelof als coach. Broer en zus hadden aan de start van hun samenwerking drie duidelijke doelen voor 2017 gesteld: veel trainen op olympisch water, de wereldtitel in eigen land winnen en het EK in Barcelona winnen...

De samenwerking verloopt tot op heden erg goed tussen de twee. Ook Roelof zelf is erg tevreden over zijn rol als coach en kijkt uit naar aankomende dagen: “Ik ben me lekker aan het ontwikkelen in mijn rol als coach en die ontwikkeling gaat vrij hard, door alles wat we dit jaar al mee hebben gemaakt, maar ook heel goed. Dat is fijn om te merken. Deze week wordt erg uitdagend en spannend, maar we hebben er zin in”.

Het EK wordt gevaren van dinsdag 3 oktober t/m zondag 8 oktober. Per dag staan er twee races op de agenda. De eerste 3 dagen worden de kwalificatieraces gevaren, de laatste drie dagen finaleraces.


Europese titel voor zeilster Marit Bouwmeester

SCHEVENINGEN, 8 oktober 2017
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester heeft bij het EK Laser in Barcelona de Europese titel veroverd. Daarmee is de Friezin regerend Olympisch-, Wereld- én Europees kampioene. Een uitzonderlijk knappe prestatie na een jaar vol blessureleed. Tijdens een zenuwslopende slotdag finishte Bouwmeester haar eerste race van de dag als tiende, terwijl de Deense Rindom als eerste de finishlijn passeerde. Daarmee gingen de twee Laser Radial-zeilsters met slechts twee punten verschil de elfde en tevens laatste race van het EK in. Die elfde race komt Bouwmeester net achter Rindom over de finish. De dames finishen 17e en 18e. De Friezin komt daarmee op een puntentotaal van 54 punten te staan. Precies genoeg voor de Europese titel. De Deense Anne-Marie Rindom pakt het zilver met 55 punten, de Griekse Vasileia Karachaliou het brons met 58 punten.

Bouwmeester heeft nu al haar gestelde doelen voor 2017 behaald. Na haar gouden medaille op de Olympische Spelen in Rio wilde de Team Delta Lloyd-zeilster veel trainen op het olympische water van Tokio, de Wereldtitel veroveren in eigen land en als afsluiter de Europese titel binnen halen. De Friezin is terecht trots op haar prestaties:
“Ik ben echt super blij! Vandaag was misschien niet de allerbeste dag, maar het eindresultaat telt en dat was genoeg! Onze doelstelling is om de sport te domineren en dat doe je met het neerzetten met consequent goede resultaten en dan is dit een heel mooi begin”.

De week was uitdagend voor de ijzersterke zeilster: “We hadden hier te maken met super moeilijke omstandigheden vanaf dag 1; weinig wind, hoge golven en heel veel variatie in de wind. Dat verklaart ook wel de uitslagen van alle zeilsters, die heel erg uiteen lopen van dag tot dag. Het was echt een evenement van het kunnen incasseren en ook accepteren dat je het niet 100 procent goed kunt doen. Zolang je maar degelijke en goede beslissingen blijft nemen en vertrouwen blijft houden in jezelf, dan kom je er goed uit. En dat is me gelukt!”

Na het EK zal Bouwmeester het een paar weken rustig aan doen, maar daarna ook gauw de boot weer instappen. “De concurrentie zit ook niet stil, dus we hebben geen tijd om achterover te leunen nu. Ons eerstvolgende piekevenement is het WK in Aarhus in de zomer van 2018. We hebben nu dus mooie periode voor de boeg om lekker te trainen en te werken aan de punten waar we nog mee aan de slag moeten.”

Naast Bouwmeester kwamen ook andere Team Delta Lloyd-leden in actie. In de Laser Radial eindigde Maxime Jonker 20e, Daphne van der Vaart 13e en Hannah van Goor 58e.
Marit Europees kampioen


19 - 26 augustus 2017
Laser Radial Women’s World Championship, Medemblik

Resultaten Marit klik hier...

Olympisch zeilster Bouwmeester klaar voor WK Medemblik

Van 21 tot en met 26 augustus zal de internationale zeiltop in de Laser Radial-klasse zich verzamelen in Medemblik voor het WK Laser Radial. 100 zeilsters uit 41 verschillende landen zullen het volgende week tegen elkaar opnemen op het IJsselmeer. Olympisch kampioene Marit Bouwmeester heeft zich na de Olympische spelen in Rio volledig gefocust op dit aankomende WK. Ze zal alles op alles zetten om ook hier, in eigen land, de titel te pakken.

Omdat 2017 een post-olympisch jaar is, stonden er voor Bouwmeester relatief weinig races op het programma. Daarnaast leek een rustige opbouw van het seizoen, na wat fysieke ongemakken, de beste keuze voor haar. Aankomend WK wordt het absolute piekevenement van dit jaar voor de Team Delta Lloyd-zeilster.

Coach en broer Roelof Bouwmeester heeft vertrouwen in zijn zus, maar blijft wel realistisch: “Het doel voor dit jaar is altijd duidelijk geweest en hetzelfde gebleven: goud op het WK in Medemblik. Marit is nu fit, sterk en zeilt op een goed niveau. Het wordt een lang evenement. Zes dagen met twee races per dag, waarvan de laatste twee dagen finaledagen zijn. Ik verwacht een zware strijd waarbij de beslissing in de laatste twee dagen zal vallen.”

Naast Bouwmeester zullen ook Team Delta Lloyd-talenten Maxime Jonker, Daphne van der Vaart, Mirthe Akkerman en Hannah van Goor volgende week in actie komen bij het WK. Acht kwalificatieraces staan op de planning voor maandag 21 t/m donderdag 24 augustus. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus staan vier finaleraces op het programma.


Moeizame start voor Nederlandse zeilsters bij WK Laser Radial

MEDEMBLIK, 21 augustus 2017
Het WK Laser Radial, dat dit jaar plaatsvindt in het Nederlandse Medemblik, is van start. Met weinig wind hebben de dames in de loop van de middag twee races gevaren. Voor de Nederlandse zeilsters van Team Delta Lloyd met wisselende resultaten. Marit Bouwmeester heeft een lastige start van het WK en staat na deze eerste wedstrijddag 60e overall. Maxime Jonker vaart met name haar laatste race een stuk verder vooraan in de vloot en staat nu 20e overall.

De races, die gepland stonden vanaf 10.55u, worden wegens te weinig wind uitgesteld. Rond 13.30u mogen de 100 zeilsters uit 41 verschillende landen dan eindelijk het water op, met zo’n zes tot zeven knopen wind. Bouwmeester heeft het, door slechte starts in combinatie met de lichte wind, lastig. Haar eerste race finisht ze 29e, de tweede 27e. Niet het resultaat waarop de zeilster hoopte. Maxime Jonker finisht haar races 23e en zevende.

Bouwmeester over de races: “Een moeizame dag vandaag. Een slechte start in beide races zorgde ervoor dat we met een achterstand begonnen. Met de lichte wind die redelijk stabiel was, waren er weinig kansen om naar voren te varen. Dit is dan ook beperkt gelukt, wat resulteerde in twee tegenvallende resultaten.” Maar met nog tien races op het programma is alles nog mogelijk. “We weten waar we aan moeten werken en wat er dinsdag moet veranderen om het beter te doen.”

Het is een lang event voor de Laser Radial zeilsters. Nog zes kwalificatieraces staan op de planning voor dinsdag 22 t/m donderdag 24 augustus. Vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus staan vier finaleraces op het programma.


Nederlandse zeilsters klimmen in klassement WK Medemblik

MEDEMBLIK, 22 augustus 2017
Na twee dagen zeilen bij het WK Laser Radial in Medemblik lijken de zeilsters van Team Delta Lloyd hun draai beter gevonden te hebben. Direct in de ochtend gaan de zeilsters onder lichte omstandigheden het water op. Marit Bouwmeester weet haar eerste race van de dag sterk te varen en finisht derde. De tweede race finisht de Friezin zesde. Daarmee klimt de zeilster van de 60e naar een 24e plek overall. Ook Maxime Jonker doet goede zaken en klimt naar de tiende plek in het klassement.

Betere starts en een doortastende zeilster
Na een moeizame eerste dag bij het WK Laser Radial in Medemblik gaan de dames op dag twee met zo’n acht knopen wind het water op. Bouwmeester gaf aan, na de tegenvallende resultaten van dag 1, geleerd te hebben van haar eerste twee races van dit WK. Haar eerste race van de dag weet Bouwmeester sterk te starten, zich vooraan in de fleet te manoeuvreren en deze plek netjes te behouden. Ze finisht derde. Al snel wordt de tweede race gestart. Bouwmeester weet tijdens deze race goed naar voren te varen en finisht zesde.
Coach Roelof Bouwmeester komt na de races tevreden van het water af: “Vandaag vergelijkbare omstandigheden als gisteren. We hebben duidelijke verbeterpunten meegenomen en dat vertaalde zich in betere starts en een zeer besluitvaardige en doortastende zeilster. De resultaten zijn een logisch gevolg van deze verbeteringen.”

Race voor race een goed resultaat neerzetten
Na dinsdag staan er nog vier kwalificatieraces en vier finaleraces op het programma. Marit Bouwmeester zal knokken tot het laatste moment. “Er word door een groot gedeelte van het veld wisselend gevaren. Het is nog een lang evenement waar nog veel punten verdeeld moeten worden. Het wordt een gevecht tot en met de laatste race.” Wel blijft ze realistisch: “We moeten race voor race een goed resultaat neerzetten en het niveau iedere dag verbeteren. Dan kijken we vrijdag en zaterdag wel hoe we ervoor staan en wat er nog mogelijk is”.

Maxime Jonker in top tien
Voor Maxime Jonker is het een goed evenement tot dusver. Haar eerste race van de dag finisht ze 13e en de tweede 4e. Dit brengt haar naar de tiende plek in het klassement. Jonker na de races: “Ik ben tevreden met hoe het vandaag is gegaan, maar zie ook nog wel punten waar ik aan kan werken en zaken die ik kan verbeteren. We hebben nog een lang evenement te gaan.”

Het ziet er naar uit dat de weersomstandigheden zullen veranderen de komende dagen. Hierdoor is de kans groot dat het klassement er de komende dagen nog heel anders uit zal gaan zien. Nog vier kwalificatieraces staan op de planning voor woensdag 23 en donderdag 24 augustus. Vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus staan vier finaleraces op het programma.


Bouwmeester klimt naar vijfde plaats in klassement bij WK Laser Radial

MEDEMBLIK, 23 augustus 2017
Dag drie bij het WK Laser Radial wordt gevaren onder andere omstandigheden dan de eerste twee wedstrijddagen. Met zo’n 12 knopen wind kunnen de zeilsters om 11u direct van start om hun vijfde en zesde kwalificatiewedstijd van dit WK te varen. Bouwmeester vaart twee uitstekende races. Ze finisht eerste en tweede en klimt daarmee nog verder in het klassement, naar een vijfde plek. Maxime Jonker zet twee wisselende resultaten neer en zakt naar de twaalfde plek overall.

Bouwmeester in goede vorm
Ondanks een lastige start dit WK weet Marit Bouwmeester zich al gauw uitstekend te herstellen. De Friezin knokt zich terug naar de top van het klassement.
Bouwmeester na haar twee sterke races van woensdag: “Dag 3 van het evenement hebben we alweer achter de rug. Na dag 1 hebben we een aantal processen behoorlijk aangescherpt. Dat leverde gisteren al een veel beter niveau op. Hetzelfde is gelukt van dag 2 op dag 3. Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben we twee mooie, stabiele races neer kunnen zetten.”

Coach Roelof Bouwmeester over de omstandigheden: “De wind was minder stabiel dan het in eerste instantie leek. Dit maakte de keuzes in de kruisrakken erg moeilijk. Marit maakte duidelijke keuzes zonder te veel risico te nemen.”

Bouwmeester staat met 39 punten momenteel op 17 punten afstand van de huidige nummer drie in het klassement, de Duitse Svenja Weger. De zeilster van Team Delta Lloyd zal dus tot het einde moeten blijven knokken om nog kans te maken op een podiumplaats. “Onze uitgangspositie blijft hetzelfde: we kunnen ons geen fouten meer permitteren. We proberen iedere dag het niveau te verhogen en race voor race een goed resultaat te scoren”.

Wisselende resultaten voor Maxime Jonker
Maxime Jonker vaart haar vijfde race van het evenement sterk. De 22-jarige zeilster finisht deze eerste race van de dag als derde, achter Bouwmeester en de Belgische Evi van Acker. De tweede race heeft ze het lastiger. Jonker finisht 24e en zakt hierdoor naar de 12e plek overall.

Momenteel wordt het klassement aangevoerd door de Japanse Manami Doi en de Belgische Evi van Acker. Beide dames gaan hun laatste kwalificatiedag in met een totaal van 21 punten.

Op donderdag 24 augustus worden de laatste twee kwalificatieraces gevaren. De top 50 zal dan in de “gold fleet” (op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus) de strijd om een podiumplaats en uiteraard de felbegeerde wereldtitel aangaan. Hiervoor worden vier finaleraces gevaren.


IJzersterke Bouwmeester naar 2e plaats overall bij WK Laser Radial

MEDEMBLIK, 24 augustus 2017
Een dag met uitdagende omstandigheden, zoals Olympisch kampioene Marit Bouwmeester ze graag heeft. De zeilsters gaan deze vierde dag het water op voor hun zevende en achtste race van het WK Laser Radial. Bouwmeester vaart twee ijzersterke races en finisht beide wedstrijden eerste, waardoor de zeilster nog verder klimt in het klassement. De Team Delta Lloyd zeilster staat nu, met 41 punten, op de tweede plek overall. De tweede race van de dag finishen drie Nederlandse dames achter elkaar. Marit Bouwmeester 1, Daphne van der Vaart 2, Maxime Jonker 3. Jonker klimt na haar races van donderdag naar de achtste plaats overall.

Bouwmeester weer op volle kracht
Marit Bouwmeester laat deze donderdag weer even zien waarom ze de wereldtopper is die ze is. Beide races van de dag finisht de 29-jarige zeilster overtuigend eerste.
Een tevreden coach Roelof Bouwmeester na de races: “Hele goede dag voor Marit. Beide wedstrijden kunnen winnen. Het belangrijkste is dat ze echt weer heel goed aan het zeilen is. We zien weer waarom Marit de wereldtopper is die ze is, met twee wereldtitels en twee olympische medailles.”
Wel kijkt hij realistisch naar wat er nog komen gaat: “Eigenlijk begint het nu pas. Vanaf morgen gaan de beste 50 in een groep. Dat betekent dat de finals beginnen en dan gaat het hard met de punten.”

Ook Marit Bouwmeester zelf is tevreden, maar blijft nuchter: "Prima dag vandaag. Net als de voorgaande dagen blijven we het niveau verbeteren. Vanaf nu varen we in de gold fleet. Daarin worden nog veel punten verdeeld. De strijd om de titel begin eigenlijk morgen pas écht".
Jonker naar achtste plek in klassement

Maxime Jonker laat zien ook bij de internationale top thuis te horen. De eerste race van de dag finisht Jonker 10e, de tweede race 3e, waardoor ze zich weer bij de top van het klassement voegt. Het Team Delta Lloyd-talent staat nu achtste overall met 63 punten.
Vanaf vrijdag beginnen de finaleraces met de huidige top 50. Naast Bouwmeester en Jonker varen ook de Nederlandse Daphne van der Vaart (momenteel 20e) en Mirthe Akkerman (29e) mee in deze “gold fleet”. Voor vrijdag en zaterdag staan er twee finaleraces per dag op de planning. Daarna zal duidelijk worden wie er met de felbegeerde wereldtitel huiswaarts gaat.


Bouwmeester neemt leiding in klassement WK Laser Radial

MEDEMBLIK, 25 augustus 2017
Een dag met weinig wind en veel uitstel bij het WK Laser Radial, maar met mooie resultaten voor de Nederlandse zeilsters. Marit Bouwmeester vaart wederom twee sterke races, terwijl de Belgische Evi van Acker bij de tweede race vijftiende finisht. Bouwmeester neemt daardoor de leiding in het klassement met een totaal van 22 punten. Hiermee ligt de Friezin negen punten voor op Van Acker, die nu tweede staat. Ook Jonker en Van der Vaart weten zich in de top tien van het klassement te voegen. Maxime Jonker staat momenteel zesde, Daphne van der Vaart zevende.

In de ochtend worden de zeilsters het IJsselmeer op gestuurd, maar kunnen al gauw weer terug richting de kant. Te weinig wind. ‘s Middags mogen de zeilsters het nog een keer gaan proberen. Een stuk vroeger dan verwacht. Met ongeveer 6 knopen wind beginnen de Laser Radial zeilsters aan hun eerste race van de dag. Deze eerste finalerace liggen Bouwmeester en Van Acker dicht bij elkaar. Van Acker weet Bouwmeester achter zich te houden, waardoor Bouwmeester als vijfde finisht. Daphne van der Vaart finisht de race eerste en betreedt daarmee de top tien van het klassement.

Drie Nederlandse zeilsters in top tien
Race twee van de dag pakt erg goed uit voor de Nederlandse zeilsters. Bouwmeester weet derde te finishen, terwijl van Acker vijftiende finisht. En met het varen van de tiende race van het evenement, mag er een tweede race van het WK weggestreept worden. Gunstig voor Bouwmeester, die nu beide teleurstellende races van haar eerste wedstrijddag door mag strepen. Hiermee neemt Bouwmeester de leiding in het klassement. En ook voor Van der Vaart en Jonker pakt het goed uit. Jonker staat momenteel zesde overall met 68 punten, Van der Vaart zevende met 74 punten.

Bouwmeester is uiteraard blij met haar koppositie. Toch was het een uitdagende dag voor de Friezin: “Vandaag lastige omstandigheden. Veel wachten, maar in de middag weer sneller terug het water op dan verwacht. Dat is best vermoeiend en een uitdaging om wel gewoon met volle focus aan de races te beginnen. Maar we zijn tevreden met vandaag. De windkracht en windrichting waren hetzelfde als maandag. Als je dan de punten waarop het dag 1 fout ging nu goed weet te doen, is dat gewoon super.”

Voor zaterdag wordt er wederom weinig wind voorspeld. Of er gezeild kan worden op de laatste wedstrijddag kan dus nog wel eens spannend worden. Desondanks kijkt Coach Roelof Bouwmeester uit naar de volgende dag: “We zijn klaar voor alles!”

De laatste twee finaleraces staan gepland vanaf 11u. Daarna zal duidelijk worden welke zeilster zich de wereldkampioen Laser Radial 2017 mag noemen.


Marit Bouwmeester pakt wereldtitel in eigen land

MEDEMBLIK, 26 augustus 2017
Marit Bouwmeester heeft in eigen land de wereldtitel veroverd in de Laser Radial. De Team Delta Lloyd-zeilster nam vrijdag na acht kwalificatieraces en twee finaleraces al de leiding in het klassement. Die positie wist ze op de laatste dag van het evenement zonder al te veel inspanning te behouden. De laatste twee finaleraces die voor zaterdag gepland stonden, konden niet gevaren worden wegens gebrek aan wind. Daarmee heeft de Friezin (na 2011 en 2014) haar derde wereldtitel te pakken. De Belgische Evi van Acker pakt het zilver, de Japanse Manami Doi het brons. De Nederlandse talenten uit Team Delta Lloyd, Maxime Jonker en Daphne van der Vaart, eindigen knap zesde en zevende.

De 29-jarige Friezin begon haar WK met twee teleurstellende resultaten waardoor ze na haar eerste wedstrijddag op de 60e plek in het klassement eindigt. Meer slechte resultaten kon de zeilster zich niet veroorloven. De Laser Radial-zeilster weet haar hoofd koel te houden en alle overige races consequent in de top te varen, waardoor ze steeds hoger in het klassement klimt. Na de tiende race kon ook een tweede race weggestreept worden, waardoor de Belgische Evi van Acker haar eerste positie af moest staan aan Bouwmeester.

Op de laatste wedstrijddag blijft het lang spannend of er gezeild kan worden. De zeilsters liggen al vier uur op het water op de wind te wachten, als de wedstrijdleiding om 15.00 uur de knoop doorhakt: geen races deze zaterdag. En daarmee is Marit Bouwmeester wereldkampioen Laser Radial 2017.

Een dolgelukkige Bouwmeester vanaf het water: “Ik begon onwijs slecht en ik werd keihard bestraft. Ik heb het toen helemaal omgegooid, mocht geen fout meer maken en heb daarna misschien wel een van mijn beste series ooit gevaren. Ik heb gewoon keihard gevaren en als we vandaag hadden moeten varen had ik op dezelfde manier geracet. Echt lekker om te winnen!”

Wederom benadrukt de zeilster hoe blij ze is met de samenwerking met haar broer: “Ook alle credits voor mijn broer. Het is fantastisch. Helemaal samen met hem. Volgens mij zijn we echt een super goed team en gaan we nog veel meer mooie dingen laten zien.”

04 - 11 juni 2017
Sailing Worldcup Santander

Resultaten Marit klik hier...

Nederlandse zeilers maken zich op voor World Cup Final Santander

De Nederlandse zeiltop maakt zich op voor de afsluitende wedstrijdserie van de Sailing World Cup, die van 6 t/m 11 juni zal plaatsvinden in Santander, Spanje. Team Delta Lloyd-zeilers Marit Bouwmeester, Maxime Jonker (Laser Radial), Nicholas Heiner (Finn), Kiran Badloe (RS:X) en de 470-dames Afrodite Zegers & Anneloes van Veen zullen aan de Spaanse kust alles op alles zetten om een podiumplek te bemachtigen bij de World Cup Final Santander.

Na een succesvolle Delta Lloyd Regatta in Medemblik hebben de zeilers even rust kunnen nemen in eigen land om zich op te laden voor de laatste wedstrijdseries van de Sailing World Cup. Eerder dit jaar deden de zeilers al goede zaken bij de World Cups in Miami en Hyères. Bij beide events gingen de Nederlanders met medailles naar huis.

Bij de World Cup Final in Santander mogen, volgend op een kwalificatiesysteem, alleen de allerbeste zeilers van de wereld komen strijden om het goud. De concurrentie is dus hoog, maar de Nederlandse zeilers en hun coaches kijken optimistisch naar aankomend event.


Trainen met de wereldtop
Jaap Zielhuis, hoofdcoach Team Delta Lloyd - onderdeel van het Watersportverbond, over de World Cup Final: “We zien deze World Cup als een training met de wereldtop. Op zich is het resultaat nog niet zo enorm belangrijk, maar we zien wel in dat we hier tegen de beste zeilers van de wereld kunnen varen en zoals het systeem nu is, is dat best uitzonderlijk. We kunnen hierdoor goed kijken hoe we ervoor staan ten opzichte van de concurrentie en waar we nog aan kunnen werken. Een ideaal moment, zo voorafgaand aan de verschillende WK’s van dit jaar. Het is voor ons geen piekevenement, maar het is wel mooi als we het goed doen. Ik heb er zeker vertrouwen in dat we medailles kunnen gaan winnen deze week.”


Wisselende resultaten Nederlandse zeilers openingsdag Santander

SCHEVENINGEN, 6 JUNI
De zeilers van Team Delta Lloyd zijn wisselend begonnen tijdens de openingsdag van de Sailing World Cup in het Spaanse Santander. De 470-dames Afrodite Zegers en Anneloes van Veen doen het tot op heden het beste met een vierde plaats overall. Daarop volgt Kiran Badloe (RS:X) met een negende plek in het klassement. Nicholas Heiner in Finn heeft een wat stroevere start en staat na de eerste twee races dertiende en Maxime Jonker (Laser Radial) pakt na een eerste dag racen de achttiende plek. Marit Bouwmeester besluit de World Cup Santander toch niet te varen en vertrekt huiswaarts.

Bouwmeester terug naar huis
Hoewel Bouwmeester eind mei in eigen land een sterke Delta Lloyd Regatta heeft kunnen varen en had gehoopt in Santander hetzelfde te kunnen gaan doen, heeft de zeilster besloten toch huiswaarts te gaan.
Tijdens de World Cup in Hyères, eerder dit jaar, gaf broer Roelof al aan: ‘We zijn fysiek nog niet waar we willen zijn en verkiezen daarom een rustige opbouw in dit lange seizoen’. Marit Bouwmeester legt een duidelijke focus op het WK in Medemblik.
23 - 27 mei 2017
Delta Lloyd Regatta

Resultaten Marit klik hier...

Nederlandse zeiltop kleurt de Delta Lloyd Regatta

Voor de 33ste keer vormt het IJsselmeer deze week het decor voor de Delta Lloyd Regatta. Vanaf dinsdag 23 mei gaat de complete Nederlandse zeiltop de strijd aan met de internationale top op het water bij Medemblik.

Olympisch kampioenen Dorian van Rijsselberghe (RS:X) en Marit Bouwmeester (Laser Radial) verschijnen samen met Afrodite Zegers & Anneloes van Veen (470) en Kiran Badloe (RS:X) namens Team Delta Lloyd aan de start.


Nederlandse zeiltop op dreef tijdens eerste dag Delta Lloyd Regatta

De 33ste editie van de Delta Lloyd Regatta is op het IJsselmeer bij Medemblik klinkend van start gegaan voor de Nederlandse topzeilers.

Olympisch kampioene Marit Bouwmeester kende in de Laser Radial een stroeve start, maar hervond na de vijfde plaats in de eerste race haar ritme en won de tweede race.

Rustpauze

Van Rijsselberge en Bouwmeester namen na de succesvolle Olympische Spelen in Rio de Janeiro even wat gas terug. Van Rijsselberge meldde zich onlangs weer op het water bij Marseille, voor het Open EK. In Medemblik is hij bij de Delta Lloyd Regatta weer met name van plan om lekker te gaan varen.

In de Laser Radial wordt het format van de Olympische Spelen gevolgd, met voorronden en een medalrace. In Medemblik heeft Bouwmeester in elk geval concurrentie van de Deense Anne-Marie Rindom, de nummer drie van de Spelen. Rindom brak echter na de Spelen een arm en gebruikt de Delta Lloyd Regatta om te trainen.

Bouwmeester, bijgestaan door haar broer Roelof, was redelijk tevreden over haar optreden. ,,Het ging vandaag best lekker. Als de rest van de week net zo gaat, ben ik tevreden. Voor mij is het gewoon belangrijk weer ritme op te doen”, aldus de Friezin, die na twee races derde staat.


Van Rijsselberge consolideert leiding, 470-vrouwen naar koppositie, Bouwmeester zakt weg uit top

Tijdens de tweede dag van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik zijn diverse klassementen op de kop gezet. Niet bij de windsurfers, want tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge bleef ondanks een mindere zesde race aan de leiding. Olympisch kampioene Marit Bouwmeester zakte in de Laser radial weg uit de top door twee mindere races.

De omstandigheden op het IJsselmeer waren woensdag anders dan op de openingsdag. De wind bleef in de ochtenduren weg, maar trok gaandeweg de dag toch nog aan. De zeilers moesten langer dan gepland op de wal blijven, maar konden uiteindelijk toch het water op.

Onstabiele wind

Marit Bouwmeester had in de eerste race op de tweede dag ook last van een plotselinge windshift. Die kostte haar direct veel plaatsen. De olympisch kampioene kwam als twintigste over de finish en in de vierde race kwam daar de elfde plaats bij. Ze zakte naar de twaalfde plaats in het klassement.


Badloe lost Van Rijsselberge af, Bouwmeester zoekt ritme, Ateam staat tweede

MEDEMBLIK, 25 MEI – Windsurfer Kiran Badloe heeft op de derde dag van de Delta Lloyd Regatta de leiding in de RS:X-klasse overgenomen van tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge. Afrodite Zegers en Anneloes van Veen wonnen de laatste race van de dag in de 470-klasse en bezetten de tweede plaats. Marit Bouwmeester zoekt nog naar ritme op het water in de Laser Radial. Ze staat negende.

Bouwmeester zoekt nog naar ritme
Marit Bouwmeester heeft nog wat achterstand in te halen. De Friezin, uitkomend in de Laser Radial, kende een moeizame voorbereiding op het seizoen. Ze viel bij haar eerste wedstrijd in Hyères, eind april, geblesseerd uit. In Medemblik is de Nederlandse zeilster wisselvallig. Donderdag tekende ze voor een derde en achttiende plaats. ,,Ik richt me op de strijd om de wereldtitel, die in augustus in Medemblik plaatsvindt. De aanloop naar het seizoen is niet ideaal geweest. Ik zoek nog naar mijn ritme. Ik heb de races nodig. Elke dag leer ik weer. Ik heb na de Delta Lloyd Regatta nog de World Cupfinale in Santander. Het moet goedkomen.”


Zilver voor Zegers en Van Veen - Badloe, Van Rijsselberge en Bouwmeester maken zich op voor spannende dag

MEDEMBLIK, 26 MEI – Afrodite Zegers en Anneloes Van Veen hebben bij de 33e editie van de Delta Lloyd Regatta een podiumplek weten te bemachtigen. De dames sluiten het evenement af met een zilveren medaille. RS:X-Windsurfers Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberge en Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester hebben zich voor de strijd om de medailles op zaterdag geplaatst.

Bouwmeester naar medalrace in Laser Radial

Marit Bouwmeester moest door de in eerste instantie matige windomstandigheden lang wachten voor ze het water op ging in de Laser Radial. Donderdag was ze weggezakt uit de top van het klassement. Vrijdag ging het een heel stuk beter met de Friezin. Ze wist beide races als eerste over de finishlijn te komen en hiermee een tweede plek in het klassement in te nemen.

,,Dit was een prima dag. Er was wat spanning of ik de medalrace wel zou halen. Dat is met twee overwinningen vandaag uitstekend gelukt’’, constateerde de olympische kampioene voldaan.


Van Rijsselberge wint Delta Lloyd Regatta, zilver voor Bouwmeester en duo Bekkering/Kisters

MEDEMBLIK, 27 MEI – De 33ste editie van de Delta Lloyd Regatta is voor de Nederlandse zeiltop een feestje geworden. Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge tekende op de slotdag van het evenement in het zomerse Medemblik voor de eindzege in de RS:X-klasse. Hij was in een nieuw format de sterkste in een finale van vier windsurfers.

Naast de zege van Van Rijsselberge waren er bij de Delta Lloyd Regatta meer Nederlandse successen te vieren van zeilers uit Team Delta Lloyd. Vrijdagavond pakte het 470-duo Afrodite Zegers-Kyranakou/Anneloes van Veen zilver; een prestatie die dag later werd herhaald door olympische kampioene Marit Bouwmeester in de Laser Radial en Annemiek Bekkering/Jeske Kister in de 49erFX.

Bouwmeester opgelucht na tweede plaats

Olympisch kampioene Marit Bouwmeester kende in de Laser Radial-klasse een wisselvallige week tot vrijdag. Op de voorlaatste dag, toen de wind in de namiddag opstak, won de Friezin twee races. Dat bracht haar terug in de race om de eindzege, maar dan moest de Japanse Manami Doi in de afsluitende medal race op zaterdag wel als laatste eindigen.

Bouwmeester zelf voldeed aan de eis om de slotrace te winnen. Doi raakte door haar eigen nervositeit achterop en finishte uiteindelijk als negende, net voldoende om de eindzege voor Bouwmeester weg te kapen.

De Nederlandse was echter zeer te spreken over het eindresultaat. Ze keerde onlangs bij de wereldbeker in Hyeres terug op het water, maar haalde het einde van dat evenement niet.

,,Vooraf aan de Delta Lloyd Regatta had ik met mijn broer en coach Roelof afgesproken dat we zouden kijken of we een of twee races op een dag zouden doen. Ik ben door het begeleidingsteam zo goed verzorgd, dat ik nergens last van heb gehad. De laatste twee dagen waren top. Fysiek ben ik in orde, ik kan er weer vol tegenaan. In Medemblik is later dit jaar het WK. Daar ligt mijn focus, maar het gaat elke dag beter.”

25 - 30 april 2017
Sailing World Cup Hyères

Resultaten Marit klik hier...

Flinke delegatie Nederlandse zeilers naar Sailing World Cup Hyères

De zeilers van Team Delta Lloyd maken zich op voor de Sailing World Cup Hyères, van 25 tot en met 30 april 2017 in Frankrijk. RS:X surfer Kiran Badloe zal samen met de zeilsters Afrodite Zegers & Anneloes van Veen (470), Marit Bouwmeester, Maxime Jonker, Daphne van der Vaart (Laser Radial) en Nicholas Heiner (Finn) gaan strijden om het goud.

Team Delta Lloyd ruim vertegenwoordigd in Laser Radial
In de Laser Radial-klasse zal een mooie delegatie Team Delta Lloyd-zeilsters aan de start verschijnen op dinsdag 25 april. Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en Daphne van der Vaart zullen alle drie aan de start verschijnen. Bouwmeester vaart hiermee de eerste wedstrijd met haar broer Roelof als officiële coach aan haar zijde. Roelof Bouwmeester: ‘We kijken uit naar de eerste wedstrijd in deze rolverdeling. Het idee is dat we komende races vooral kijken waar we nu staan. We hebben niet veel stress, maar wel heel veel zin om te beginnen!’

Fleetraces Radial: 25 t/m 29 april, 2 races per dag (10 in totaal)
Medalrace Radial: zondag 30 april


Dag 1 Sailing World Cup Hyères

Op dag 1 van de Sailing World Cup Hyères zijn de Team Delta Lloyd-zeilers gestart in Frankrijk. Met 8 tot 11 knopen en een redelijk stabiele wind. In de Laser Radial verschijnen Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en Daphne van der Vaart aan de start. In de Laser Radial-klasse heeft Bouwmeester de tweede race verlaten.

Laser Radial
In Laser Radial verschijnen Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en Daphne van der Vaart alledrie aan de start. Bouwmeester vaart de eerste race naar een tweede plek, maar besluit haar tweede race niet uit te varen. Coach Roelof Bouwmeester: ‘We zijn fysiek nog niet waar we willen zijn en verkiezen daarom een rustige opbouw in dit lange seizoen’.17 - april 2017
Coach zeilster Bouwmeester officieel bevestigd

Olympisch zeilkampioene Marit Bouwmeester gaat verder met broer Roelof als coach. Roelof Bouwmeester is hiermee de opvolger van Jaap Zielhuis. Onder zijn leiding sleepte Marit afgelopen zomer, in de Laser Radial-klasse, een gouden olympische medaille in de wacht.

Na het aanstellen van Jaap Zielhuis als bondscoach van het Watersportverbond moest Marit op zoek naar een nieuwe coach. Die keuze bleek niet al te ingewikkeld. Broer Roelof fungeert al jaren als sparringpartner van Marit en beschikt over de juiste ervaring om deze rol van Zielhuis over te nemen.

Broer Roelof al jaren sparringpartner Marit
De samenwerking tussen broer en zus loopt dus al langer maar recentelijk zijn het Watersportverbond en Roelof Bouwmeester officieel tot een overeenkomst gekomen.
De eerste officiële wedstrijd waarin Roelof Bouwmeester als coach fungeert zal tijdens de World Cup in Hyères zijn, van 23 t/m 30 april a.s.

Roelof en Marit Bouwmeester


4 - 11 december 2016
Sailing Worldcup Melbourne

Resultaten Marit klik hier...

Gouden’ Bouwmeester ook in Melbourne de sterkste

De Olympisch kampioene in de Laser Radial laat ook in Melbourne zien dat ze de sterkste is. Met maar liefst 5x een eerste plek in tien races blijft Bouwmeester met 16 punten ruim voor op de nummer 2, de Deense Anne-Marie Rindom (brons in Rio), die 26 punten haalt. De derde plek gaat naar de Belgische Plasschaert. Bouwmeester nam deel aan de Sailing World Cup op uitnodiging van de organisatie. Een mooie afsluiting van een gouden sportjaar!17 november 2016
Conny van Rietschoten trofee (zeiler van het jaar)

Zeiler van het Jaar 2016

Olympisch kampioenen Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberge zijn tijdens het Zeiler van het Jaar Gala beiden uitgeroepen tot winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2016. Voor Bouwmeester is het de derde keer, voor Van Rijsselberge de tweede keer dat ze beslag leggen op de meest prestigieuze prijs van de Nederlandse zeilsport.
Beide olympische prestaties waren zo uitzonderlijk dat de jury heeft besloten hen beiden tot Zeiler van het Jaar 2016 te kronen. De Flyer Trofee voor het meest succesvolle Nederlandse jeugdtalent is gegaan naar Emma Savelon. Zij werd afgelopen zomer wereldkampioen in de Laser 4.7. Jaap Zielhuis is door het publiek verkozen tot Coach van het Jaar en Thom Touw ging er vandoor met de Mediaprijs van 2016.

Uitzonderlijke prestaties
De strijd om de titel ‘Zeiler van het Jaar’ van 2016 ging dit jaar tussen twee olympisch kampioenen. Op grond van alle overwegingen, prestaties en overwinningen heeft de jury besloten een uitzondering te maken op de geldende regel dat slechts één persoon of één team de Conny van Rietschoten Trofee kan winnen. De prestaties van beide genomineerden zijn dermate uniek voor het zeilen in Nederland dat besloten is de Conny van Rietschoten Trofee 2016 zowel aan Marit Bouwmeester als aan Dorian van Rijsselberge toe te kennen. "Ik ben heel trots dat de prijs op ons beide is gevallen", geeft Dorian aan. "Mooi dat het bestuur van de Conny van Rietschoten de moed heeft genomen ons beide te willen belonen." Marit sluit zich bij de woorden van Dorian aan. "Voor onze coaches geldt eigenlijk hetzelfde, ook zij hebben beide een uitzonderlijke prestatie geleverd met twee gouden medailles in de Spelen."

Coach van het Jaar en Mediaprijs 2016
Winnaars van de publieksprijzen Coach van het Jaar en Mediaprijs werden tijdens het Zeiler van het Jaar Gala door de aanwezigen bepaald. In tegenstelling tot de hierboven genoemde juryprijzen stemden de aanwezige gasten op hun favoriet. Jaap Zielhuis, coach van ‘golden Marit’, en Aaron McIntosh, coach van RS:X men windsurfen, waren in de race voor de titel ‘Coach van het Jaar’.
Nadat de stemmen geteld waren kwam Jaap Zielhuis ls Coach van het Jaar 2016 uit de bus. "Ik had het niet erg gevonden om van Aaron te verliezen, eigenlijk had ik ook een gelijkspel verwacht, maar dat is natuurlijk lastig met ene publieksprijs."
Zielhuis behaalde samen met olympisch kampioen in de Laser Radial-klasse Marit Bouwmeester, grote successen. Na goud op het WK (2014), zilver op het WK (2015) en goud op het Europees kampioenschap (2016), pakte Bouwmeester onder leiding van Zielhuis in Rio de Janeiro het felbegeerde olympische goud. Jaap Zielhuis treedt per 1 januari 2017 aan als hoofdcoach bij het Watersportverbond. Hiermee volgt hij Ian Ainslie op die sinds 2011 deze functie heeft bekleed.


8 november 2016
Rolex World Sailor of the Year Awards

World Sailing, the international governing body for the sport, and Rolex are delighted to announce a golden line up of nominees for the 2016 Rolex World Sailor of the Year Award.
The Rolex World Sailor of the Year Awards is the most prestigious award of recognition in the dynamic sport of sailing. Since the awards inception in 1994, the trophy has proudly accumulated the names of those who have demonstrated unparalleled endurance, performance and accomplishment in sailing.

Beginning with Sir Peter Blake and Sir Robin Knox Johnston, the inaugural winners, the trophy reads like the definitive who's who in sailing. There can only be one male and one female winner so who will join the list of sailing royalty in 2016?

The names vying for the coveted and prestigious 2016 Rolex World Sailor of the Year Awards are:

Male

Peter Burling and Blair Tuke (NZL)
Sime Fantela and Igor Marenic (CRO)
Santiago Lange (ARG)
Giles Scott (GBR)
Damien Seguin (FRA)

Female

Marit Bouwmeester (NED)
Cecilia Carranza Saroli (ARG)
Martine Grael and Kahena Kunze (BRA)
Hannah Mills and Saskia Clark (GBR)
Charline Picon (FRA)

The announcement of the 2016 female and male Rolex World Sailors of the Year will be made on Tuesday 8 November in Barcelona, Spain, the host city of the World Sailing's 2016 Annual Conference.


Marit Bouwmeester heeft naast de prijs voor beste zeilster van de wereld gegrepen. Die eer ging naar het Britse 470-duo Hannah Mills en Saskia Clark, de olympische kampioenen in die klasse. Bouwmeester werd dit jaar olympisch kampioene in de Laser Radial-klasse. Er waren vijf genomineerden voor de prijs, die dinsdag tijdens het ISAF-gala in Barcelona werd uitgereikt.


10 - 17 oktober 2016
Watersportverbond en NOC*NSF op veldonderzoek in Tokyo

Resultaten Marit klik hier...

Watersportverbond en NOC*NSF op veldonderzoek in Tokyo

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn net voorbij maar nu al worden nieuwe plannen voor de Spelen in Tokyo 2020 gemaakt. Op maandag 10 oktober is Marit Bouwmeester samen met coach Jaap Zielhuis, en windsurfer Kiran Badloe met coach Aaron McIntosh vertrokken naar Tokyo om de omstandigheden op en rond het water te verkennen namens Team Delta Lloyd. Zielhuis: “We gaan hier kijken wat voor manier van zeilen nodig is voor medailles in Tokyo.”

“De plaatselijke omstandigheden zijn heel belangrijk, we willen in Tokyo een goed beeld krijgen van wat we kunnen verwachten over vier jaar”, geeft Zielhuis aan. “Hierbij kijken we naar de stroming, de golfslag en hoe de wind zich gedraagt. Met deze informatie maken we een planning voor de komende vier jaar. En we krijgen een beeld van wat voor soort sporters goud kunnen winnen in Tokyo.”

NOC*NSF een onmisbare partner
NOC*NSF is een belangrijke partner in dit project, vier jaar geleden hebben ze precies hetzelfde gedaan. Direct na de Spelen in Londen is een coach naar Rio gevlogen om de omstandigheden te ontdekken. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF erkent het belang van deze voorbereiding. “We hebben geleerd dat het voor onze zeilers van TeamNL cruciaal is om die lokale omstandigheden zo snel mogelijk in beeld te hebben. Voor Rio, maar ook voor Londen, leidde dat ertoe dat we zagen dat we de beste voorbereiding op de Spelen konden doen door er heel veel te varen. We hebben toen samen huisvesting gezocht. Daarnaast hebben wij lokaal een netwerk gebouwd voor medische zorg bijvoorbeeld. Dat helpt ons ook in de gehele operatie op weg naar de Spelen. Er zijn veel sporters en coaches die in het TeamNL huis zijn geweest en de lokale kennis van de zeilploeg in hun voorbereiding hebben verwerkt. We gaan nu eerst kijken hoe het op het water in Tokyo is en dan komen we snel na de veldtrip bijeen om de ideale voorbereiding op 2020 in kaart te brengen,” aldus Hendriks.

Beeld van Olympisch kampioen 2020
Jaap Zielhuis denkt dat het traject in Tokyo een stuk simpeler wordt dan Rio. “We hebben de afgelopen vier jaar heel veel in Rio gezeten om de omstandigheden te leren kennen, het water was heel moeilijk daar. Hopelijk is het water in Tokyo vergelijkbaar met bijvoorbeeld Scheveningen, dat scheelt aanzienlijk voor de sporters en coaches omdat ze dan veel meer in Nederland kunnen trainen.” Zowel Marit als Kiran zijn veel in Rio geweest, Marit voor haar eigen Olympische campagne en Kiran als trainingsmaatje van Dorian van Rijsselberge. “Marit en Kiran gaven beide aan heel geïnteresseerd te zijn in dit veldonderzoek in Tokyo. Het is goed dat we met een zeil- en windsurfklasse gaan kijken hoe het op het water is. Aaron kijkt als windsurfer net anders naar de omstandigheden. Hopelijk hebben we na volgende week een eerste idee van hoe de Olympisch kampioen van 2020 eruit ziet.”

Gelijktijdig met het veldonderzoek vindt van 13 tot en met 16 oktober de JSAF Enoshima Olympic Week plaats in Tokyo. Dit is voor Marit Bouwmeester haar eerste wedstrijd na de gouden medaille in Rio de Janeiro afgelopen zomer. Maandag 17 oktober komen Marit en Kiran terug in Nederland.


Team Delta Lloyd geen maanden in Tokyo voor Spelen 2020

Vorige week zijn Marit Bouwmeester en Kiran Badloe, samen met coaches Jaap Zielhuis en Aaron McIntosh, van Team Delta Lloyd op veldonderzoek in Tokyo geweest. Het doel was om te ontdekken hoe de omstandigheden op het water zijn zodat een plan gemaakt kan worden voor de campagne naar de Olympische Spelen van 2020. Het veldonderzoek werd gecombineerd met een deelname aan de Enoshima Olympic Week. Enoshima is de Olympische zeillokatie, ongeveer 80 km ten zuiden van Tokyo.

WK RS:X in september 2017
Kiran Badloe verkende de omstandigheden vanaf de surfplank, in de RS:X klasse nam hij deel aan het evenement en eindigde op de eerste plaats. “Het was echt leuk om in Tokyo en Enoshima te zijn, het is heel anders dan Rio. Niet alleen qua eten, ook het leven en de cultuur is echt heel anders. Volgend jaar varen we het Wereldkampioenschap RS:X in Enoshima, hiervoor gaan we zeker wel een periode daar zitten.” Dorian van Rijsselberge, regerend olympisch kampioen in de RS:X heeft aangegeven in ieder geval tot dit WK door te blijven gaan.

Coach Aaron McIntosh kijkt uit naar de trainingsperiodes in Enoshima: “We hebben nu gevaren met een Noordelijke aflandige wind, gedurende de zomer is er een meer zuidoostelijke en stabiele wind, daar moeten we wel rekening mee houden. Het leven in Enoshima is prettig en de cultuur is heel uniek. Qua eten is het wellicht wat zoeken, maar als je van vis en sushi houdt kun je hier makkelijk een tijdje zitten. De infrastructuur is al helemaal klaar voor de Spelen dankzij de grote haven die voor de Spelen van 1964 al is ingericht en ook afgelopen week werd gebruikt tijdens de Enoshima Olympic week.”

Zelf meemaken hoe olympisch water vaart
Voor Marit Bouwmeester was het het eerste evenement na haar olympisch goud in de Laser Radiaal klasse. Ook zij geeft aan dat alles goed georganiseerd is, “we zouden hier bij wijze van, morgen al kunnen starten met de Olympische Spelen”. Deze eerste keer zeilen in Enoshima levert haar een tweede plaats op. “Het was heel fijn om zelf naar Tokyo te gaan, vier jaar geleden ging ik af op de ervaringen van mijn coach die naar Rio ging, nu kon ik echt met mijn eigen ogen zien en meemaken hoe het olympisch water is. De eerste indruk is niet dat we hier drie tot vier maanden per jaar hoeven te zitten, maar we moeten de plannen voor de komende vier jaar nog maken.”

Coach Jaap Zielhuis over de omstandigheden in Tokyo: “Het was onze allereerste keer hier in Tokyo, het is een prima plek om te zeilen. Heel anders dan in Rio de Janeiro, hier heb je een rechte kustlijn en geen last van hoge bergen. We leren veel van deze plek, maar we kunnen hier niet het hele jaar door varen. Het is nu al best wel fris en in de winter wordt het helemaal koud. Voor de winter moeten wij op zoek naar een vergelijkbare plek in Europa om te varen.”


Ma 17 oktober NOS: Zo minutieus als voor Rio hoeft Bouwmeester voor Tokio niet te zijn

'Die Japanners zijn zo georganiseerd, zouden nu al kunnen racen'

De Olympische Spelen van Rio zijn nog maar net geschiedenis, of zeilster Marit Bouwmeester heeft haar eerste bezoekje aan Tokio alweer achter de rug. De winnares van goud in Rio verbleef de afgelopen week in de Japanse metropool, waar over vier jaar de Spelen plaatsvinden, om alvast het zeilwater daar te verkennen.

Het is nog maar 61 dagen geleden dat Bouwmeester in de schijnwerpers stond. Waar veel olympische sporters na de Spelen even stoom afblazen, is het vizier van de 28-jarige Bouwmeester alweer afgesteld op 2020.
Die Japanners zijn zo georganiseerd, dus wat dat betreft zouden we daar morgen eigenlijk al kunnen racen.

Maandag keerde Bouwmeester terug uit Japan. Nu al weet ze zeker dat het zeilwater van Tokio aanmerkelijk minder aanleiding zal geven voor discussie dan het geval was in Rio. Het vervuilde water van Rio was tot kort voor de Spelen een grote bron van zorg voor de zeilwereld. In Tokio oogt alles aanzienlijk anders.

"Die Japanners zijn zo georganiseerd, dus wat dat betreft zouden we daar morgen al kunnen racen", zei Bouwmeester. "Het is in Tokio wel een stuk saaier, terwijl Rio alleen maar een gekkenhuis was met veel afwisseling."

Broekzak

Het zeilwater van Rio kende Bouwmeester als haar broekzak, hetgeen zich aan het einde van de rit uitbetaalde met een gouden olympische medaille. Een even minutieuze voorbereiding als voor Rio is met het oog op Tokio echter niet nodig, denkt de Friezin. "Als zeiler plan je heel erg vier jaar vooruit. Maar we hebben niet echt de indruk dat we daar drie of vier maanden per jaar hoeven te zitten", aldus Bouwmeester.

"Dus een jaartje kan ik wat vaker in Nederland trainen. Een beetje Scheveningen en een beetje Medemblik. Ik ben dus meer thuis en dat betekent een test voor mijn verkering..."

 


5 - 21 augustus 2016
OLYMPISCHE SPELEN RIO

Resultaten Marit klik hier...


Voorbeschouwing Olympische Spelen

5 augustus 2016, Rio de Janeiro - Vanavond worden de Olympische Spelen van Rio de Janeiro geopend. Onder de 242 Nederlandse sporters een elftal afkomstig uit de zeilsport. Dit elftal is actief in acht van de tien zeilklassen op de Olympische Spelen. De doelstelling is helder het nog beter doen dan in Londen. Londen waar Dorian van Rijsselberge het goud pakte, Marit Bouwmeester het zilver mee naar huis nam en er brons was voor het inmiddels gestopte 470 duo Lobke Berkhout en Lisa Westerhof. De sporters zijn er klaar voor en de sfeer in het elftal is goed.

Elftal zeilers verdeeld over acht klassen
De volgende elf zeilers vertegenwoordigen Nederland in Rio de Janeiro verdeeld over acht verschillende klassen:
- Dorian van Rijsselberge, RS:X men, 36 deelnemende landen.
- Lilian de Geus, RS:X women, 26 deelnemende landen.
- Marit Bouwmeester, Laser Radial, 37 deelnemende landen.
- Rutger van Schaardenburg, Laser, 46 deelnemende landen.
- Pieter-Jan Postma, Finn, 23 deelnemende landen.
- Mandy Mulder en Coen de Koning, Nacra 17, 20 deelnemende landen.
- Afrodite Zegers en Anneloes van Veen, 470 women, 20 deelnemende landen.
- Annemiek Bekkering en Annette Duetz, 49er FX, 20 deelnemende landen.

Doelstelling vier medailles in Rio
Op 28 mei 2016 bij de presentatie van de olympische ploeg liet hoofdcoach Ian Ainslie al weten dat de doelstelling in Rio vier medailles is. Afgelopen week voegde Ainslie daar nog aan toe: "We zijn redelijk relaxed, de teams zijn goed georganiseerd. We hebben geen noemenswaardige problemen, dus dat is fijn. De verwachtingen zijn hoog, we hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt. De sporters en coaches doen het goed. We hopen het nog beter te doen dan in Londen, toen we goud, zilver en brons haalden. Als we dat kunnen bereiken, en dat is een realistisch doel, dan zijn we blij."

Eigen mini dorp voor zeilers
De Nederlandse zeilers verblijven, in tegenstelling tot de meeste andere sporters van TeamNL, buiten het olympisch dorp. Manager Topsport Serge Kats: "We zitten in het zuidoosten van Rio in de wijk Urca. Al sinds de Spelen van Londen zitten de sporters hier een paar weken en sommigen zelfs maanden per jaar in het NOC*NSF huis. Hierdoor heeft het team zich de afgelopen vier jaar optimaal voor kunnen bereiden op de locale omstandigheden.Voor ons ligt het olympisch dorp ligt te ver van de baai. Dus hebben we hier samen met NOC*NSF ons eigen mini dorp gecreëerd verdeeld over een drietal woningen dicht bij elkaar en dicht bij de haven."
Bijna alle zeilers zijn inmiddels in Rio. Kats: "Alleen Annemiek en Annette komen vandaag nog en dan zijn we compleet. Iedereen heeft er zin in en kijken echt uit naar uit om van start te gaan. Tijdens de openingceremonie vanavond zullen de zeilers vertegenwoordigd worden door Dorian, Rutger en Coen. Met de rest van het team organiseren we onze eigen opening party in het NOC*NSF huis, met een BBQ en muziek kijken we gezamenlijk naar de opening en vieren meteen drie verjaardagen (Mandy, Annemiek, Anneloes) die toevallig samenvallen in deze week."


Bouwmeester
In de Laser Radial klasse staat Marit Bouwmeester tweede na dag één. Achter de Chinese Lijia en voor de Deense Anne-Marie Rindom. Bouwmeester zeilde naar een zesde en een vijfde plaats. De Chineese, winnaar van het goud in Londen, zeilde naar een derde en een vierde plaats. Bouwmeester reageerde na afloop van de wedstrijden voor de camera's van de NOS als volgt: "Het was niet zo goed, ook niet heel slecht eigenlijk. Het was echt een lastige dag. Deze baan is ook heel tricky. Ik vind het wel prima om mee te beginnen. Nu elke dag een stapje beter."

Het was een rommelige dag met veel positie wisselingen, waarin eigenlijk alleen Bouwmeester en Lijia constant voeren. Bouwmeester: "Het is wel een beetje typisch Rio. De wind valt weg, de wind is extreem. Er gebeuren rare dingen. In de eerste race verlies ik een paar plaatsen, in de tweede kreeg ik een jury straf. Maar dat soort dingen gebeuren echt hier. Dus het is gewoon accepteren en vechten. Het wordt een grote battle naar het einde."

UPDATE: Na een protest van de Amerikaanse Paige Railey tegen de Chinese Lijia, voor een situatie tussen de twee op het water in race twee, besloot de jury om Lijia te diskwalificeren. De Chinese verloor haar derde plaats in de tweede race en werd teruggezet naar de 38e plek. Hierdoor voert Bouwmeester het klassement nu aan.


Laser Radial: Bouwmeester vierde na vier races
Marit Bouwmeester begon als leider in het klassement aan dag twee. Nadat de Chinese Xu Lijia gister een straf van de jury had gekregen. In race drie ging de Hongaarse Maria Erdi er met de winst van door voor de Belgische Evi van Acker en Lijia. Bouwmeester finishte als vijftiende. In race vier finishte Marit Bouwmeester als vierde achter Lijia die de winst pakte voor de Deense Tuula Tenkanen en de Deense Anne-Marie Rindom. Bouwmeester zakt voorlopig naar de vierde plaats in het klassement achter Lijia, Murphy en Rindom.

Bouwmeester: "Ik maak het mezelf niet makkelijk. Ik maak er echt een beetje een potje van. Mijn starts zijn gewoon heel erg slecht. Het is niet goed genoeg. Daar kan ik ook niet echt een excuus voor verzinnen. De laatste wedstrijd heb ik wel gewoon heel goed geracet. Dus daar ben ik wel blij mee. Ik hoop dat ik de komende dagen er nog even een tandje bij kan doen. Ik zat er nog niet zo lekker in de afgelopen dagen. Het moet scherper maar morgen zitten we weer op de buitenbaan. Dat bevalt me eigenlijk wat beter dus daar heb ik vooral heel veel zin in."


Olympisch zeiltoernooi dag 3: Bouwmeester en Van Schaardenburg in top 3

Rio de Janeiro - Op woensdag 10 augustus 2016, de derde dag van het Olympisch zeiltoernooi, winnen Bouwmeester en Van Schaardenburg allebei één race. Afrodite Zegers en Anneloes van Veen zeilen bij hun Olympisch debuut naar een knappe tweede plaats. Mandy Mulder en Coen de Koning komen voor het eerst in actie in de Nacra 17 met een goede vijfde plaats en Pieter-Jan Postma zeilt naar een vierde plaats in race 4.

Laser Radial: Bouwmeester na drie dagen op plaats drie
Marit Bouwmeester won woensdag de eerste race van de dag op overtuigende wijze voor de Amerikaanse Paige Railey en de Deense Anne-Marie Rindom. In de zesde race eindigde Bouwmeester op een zesde plaats. De Chinese Lijia Xu, de regerend olympisch kampioene, leverde met een achtste en 12e plaats haar koppositie in. De Ierse Murphy, die woensdag als vijfde en tweede finishte, is voorlopig de nieuwe leider in het klassement. Bouwmeester staat derde.

Na afloop was Bouwmeester opgetogen: “Ik ben vooral heel blij met mijn eerste plaats in race vijf. Voor het eerst had ik echt een goede start en dan kan ik gewoon van start tot finish voorop varen. Dan zie je ook dat ik daar snelheid genoeg voor heb.”


Olympisch zeiltoernooi dag 6: Bouwmeester met acht punten voorsprong naar medalrace

Rio de Janeiro – Op zaterdag 13 augustus zet Laser Radial zeilster Marit Bouwmeester in Rio een achterstand van tien punten om in een voorsprong van acht. Op maandag 16 augustus wacht de beslissende medalrace. Voor de klassementsleider is een vierde plaats voldoende is voor het goud..

Bouwmeester met acht punten voorsprong naar medalrace
In de Laser Radial klasse grijpt Marit Bouwmeester zaterdag de leiding in het klassement. Bouwmeester finishte zaterdag in de negende race als vijfde en kwam in de tiende race als tweede over de finish. Dankzij deze twee sterke optredens weet Bouwmeester een achterstand van tien punten weg om te draaien naar een voorsprong van acht punten op de nummer twee Anne-Marie Rindom. Een medaille kan de Friezin zelfs al niet meer ontgaan. Als Bouwmeester in de medalrace maandag minimaal als vierde eindigt is het goud verzekerd. Bouwmeester: “Ik moet zeggen dat deze hele week wel een struggle was. In principe is Rio een lastige plek om te varen. Ik ben blij dat ik heb kunnen blijven vechten en vandaag een goede serie heb neergezet. Voor mij kon het eigenlijk niet beter dan de tien punten achterstand om te zetten in een voorsprong van acht punten. Natuurlijk wil iedereen zo winnen als Dorian, dat je de medalrace niet meer hoeft te doen. Maar als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik ben gewoon blij dat ik het in eigen hand heb. Een medaille is sowieso al mooi maar hopelijk kan ik het bekronen met een gouden medaille.”


Op vrijdag 12 augustus

Marit Bouwmeester voorlopig tweede
In de Laser Radial klasse zeilt Marit Bouwmeester vrijdag naar een zesde en dertiende plaats. Door een 18e plek van de Ierse Murphy in de eerste race van de dag stijgt Bouwmeester voorlopig wel naar de tweede plaats. Bouwmeester heeft vier punten voorsprong op de nummer drie, de Ierse Murphy en een achterstand van 10 punten op de Deense koploper Rindom.


Olympisch zeiltoernooi dag 8: Medalrace Bouwmeester naar dinsdag 16 augustus

Rio de Janeiro – Op maandag 14 augustus Na lang wachten leek de geplande medalrace van Marit Bouwmeester maandag aan het eind van de middag (lokale tijd) toen de wind aanwakkerden als nog van start te gaan. De windkracht schoot echter meteen door tot windkracht zeven. Hetgeen de organisatie deed besluiten om de medalrace toch naar dinsdag 16 augustus te verplaatsen.

Bouwmeester nu moet het morgen gebeuren
Voor Bouwmeester en de overige Laser Radial zeilsters zag het er lang niet naar uit dat ze nog in actie zouden komen. Totdat ze vlak voor tijd toch het water op werden gestuurd om uiteindelijk ruim een halfuur later onverrichter zaken weer terug te keren. Bouwmeester: "Het leek alsof we niet zouden starten vanwege te weinig wind. Ik denk dat niemand had verwacht dat het door te veel wind zou zijn. Dat is wel een beetje bizar. Het hoort bij het zeilen. Ik had het graag vandaag afgemaakt, maar nu moet het morgen. Dat is ook prima."


Bouwmeester goud

Laser Radial zeilster Marit Bouwmeester pakt dinsdag 16 augustus het goud in Rio. Bij de start van de medalrace was de Friezin al verzekerd van brons, maar Bouwmeester had een doel: goud. In een spannende medalrace zeilt Bouwmeester naar een zevende plaats, genoeg voor het goud.

Goud Bouwmeester
In de medalrace zeilt Bouwmeester in eerste instantie bij de eerste vijf boten. In het tweede kruisrak kent Bouwmeester echter een minder rak en komt als zevende om de laatste bovenboei. De Deense Rindom, haar grootste rivale vooraf, lag achter Bouwmeester, maar de Ierse Annalise Murphy leek haar nog wel van het goud af te gaan houden. De Ierse moest voor het goud vijf plaatsen voor Bouwmeester finishen. Dat lukte uiteindelijk niet. Murphy finishte als vijfde.
Bouwmeester: "Het was geen goede medalrace, maar dat maakt niet uit. Ik heb gewonnen, lelijk winnen telt ook. Ik ben zielsgelukkig!"

Coach Zielhuis en broer Roelof
Bouwmeester bedankt na afloop ook haar coach Jaap Zielhuis en broer plus trainingspartner Roelof Bouwmeester. "Ik heb het al even met Jaap gevierd. Maar ik ben mijn broer ook heel dankbaar. Hopelijk kunnen we het snel met zijn drieën vieren."
Coach Jaap Zielhuis was na afloop vooral opgelucht. Zielhuis: "Ik ben de hele week zo zenuwachtig geweest. Je kunt zeven dagen lang het goud verliezen en je kan 'm maar op één dag winnen. Alleen het goud interesseerde Marit, de rest niet. Dat geeft veel druk. Marit heeft heel solide gevaren. Ze had berekend dat je kunt winnen met een zesde plek gemiddeld. Het is belangrijk geweest om ons dat te realiseren."

Opvolger Kachgelland
Bouwmeester treedt met haar gouden medaille in de voetsporen van Daan Kachgelland. Kachgelland won 80 jaar geleden in Berlijn bij de Spelen van 1936 het goud in de Olymiajol-klasse. Na Kachgelland wonnen Stephan van den Berg (1984) en Dorian van Rijsselberge (2012 en 2016) bij het windsurfen goud, maar Kagchelland was de laatste Nederlander die in een boot op de Olympische Spelen won.
Directeur Watersportverbond, Maurice Leeser: “Zilver in Londen, nu goud in Rio! Wat een fantastische prestatie. Als iemand hard gewerkt heeft voor het binnenslepen van goud dan is het Marit wel. Zo’n doorzettingsvermogen al die jaren, met nu de ultieme bekroning. Knap, een diepe buiging voor Marit, we mogen als Watersportverbond en Nederland trots zijn op haar!"


Goud voor Marit Bouwmeester op Olympische Spelen

Laser Radial zeilster Marit Bouwmeester heeft de gouden medaille behaald in Rio. Na maandag een hele dag gewacht te hebben. Aan de start van de medalrace was de Friezin al verzekerd van brons, maar Bouwmeester had maar een doel: goud. In een spannende medalrace zeilde Bouwmeester naar een zevende plaats, genoeg voor het goud.

Wachten beloond
Het geduld van Bouwmeester werd maandag nog behoorlijk op de proef gesteld. De geplande medalrace werd door een gebrek aan wind keer op keer uitgesteld. Uiteindelijk stak de wind op en bleek die toch te sterk. De organisatie besloot om de race uit te stellen tot dinsdag. Bouwmeester: "Het hoort bij het zeilen. Ik had het graag vandaag afgemaakt, maar nu moet het morgen. Dat is ook prima."
Dinsdag begon de dag wel volgens planning, om 18.00 uur Nederlandse tijd mocht Bouwmeester beginnen aan haar afsluitende medalrace. Marit was er dinsdag bij aankomst op de haven klaar voor en liet het volgende weten: ",,Ja, ik heb super lekker geslapen, nee, ik heb niet gedroomd van goud'' aan het begin van de dag: "Ik had het graag maandag al afgemaakt, maar nu moet het vandaag. Dat is ook prima."

Fantastische prestatie
Directeur Watersportverbond, Maurice Leeser: “Zilver in Londen, nu goud in Rio! Wat een fantastische prestatie. Als iemand hard gewerkt heeft voor het binnenslepen van goud dan is het Marit wel. Zo’n doorzettingsvermogen al die jaren, met nu de ultieme bekroning. Knap, een diepe buiging voor Marit, we mogen als Watersportverbond en Nederland trots zijn op haar!"6 - 12 juni 2016
Sailing World Cup | Weymouth & Portland

Resultaten Marit klik hier...

VOORBESCHOUWING ZEILEN WERELDBEKER WEYMOUTH

7 juni 2016
Op woensdag 8 juni begint in het Engelse Weymouth de derde World Sailing Wereldbekerwedstrijd van dit jaar. Op het Olympische water van 2012 komen namens Team Delta Lloyd: Marit Bouwmeester en het 470 duo van Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen in actie. Bouwmeester gaat voor de winst. Zegers-Kyranakou en Van Veen willen nog meer wedstrijdritme op doen.

Marit Bouwmeester heeft er zin in
Marit Bouwmeester zeilt in de Laser radial-klasse in Weymouth haar laatste grote wedstrijdserie in voorbereiding op de Spelen. Na haar Europese titel in maart van dit jaar scoorde de Friese zeilster een vierde plaats op het WK. Twee weken geleden won Bouwmeester in eigen land de Delta Lloyd Regatta. Bouwmeester is in Weymouth terug op de plek waar ze in 2012 het Olympische zilver veroverde.

Marit Bouwmeester gaf de volgende voorbeschouwing: “Het is een beetje alsof je thuiskomt. We logeren weer in hetzelfde huis als in 2012 tijdens de Spelen. Ik vind het hier wel ontspannen. Wij zijn hier voor de Spelen in 2012 bijna vier jaar geweest met altijd wind en regen. We kennen het water dus goed. Nu wordt er de hele week weinig wind verwacht.”

Over haar eigen verwachtingen en doelstellingen is Bouwmeester helder: “Iedereen is hier. Het niveau zal hoog zijn. Ik vind het vooral lekker om weer te racen. Ik ga niet iets specifieks trainen. We gaan alles bij elkaar laten komen en dan vol de wedstrijd in. Ik heb er heel veel zin in.”

Coach Zielhuis: goede krachtmeting voor de Spelen
Jaap Zielhuis, Bouwmeester haar coach, is duidelijk in de beweegredenen om in Weymouth te varen. Zielhuis: “Marit vindt het leuk om hier terug te komen. Maar we zijn hier vooral heengegaan omdat dit het sterkste veld is in 2016. Het is sterker dan op het WK. We zochten nog een goede krachtmeting voor de Spelen anders zijn we alleen maar aan het trainen. Rio kennen we nu heel goed. We varen daar veel onderlinge wedstrijden. Dit is toch anders; intenser.”


ZEILSTER BOUWMEESTER STRIJDT MET CHINESE RIVAAL IN WERELDBEKERWEDSTRIJD

9 juni 2016
Na drie races staat Marit Bouwmeester tweede tijdens de wereldbekerwedstrijden het Zuid-Engelse Weymouth. Bouwmeester strijdt met haar Chinese rivaal Lijia Xu om de eerste plaats. Xu is de winnaar van het olympische goud in 2012 terwijl Bouwmeester destijds goed was voor olympisch zilver.

In de Laser radial doen 39 zeilsters mee in een ongekend sterk veld. In de 470 klasse bij de vrouwen verschijnen 15 teams aan de start. Gisteren, 8 juni werd er niet gezeild vanwege een gebrek aan wind. Het evenement duurt nog tot en met zondag 12 juni en is de laatste wedstrijdserie voorafgaand aan de Olympische Spelen van Rio 2016.

Marit Bouwmeester gaf de volgende reactie:
“Het was een hele lange dag. 7,5 uur op het water voor drie wedstrijden. Er stond weinig wind, maar wel goede wind. Het wedstrijdcomité was niet echt voortvarend vandaag. Dit is natuurlijk wel een goede training voor de wedstrijden in Rio tijdens de Spelen. Daar kan je ook zo maar een paar uur rondrijven in de brandende zon en ineens een wedstrijd moeten varen op een baan waar wel wind staat.”

“Vandaag in de tweede race heb ik het zelf weggegeven. Zo’n dag is heel lastig. Je moet de hele tijd scherp blijven. Het is toch een soort schaakspel op het water. De Chinese deed het heel goed. Ze nam ook veel risico en werd daarvoor beloond. Ze is ook goed met weinig wind. Maar dat is een beetje het ding in de Laser radial klasse. Heel veel zijn goed in specifieke omstandigheden. Daarom vecht ik altijd tegen andere dames om de koppositie. Rio is daarentegen echt een locatie waar de allrounders het goed moeten doen. Maar goed, niets zo veranderlijk als het weer.”


ZEILSTER BOUWMEESTER NEEMT LEIDING OVER TIJDENS WERELDBEKERWEDSTRIJD

10 juni 2016
Marit Bouwmeester neemt met een tweede plaats, in de enige race van vandaag in de ‘Sail for Gold’ Wereldbekerwedstrijden, de leiding in het klassement over van Chinese olympisch kampioen Lijia Xu.

In het Zuid Engelse Weymouth stond vandaag bar weinig wind. De vrouwen in de Laser radial klasse, waaronder Marit Bouwmeester, werden in de loop van de middag weer naar de wal gestuurd vanwege een gebrek aan wind. Bouwmeester noemde het een goede training in ‘wachten’. Einde van de middag deed het wedstrijdcomité nog een poging en stuurde de zeilers opnieuw het water op. In die race 4 eindigde de Team Delta Lloyd zeilster als tweede.
Morgen 11 juni staan er nog een aantal races op het programma. Het toernooi eindigt met een medalrace op zondag 12 juni.


Zeilster Bouwmeester zeker van medaille wereldbekerwedstrijd Weymouth

11 juni 2016
Marit Bouwmeester is op de voorlaatste dag al zeker van een medaille tijdens de Wereldbekerwedstrijden in het Zuid-Engelse Weymouth. Morgen, 12 juni, gaat de Team Delta Lloyd zeilster als koploper de afsluitende medalrace in. De Franse Mathilde de Kerangat staat twee op 13 punten en de Belgische Emma Plasschaert derde op 19 punten.

Op 11 juni kwamen de vrouwen in de Laser Radial-klasse maar liefst drie keer in actie en dat duurde weer de hele dag. Pas in de avond kwamen de zeilers weer naar de wal. De Friese zeilster scoorde twee keer een vijfde én een vierde plaats en gaat ruimschoots op kop.

Het toernooi, dat gehouden wordt op de olympische locatie van Weymouth 2012, wordt al de hele week geteisterd door weinig wind. Ook vandaag was het niet eenvoudig. Maar voor morgen wordt 16 tot 20 knopen wind verwacht, spektakel dus. Je kan de medalrace hier live zien.

Coach Jaap Zielhuis reageert: “Het was weer pielen met licht weer. Maar Marit is heel goed bezig, ook in deze omstandigheden. In race twee leek het even mis te gaan na een slechte start maar ze vocht heel knap terug naar een vijfde plaats. Voor morgen moeten we nog de strategie bepalen. Gaan we de Franse verdedigen óf gaat Marit haar eigen race varen en voor de overwinning. Als je dat wilt weten moet je morgen live kijken…. Maar het is heel mooi dat het zo lekker gaat. Alleen je moet er ook niet te veel van maken; in Rio beginnen we allemaal weer met 0 punten.”


Zeilster Marit Bouwmeester wint Wereldbekerwedstrijd in Weymouth

12 juni 2016
Marit Bouwmeester wint het goud tijdens wereldbekerwedstrijden in het Engelse Weymouth. In de medalrace verdedigde de Team Delta Lloyd zeilster haar eerste plaats met overtuiging. In een zeer fel match race duel zeilde ze de Franse Mathilde de Kerangat succesvol naar achteren. De Kerangat was de enige die nog aanspraak kon maken op het goud. Dit is het laatste grote toernooi in aanloop naar de Olympische Spelen van 2016.

Bouwmeester zei na afloop
“Ik twijfelde vlak voor de start van de medalrace. De omstandigheden waren veranderlijk. Dus niet zo eenvoudig om er zeker van te zijn dat ik eigen kracht de Franse zou voor blijven. Ik wilde het zekere voor het onzekere nemen en dus match racen. Maar dat is ook niet zo eenvoudig. Want wat als je je tegenstander erdoor laat glippen? Het is wel raar als je niet de intentie hebt om zo hard mogelijk te varen, maar iemand wilt tegenhouden. Ik ben heel blij dat ik die skill ook beheers. Maar ik moest er ook nog echt m’n best voor doen. Maar het hoort er gewoon bij. Ik ben blij dat Mathilde uiteindelijk nog derde is geworden. Aan het einde heb ik haar laten gaan. Het is ook niets persoonlijks.”

Ik ben gewoon heel blij met goud. Dat het gelukt is om te winnen ook met licht weer. Dit was echt een challenge voor me. Kijk we wilden Rio heel goed leren kennen. Dat is gelukt. Maar we willen ook nog steeds goed blijven racen. Dat laatste gaat ook heel goed. Het is nu niet zo van ‘ik ben er’. Maar ik heb geen zwakke plekken meer op weg naar Rio.”

 


24 mei - 28 mei 2016
Delta Lloyd Regatta Medemblik

Resultaten Marit klik hier...

Goede start Nederlandse zeilers bij Delta Lloyd Regatta

MEDEMBLIK, 24 MEI
De Nederlandse zeilers hebben de eerste dag van de 32ste editie van de Delta Lloyd Regatta in diverse Olympische klassen gedomineerd. Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberge won drie races, Marit Bouwmeester heerste in de Laser Radial en Delta Lloyd talenploeg zeiler Duko Bos leidt in de Laser. De zeilers troffen op de eerste racedag zware omstandigheden op het IJsselmeer, waar de wind aardig huis hield.

Twee zeges Bouwmeester
Marit Bouwmeester, ook een grote medaillekandidate in Rio, stak er in Medemblik in de Laser Radial ook bovenuit. De nummer twee van de Spelen in Londen won beide races. Ze krijgt concurrentie van landgenote Maxime Jonker en de Belgische Emma Plasschaert. ,,De afgelopen drie weken heb ik met de Nederlandse meiden getraind op Scheveningen en in het krachthonk. Hier wil ik gewoon lekker racen en dat gaat goed’’, zei Bouwmeester, die na Medemblik ook nog de World Cup in Weymouth gaat varen. ,,Daar is de tegenstand weer wat zwaarder. We zijn aan het opbouwen richting Rio.”


Geduld zeilers op de proef gesteld bij Delta Lloyd Regatta

MEDEMBLIK, 25 MEI
Het geduld van de zeilers werd woensdag op de tweede dag van de 32ste editie van de Delta Lloyd Regatta aardig op de proef gesteld. Na een stormachtige dag op dinsdag, ging er een dag later een heel flauw briesje over het IJsselmeer. Uiteindelijk net genoeg om de diverse klassen – weliswaar met enige vertraging – toch een aantal races te laten afwerken.

Marit Bouwmeester (Laser-Radial) en windsurfer Dorian van Rijsselberghe waren minder overheersend dan op de eerste dag, maar bleven wel comfortabel aan de leiding.

Geen overwinningen voor Bouwmeester
Bouwmeester voegde een vierde en derde plaats aan haar twee overwinningen van een dag eerder toe. De nummer twee van de Spelen in Londen (2012) was er onder de lastige condities tevreden over, ,,Het was totaal anders vandaag. Van heel veel wind en golven naar vlak water en amper een zuchtje wind. Mooi dat er toch twee races zijn afgewerkt. Het ging redelijk.”
Talent Maxime Jonker viel na een hele goede eerste dag wat terug. ,,In beide races was mijn start slecht en dan loop je achter de feiten aan”, stelde de nummer vijf van het klassement vast. Bouwmeester heeft al een gat geslagen met de Duitse nummer twee Svenja Weger (15 punten) en de Japanse nummer drie Manami Doi (17 punten).


Nederlandse zeilers aan kop in Delta Lloyd Regatta

MEDEMBLIK, 26 MEI
De Nederlandse zeilers doen het uitstekend bij hun ‘thuiswedstrijd’, de Delta Lloyd Regatta. Windsurfster Lilian de Geus en Laser-specialist Rutger van Schaardenburg gebruikten de derde dag van de regatta om de leiding in hun klasse te nemen. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe (RS:X) en Marit Bouwmeester (Laser Radial) behielden zonder problemen hun leidende positie.

Bouwmeester tevreden na zes races
Bouwmeester won de vijfde race en maakte het zichzelf moeilijk door een slechte start in de zesde. Die rondde ze uiteindelijk wel als tweede af. Bouwmeester keek tevreden naar het tussenklassement na zes races. ,,Woensdag was er weinig wind en dan is het gewoon lastig. Vandaag was het weer stabiel. Mijn eerste race was gewoon goed, in de tweede verknal ik mijn start. Uiteindelijk is tweede worden dan nog goed. Ik sta er goed voor.”

Maurits Hendriks: ,,Onze olympiagangers staan er goed voor”
,,Onze olympiagangers staan er goed voor”, zei chef de mission Maurits Hendriks, die de Delta Lloyd Regatta donderdag bezocht. ,,We doen in Rio in acht klassen mee. Dat is een meer dan waar we vooraf op hadden ingezet. Het doel is vier medailles en vanuit het Watersportverbond zijn de geluiden zo dat we daar nog steeds vanuit gaan”, zei de grote baas van NOC*NSF.


Van Rijsselberge en Bouwmeester zeker van eindzege in Delta Lloyd Regatta

MEDEMBLIK, 27 MEI
Zaterdag worden de prijzen pas verdeeld bij de Delta Lloyd Regatta, maar windsurfer Dorian van Rijsselberge en Marit Bouwmeester (Laser-Radial) hoeven op de slotdag van het grootste zeilevenement in Nederland alleen maar het water op te gaan om de hoofdprijs op te halen. Rutger van Schaardenburg consolideerde zijn leidende positie in de Laser-klasse, maar moet zaterdag nog wel het gevecht aan met de Zuid-Koreaan Jeemin Ha.

Bouwmeester won vrijdag twee races en het gat met de Belgische Emma Plasschaert is zo groot dat de medalrace de volgorde zaterdag niet meer kan veranderen. ,,Het is altijd goed om je hoogste niveau te halen. En dat heb ik hier deze week gedaan”, zei Bouwmeester, die vorig jaar ook al won.

Bouwmeester is bezig met een andere missie: olympisch goud in Rio de Janeiro. Zilver pakte ze vier jaar geleden al in Londen. Coach Jaap Zielhuis heeft er vertrouwen in. ,,Vergeleken met vier jaar geleden heeft ze veel meer ervaring. Ze is veel zelfstandiger, maakt haar eigen keuzes. Dat maakt het voor een coach niet eenvoudig maar mensen die zó goed zijn zijn nooit gemakkelijk. In de goede zin van het woord’’, zegt de coach. ,,Deze wedstrijd was een prima training voor Rio. Het einddoel ligt straks op de Spelen.”


Drie Nederlandse zeges bij Delta Lloyd Regatta

MEDEMBLIK, 28 MEI
De 32ste editie van de Delta Lloyd Regatta heeft zaterdag in Medemblik drie Nederlandse eindzeges opgeleverd. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe, Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Rutger van Schaardenburg (Laser) slaagden erin de grootste zeilwedstrijd van Nederland winnend af te sluiten.


Marit Bouwmeester ondervond weinig tegenstand in haar streven de eindzege van vorig jaar te herhalen. Bij haar staat alles in het teken van olympisch goud in Rio. Om aan haar wedstrijdritme te werken, reist ze volgende week ook nog af naar de wereldbekerwedstrijd in Weymouth. Vier jaar geleden veroverde de Friezin daar olympisch zilver.

"Ik probeer elke dag dat ik op het water zit iets te leren en beter te worden. Als ik hier niet had gewonnen, was er iets mis geweest met mijn olympische voorbereiding. Ik heb hier een hoog niveau gehaald. Dat stemt tevreden.”

Veel van haar concurrentes in de Laser Radial zitten in Rio. ,,Ik heb de afgelopen jaren zoveel in Rio gezeten dat ik het heel goed ken. Als je daar nu nog iets moet leren, ben je echt te laat”, zegt Bouwmeester over de naderende Spelen. Slapeloze nachten van olympisch goud heeft ze nog niet gehad. ,,Eerst maar focussen op de uitvoering, de prestatie volgt daarna.”

 


12 april - 20 april 2016
Laser Radial Women’s World Championship 2016

Resultaten Marit klik hier...

Voorbeschouwing wereldkampioenschap Laser Radial

13 april 2016
Op donderdag 14 april begint in Riviera Nayarit, Mexico, het WK in de Laser Radial-klasse. Namens Team Delta Lloyd verschijnt Europees Kampioen Marit Bouwmeester aan de start. Ook Delta Lloyd Talentploegzeilsters Daphne van der Vaart en Maxime Jonker doen mee aan dit WK. Van donderdag 14 april t/m woensdag 20 april staan er in totaal 14 races op het programma, twee per dag. In tegenstelling tot in de andere Olympische zeilklasses worden in de Laser Radial-klasse geen medalraces gevaren. Wel zijn er twee schrapresultaten mogelijk, één na meer dan vijf en de tweede na meer dan tien wedstrijden.

Bouwmeester: het WK is performance event
Marit Bouwmeester: “Het WK begint donderdag. Dit wordt een lang evenement, zeven dagen lang staan er twee wedstrijden per dag op het programma. Ik zie dit evenement als een ‘performance event’. Ik wil hier echt laten zien wat ik kan. Maar ik heb vooraf niet getraind op deze locatie. We zijn zo laat mogelijk ingevlogen, pas vijf dagen voor het toernooi. Dit omdat ik zoveel mogelijk tijd in Rio wil trainen, daar ligt een veel grotere uitdaging. Rio is zo'n lastige plek. Veel verschillende banen, een paar in de baai en een paar op zee. Er zijn zoveel variaties daar, ik moet daar zoveel mogelijk tijd in steken.”

Pakt Bouwmeester voor de derde keer de wereldtitel?
Al twee keer eerder, in 2011 en in 2014, pakte Bouwmeester de wereldtitel. En vorig jaar werd de Friese zeilster tweede op het WK in Oman. Bouwmeester: “Ik wil hier in Mexico heel graag voor de derde keer wereldkampioen worden. Vorig jaar was nogal pijnlijk, een tweede plaats met een gelijk aantal punten als de winnaar.”

Eerlijke omstandigheden
Bouwmeester: “De omstandigheden hier zijn heel eerlijk. Tenminste, dat is mijn inschatting nu. Redelijk vlak water, korte golven, stabiel zeewindpatroon. Iedereen gaat hier heel goed varen. Het zal heel dicht op elkaar zitten. Er zijn ook geen andere landen die hier al heel lang vooraf hun kamp opgeslagen hebben. De hele top 20 van de wereld focust zich op Rio. Het wordt een eerlijk WK. Dat zeg ik nu, zal je zien volgende week is alles anders…. haha.”


Marit Bouwmeester na drie races vijfde bij WK Laser Radial

16 april 2016
De strijd om het wereldkampioenschap in de olympische Laser radial klasse is dit jaar aan de kust bij Puerto Vallarta, Mexico. Het tijdsverschil is zeven uur. Na twee dagen en drie races staat Marit Bouwmeester op een vijfde plaats in het klassement. Op 14 april scoorde Bouwmeester een 17de en 1e plaats. Op dag twee, 15 april, won de Team Delta Lloyd zeilster de enige race van de dag. Het evenement duurt tot en met woensdag 20 april. Coach Jaap Zielhuis geeft korte updates.

14 april dag 1: “De kop is eraf."
"Er stond vijf knopen wind (2 beaufort). In de eerste race zat Marit aan de linkerkant van een nogal hardnekkige windraaiing naar rechts. Ze kwam als 28e rond de eerste boei. Dat heeft ze netjes opgehaald naar een 17de plaats. Tijdens race twee stond er 10 knopen wind. Keurig naar een solide eerste plaats gevaren.”

15 april dag 2 "Rindom verslagen"
“Wij zijn hier kort van te voren gekomen en willen iedere dag de locatie iets beter begrijpen. Voor race drie stond er een medium windje. Marit wist die race te winnen in een directe strijd met de huidige wereldkampioen Anne Marie Rindom uit Denemarken. In de race vier zeilde Marit vooraan mee. Maar die race werd halverwege afgelast. Dat is jammer, maar daar doe je niets aan. Morgen (16 april red.) staan er drie races op het programma.”Bouwmeester voert WK Laser Radial aan na vier dagen

18 april 2016
Na vier dagen strijden om het wereldkampioenschap in de Laser Radial-klasse gaat Team Delta Lloyd-zeilster Marit Bouwmeester aan de leiding. Bouwmeester staat tien punten los van de nummer twee, Paige Railey (USA), en heeft 14 punten voorsprong op Alison Young (GBR) en Erika Reineke (USA), die allebei de derde plaats bezetten. Vanaf vandaag, 18 april, worden de deelnemers ingedeeld in en Gold- en Silverfleet voor de resterende drie dagen van het evenement.

"Gelukkig is Marit fit!"
Op zaterdag 16 april stond er een goede wind van 14 knopen (4 Beaufort) met lastige golven. Bouwmeester scoorde een overwinning in race 4 en 5 en sloot die dag af met een derde plaats. Op zondag 17 april stond er weinig wind en werd er slechts één race gevaren. Bouwmeester noteerde een tweede plaats.

Coach Jaap Zielhuis zei over zaterdag 16 april: “Lange dag met drie wedstrijden. 14 knopen wind en choppy. Het werd een beetje een uitputtingsslag maar gelukkig is Marit fit!”

Over de enige wedstrijd op zondag zei Zielhuis: “Slechts één wedstrijd gezeild in 8 – 10 knopen wind. Prima resultaat. Morgen verder in de Goldfleet.”

Opvallend is dat Bouwmeester, op haar schrapresultaat na in race 1, alle wedstrijden in de top drie eindigde. In het veld van 71 deelnemers is oudgediende Paige Railey op dit moment haar grootste concurrent. Maar met nog minimaal twee wedstrijden per dag op het programma kan er nog heel veel gebeuren in de ranglijst.


WK Laser Radial Bouwmeester voorlopig tweede in klassement

19 april 2016
Op dag vijf van het wereldkampioenschap in de Laser Radial-klasse zakt Team Delta Lloyd-zeilster Marit Bouwmeester een plaats in het klassement. Bouwmeester staat nu op de tweede plaats, één punt achter de nummer één Alison Young (GBR) en vijf punten voor de nummer drie Paige Railey (USA). Het WK duurt nog tot en met woensdag.

In het Mexicaanse Nuevo Vallarta eindigde de Friezin op maandag 18 april in race acht als 17e. Coach Jaap Zielhuis: "Marit had in de eerste race van de dag een slechte start bij het startschip. Ze wilde mee met de vloot naar rechts, maar dat lukte al niet meer. Toen heeft ze geprobeerd om links de vrije wind op te zoeken. Maar ze kwam slecht boven. Vervolgens heeft ze dat in de rest van de race nog een beetje kunnen inhalen."

Bouwmeester herstelde zich door in de negende race tweede te worden achter de Britse Young. Zielhuis: "In de tweede wedstrijd van de dag heeft Marit zich goed herpakt. Met 14 knopen wind zeilde ze netjes naar de tweede plaats. Natuurlijk is die eerste race balen, maar we hebben alles nog in eigen hand. Vanaf race tien is er een tweede aftrek. We staan nu wel op scherp, het worden nog twee spannende dagen."


WK Laser Radial Bouwmeester begint als tweede aan laatste dag

20 april 2016
Zeilster Marit Bouwmeester begint woensdag als tweede in het klassement aan de laatste dag van het Wereldkampioenschap Laser Radial. De Team Delta Lloyd-zeilster heeft na een zesde en 17e plaats op dinsdag nu een achterstand van drie punten in het klassement op de Amerikaanse nummer één Paige Railey. Derde, op twee punten achter Bouwmeester, staat de Britse Alison Young. Woensdag staan er nog twee wedstrijden op het programma in het Mexicaanse Nuevo Vallarta.

Onder wisselende omstandigheden, de wind varieerde dinsdag erg zowel in richting als in kracht, was de Amerikaanse Railey de meest constante. Railey eindigde beide races in de top vijf. Dit was genoeg om haar voorlopig naar de leiding in het klassement te brengen. Bouwmeester zeilde naar de zesde en 17e plaats en bleef tweede in het klassement. Coach Jaap Zielhuis was kort in zijn analyse: "Het blijft stuivertje wisselen."
De overige Nederlandse zeilsters, Maxime Jonker en Daphne van der Vaart, uit de Delta Lloyd Talentploeg, staan er met respectievelijk een 16e en 21e plaats goed bij.

In tegenstelling tot de andere Olympische klassen kent de Laser-klasse geen afsluitende medalrace. Woensdag 20 april staan er nog twee races op het programma. Na 22.00 uur (Nederlandse tijd) zal er niet meer gestart worden.


Bouwmeester eindigt vierde op WK Laser Radial

20 april 2016
Zeilster Marit Bouwmeester verliest een podiumpositie op de laatste dag van het wereldkampioenschap in de Laser radial klasse in Neuvo Vallarta Mexico. Bouwmeester scoorde een 17de plaats in race 12. Daarmee zakte de Friese zeilster van de tweede plaats in het klassement naar een vijfde. In de laatste race 13 scoorde Bouwmeester weer een top drie resultaat. Maar dat was niet genoeg. Allison Young (GBR) wint het goud, Paige Railey (USA) moet genoegen nemen met het zilver en Rindom (DEN) gaat met brons naar huis. Bouwmeester wordt vierde.

Tweevoudig wereldkampioen Marit Bouwmeester greep vorig najaar op het WK in Abu Dhabi net naast het goud. Destijds met het gelijke aantal punten als de Deense Rindom die nu derde wordt. In Mexico wilde Bouwmeester zich revancheren. Ze begon het toernooi ongelukkig met een 17de plaats. Daarna scoorde ze race na race enkel top drie resultaten en nam de leiding in het klassement over.

Tot 19 april. Op die dag verspeelde Bouwmeester kostbare punten in race 11 met een slechte start. Alles was op dat moment nog mogelijk. Maar in de openingsrace van de slotdag, race 12, scoorde Bouwmeester een 19de plaats en daarmee waren er geen kansen meer op goud.


26 februari - 2 maart 2016
EUROPEAN LASER SENIOR CHAMPIONSHIPS 2016

Resultaten Marit klik hier...

Voorbeschouwing Europees Kampioenschap Laser en Laser Radial

28 februari - Op zondag 28 februari start in Las Palmas de Gran Canaria het Europees Kampioenschap zeilen in de Laser en de Laser Radial klasse. Namens Team Delta Lloyd verschijnen Rutger van Schaardenburg, Nicholas Heiner en Marit Bouwmeester aan de start in Spanje.

Wereldtop bij Laser Radial zeilster aan de start
In de Laser Radial-klasse staat bijna de voltallige wereldtop aan de start. Marit Bouwmeester komt in Spanje onder andere de regerend wereldkampioen uit Denemarken: Anne-Marie Rindom, de Zweedse Josefin Olsson en Gintare Scheidt uit Litouwen tegen. Ook de olympisch kampioen van London 2012: de Chineese Xu Liji is na een rustperiode weer van de partij. In totaal doen er maar liefst 105 zeilsters uit 35 verschillende landen mee in Las Palmas.

Programma
Per dag staan er twee wedstrijden op het programma. De eerste drie dagen zal er in twee groepen gevaren worden waarna er een gold en silver fleet wordt gevormd. Deze gold en silver fleet varen op 2, 3 en 4 maart opnieuw 2 races per dag. Voor alle duideijkheid in de Laser klasse zijn er geen medalrace. De titel Europees kampioen wordt toegekend aan de hoogst genoteerde Europese zeiler aan het einde van het evenement.


Bouwmeester aan de leiding

1 maart 2016
Na twee dagen varen op het Europees Kampioenschap Laser in Gran Canaria gaat Marit Bouwmeester in de Laser Radial klasse aan de leiding. Vrijdag 4 maart valt de beslissing.

Marit Bouwmeester aan de leiding
Jaap Zielhuis, coach van Bouwmeester, liet het volgende weten: “Het gaat heel goed. Vanaf woensdag 2 maart wordt de vloot ingedeeld in een gold en silver fleet. Op de eerste dag, maandag 29 februari stond er meer wind, ongeveer 20 knopen. Vandaag op dinsdag 1 maart was de wind gehalveerd, maar de grote oceaandeining stond er nog wel. Knap dat Marit in beide gevallen goed scoort. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Olsson. Die zijn we nog niet tegengekomen op het water. Vanaf morgen wel in de gold fleet. Vanwege die wind en golven hebben we hier ook meer tijd geïnvesteerd. Het lijkt qua omstandigheden op die van de buitenbanen in Rio. Het is een sterk veld. Alle topzeilsters zijn hier, behalve Evi van Acker. Er staan nog zes races gepland tot en met vrijdag 4 maart.”


3 maart 2016
Bij de vrouwen in de Laser Radial klasse gaat Marit Bouwmeester aan de leiding. Op vrijdag 4 maart valt de beslissing in het Spaanse Gran Canaria.

Marit Bouwmeester
Bouwmeester kende een wisselvallige dag met een tiende, 26e en vierde plaats. Bouwmeester gaf de volgende reactie: "Ik had twee keer een slechte start. Niet scherp. Ik wist dat het beter moest in die laatste race. Dat lukte, ik doe nog mee."
Jaap Zielhuis voegde daaraan toe: "Marit wilde twee keer helemaal links starten. Dat is risicovol en betaald alleen als je die start perfect uitvoert. Dat lukte niet en Marit kwam moeizaam terug in de race. In de voorrondes is dat makkelijker, maar in de gold fleet met de olympisch kampioen onder je bijvoorbeeld dan moet het scherper. Ze heeft zichzelf streng toegesproken tussen race twee en drie. De start daarna was scherp en goed en ze zeilde een hele goede race."


Marit Bouwmeester wint Europees kampioenschap Laser Radial

4 maart
Zeilster Marit Bouwmeester wint in Gran Canaria het Europees Kampioenschap Laser Radial. Voor de Zweedse Olsson en de Finse Tenkanen. In de Laser-klasse worden Team Delta Lloyd-zeilers Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg respectievelijk vijfde en zevende. De titel gaat in de Laser-klasse gaat naar de Zweed Stalheim.

Europees kampioen Bouwmeester blij dat vechtlust is beloond
Marit Bouwmeester begon als leider in het klassement aan de dag maar was voorafgaand aan de laatste race, door een 12e en 13e plaats, teruggevallen naar de derde plek in het klassement. De uit Friesland afkomstige zeilster van Team Delta Lloyd wist met een vierde plek in de laatste race haar Europese titel alsnog veilig te stellen. Marit Bouwmeester: "Het was een super lastige week. Ik ben heel blij dat ik hem winnend heb kunnen afsluiten. Zo een laatste dag bijvoorbeeld, dat was niet perfect maar ik ben blijven knokken en dat was genoeg. Ik ging maximaal vandaag. Olsson ook maar ik trek aan het langste eind. Naast het feit dat ik heel happy ben weet ik ook waar het beter moet. Deze week is het goud een keer mijn kant opgevallen en dat is geen geluk. Ik ben heel blij dat mij vechtlust beloond is."Marit Bouwmeester wint Europees kampioenschap Laser Radial

Europees Kampioen Laser Radial Marit Bouwmeester is weer even in Nederland. Zaterdag 5 maart landde ze aan het einde van de middag op Schiphol. Topzeilen sprak kort met haar.

 17 februari 2016
Sportgala Fryslân, Marit sportvrouw van het jaar

Sportvrouw
Marit Bouwmeester werd door de bijna veertienduizend stemmers op de website www.sportfryslan.nl verkozen tot sportvrouw van het jaar. De zeilster uit Warten kon zelf niet in Heerenveen aanwezig zijn omdat ze zich op Gran Canaria voorbereidt op de Europese Kampioenschappen op Grand Canaria eind deze maand. Mem Klaske Bouwmeester nam daarom de Pim Mulier in ontvangst.

 

 


23 - 30 januari 2016
ISAF Sailing Worldcup Miami

Resultaten Marit klik hier...

Voorbeschouwing wereldbekerwedstrijd Miami

Miami, 22 januari 2016

De eerste grote krachtmeting van 2016 voor de olympische zeilers start aanstaande maandag, 25 januari. Dan starten de wereldbekerwedstrijden in Miami, die duren tot en met 30 januari. Een groot deel van Team Delta Lloyd is in Miami present. In totaal doen er 780 zeilers mee uit 64 landen. Voor een aantal is dit toernooi in Miami de laatste grote wedstrijd in voorbereiding op de verschillende wereldkampioenschappen. Die vallen vroeg dit jaar vanwege de Olympische Spelen.

World Sailing TV
De internationale zeilbond heeft een nieuwe naam en heet nu World Sailing. World Sailing komt ook met een TV-programma en levert beelden aan minimaal tien uitzendgemachtigden wereldwijd. De beelden zijn uiteraard ook op YouTube te zien. De medalraces kunnen de fans live bekijken op https://youtu.be/_V2YQYar0IU.

Sterke start Nederlandse zeilers bij wereldbeker Miami

Miami, 26 januari 2016
Op 25 januari kenden de zeilers van Team Delta Lloyd een zeer goede start van de wereldbekerwedstrijden in Miami. De wereldbeker is voor de olympische zeilers de eerste grote krachtmeting van 2016. De eerste dag werd gekenmerkt door veel wachten, weinig wind en laat finishen. Uiteindelijk kwamen alle tien olympische klassen minimaal één keer in actie. Marit Bouwmeester een zesde plek. Medalraces op 30 januari.

Miami, 28 januari 2016
Halverwege de wereldbekerwedstrijden in Miami gaan in maar liefst vijf klasses de Team Delta Lloyd-zeilers aan de leiding. Dorian van Rijsselberge, Lilian de Geus, Rutger van Schaardenburg, Marit Bouwmeester en het Nacra17 duo Mandy Mulder & Coen de Koning staan na drie dagen zeilen allemaal bovenaan in het klassement.

Marit Bouwmeester
Bouwmeester was kort en duidelijk in haar reactie: "Ik had wel een goede dag op het water. We leren veel en ik kijk uit naar de dag van morgen."

Miami, 29 januari 2016
Met nog twee dagen te gaan bij de wereldbekerwedstrijden in Miami doen de Team Delta Lloyd-zeilers nog steeds zeer goede zaken. Dorian van Rijsselberge, Lilian de Geus, Rutger van Schaardenburg en Marit Bouwmeester domineren nog steeds het veld en gaan allen aan de leiding in het klassement. Mandy Mulder en Coen de Koning staan in de Nacra 17-klasse momenteel op de tweede plaats.

Het was lang wachten voor de zeilers op dag vier van de wereldbekerwedstrijden in Miami. Door hevige regenval en onweer werden de wedstrijden uitgesteld. Pas aan het eind van de middag konden de zeilers het water op. Met uiteindelijk wisselende resultaten voor de Nederlanders.

Miami, 30 januari 2016
Op 29 januari deden de Team Delta Lloyd-zeilers opnieuw goede zaken bij de wereldbekerwedstrijden in Miami. Op de voorlaatste dag, met alleen de medalrace nog te gaan, zijn Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester, het Nacra17 duo Mulder & De Koning en windsurfster Lilian de Geus al verzekerd van een medaille.

Marit Bouwmeester in de Laser Radial
Marit Bouwmeester behield ondanks een mindere dag met een tweede, vierde en 27e plaats haar leidende positie overall. Bouwmeester: "De eerste twee races gingen eigenlijk heel goed. In de laatste race probeerde ik vandaag al de beslissing te maken. Alleen Evi van Acker kon mij nog bijhalen in het klassement. Mijn plan ging goed tot bij de bovenboei. Maar toen kwam er een windshift in het voordeel van Evi. Een wijze les weer. Ik heb het nog steeds in eigen hand dus nu hoop ik het morgen af te maken."

31 januari 2016
Op zaterdag 30 januari pakt Team Delta Lloyd tijdens de wereldbekerwedstrijden in Miami twee gouden en twee zilveren medailles.

Marit Bouwmeester verliest goud in medalrace
In de afsluitende medalrace geeft Marit Bouwmeester het goud uit handen. Het goud gaat naar de Belgische Evi van Acker. Op de startlijn wordt Bouwmeester door de jury op het water bestraft met een penalty. Een penalty betekent een rondje draaien. In een veld van tien boten lig je dan direct achterop. Bouwmeester zat wel haar grote concurrent Van Acker weer op de hielen maar Van Acker wist zich goed los te weken. Bouwmeester had het nakijken en verloor daarmee het goud en moet zich tevreden stellen met zilver.


10 - 14 januari 2016
Braziliaanse kampioenschappen

Resultaten Marit klik hier...

Bouwmeester Braziliaans Kampioen Laser Radial

Rio de Janeiro, 15 januari 2016

Zeilster Marit Bouwmeester wint het Braziliaans kampioenschap in de Laser Radial-klasse. De Team Delta Lloyd zeilster kwam deze week, samen met een aantal sterke buitenlanders, uit in de strijd om de landstitel. Saillant detail - Bouwmeester voert aan het einde van de week de ranglijst van mannen én vrouwen aan. De Friese zeilster, die nu in Voorburg woont, gebruikt dit kampioenschap om wedstrijduren te maken op het olympisch water in aanloop naar de spelen later dit jaar.

Zoveel mogelijk leren
Bouwmeester gaf na afloop de volgende reactie: "Het ging eigenlijk weer heel goed. Veel verschillende omstandigheden meegemaakt. We proberen nog zoveel mogelijk te leren van het olympische water."

Op schema richting Rio
Marit bereidt zich voor op de Olympische Spelen in Rio, samen met haar broer en trainingspartner Roelof Bouwmeester en onder leiding van coach Jaap Zielhuis. Marit: "We liggen goed op schema. We hebben vorig jaar een goed jaar gehad maar het was niet perfect. We doen er nu alles aan om het laatste schepje er bovenop te doen. Ik heb er ook veel zin in, ik werk lekker samen met Roelof en Jaap en we hebben het naar ons zin."

Next stop: Miami
Bouwmeester: "We blijven hier nu nog een week trainen en dan vliegen we door naar Miami, dat is vooral om weer te racen tegen alle andere zeilers. De gehele wereldtop zal daar aanwezig zijn."
Bij de Sailing World Cup in Miami, van 23 tot 29 januari a.s., zullen naast Marit Bouwmeester ook Team Delta Lloyd zeilers Rutger van Schaardenburg, Nicholas Heiner, Mandy Mulder & Coen de Koning en de windsurfers Dorian van Rijsselberge, Kiran Badloe en Lilian de Geus in actie komen.

Bouwmeester leert Rio steeds beter kennen


 

 

 


15 - 22 december 2015
Copa Brasil

Resultaten Marit klik hier...

Team Delta Lloyd zeilers in actie in Olympische baai Rio 2016

Rio de Janeiro, 11 december 2015

De zeilers van Team Delta Lloyd, met uitzondering van Finn zeiler Pieter-Jan Postma, komen van dinsdag 15 tot en met zondag 20 december in actie tijdens de Copa Brasil de Vela. Deze Braziliaanse wedstrijd is voor de zeilers een ideale gelegenheid om in wedstrijdverband uren te maken op het olympische zeilwater.

De zeilers en surfers van Team Delta Lloyd bereiden zich voor op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus 2016. De Copa Brasil is de laatste mogelijkheid om voor de Olympische Spelen wedstrijduren te maken in de Guanabara baai. Vandaar ook dat een groot deel van de Nederlandse zeilequipe, zo vlak voor de feestdagen, is neergestreken in het land van de samba. Hierbij per sporter een korte update.

Marit Bouwmeester
Bouwmeester die eind november in Oman als tweede eindigde op het WK Laser Radial is heel duidelijk in haar doel voor de Olympische Spelen: "Ik denk dat ik zelf de allerbeste ben. Dat wil ik laten zien. Ik ga er alles aan doen om volgend jaar die gouden medaille te halen."
Over het doel deze komende week is de 27-jarige zeilster ook duidelijk, Bouwmeester: "Het is heel belangrijk voor een zeilster om de locatie te verkennen. Overal zijn de golven anders. Je hebt veel stromingen in het water en de wind verandert door de bergen, dat moet je allemaal leren kennen. Ik heb al veel gevaren in Rio, maar het is iedere keer weer anders en wedstrijden zijn altijd anders dan trainingen."


Copa Brasil vijf Nederlandse zeilers in top 3 na dag 2

Rio de Janeiro, 17 december 2015

Na twee dagen zeilen op de Copa Brasil vinden we vijf Nederlandse zeilers terug in de top 3. Team Delta Lloyd windsurfers Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe staan in de RS:X klasse op plek één en twee. Marit Bouwmeester staat in de Laser Radial op plek twee. In de 49er FX staat het duo Annemiek Bekkering & Annette Duetz, uit de Delta Lloyd Talentploeg, ook op plek 2.

Bouwmeester na 2 dagen op twee
In de Laser Radial is het de Belgische Evi van Acker die na twee dagen aan de leiding gaat, gevolgd door Bouwmeester op plek 2. Bouwmeester wist, in tegenstelling tot van Acker al wel een wedstrijd te winnen. Met nog 4 dagen te gaan ligt alles nog open.


Bouwmeester, Van Rijsselberge en 49erFX duo Bekkering & Duetz op tweede plaats na drie dagen Copa Brasil

Rio de Janeiro, 18 december 2015

Bij de Copa Brasil staat Marit Bouwmeester in de Laser Radial na drie dagen zeilen op de tweede plaats. Windsurfers Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe blijven in de RS:X klasse beide in de top drie. Delta Lloyd Talentploeg zeilers Annemiek Bekkering & Annette Duetz behouden de tweede plaats in de 49erFX.

Marit Bouwmeester "Het is leuk om weer terug te zijn in Rio"
In de Laser Radial is het spannend bovenin. De strijd gaat tussen de Belgische Evi van Acker, die op nummer één staat en na twee dagen aan de leiding gaat, gevolgd door Bouwmeester op de tweede plaats.
Bouwmeester haar reactie na afloop van dag drie: "Het is leuk om weer terug te zijn in Rio. Het zeilen hier blijft uitdagend maar we krijgen het steeds beter onder de knie. We hebben vandaag gevaren op de nieuwe baan die is toegevoegd voor de Spelen. Het was een goede dag met een derde plek en een overwinning."


Rio de Janeiro, 19 december 2015

Team Delta Lloyd windsurfer Dorian van Rijsselberge gaat bij de Copa Brasil na dag vier aan de leiding in de RS:X klasse. Kiran Badloe staat tweede. Het 49erFX duo Annemiek Bekkering & Annette Duetz blijft op de tweede plaats staan. Marit Bouwmeester zakt in de Laser Radial een plek terug en staat nu derde.

Bouwmeester op plek 3
In de Laser Radial klasse werd door de lichtweer omstandigheden slechts één race gevaren. Bouwmeester eindigde als 13e en zakt in het klassement van de tweede naar de derde plek. Marit gaf de volgende reactie: "Het was lang wachten, we hebben uiteindelijk één race gevaren met hele zachte wind. Die ging niet zo heel goed, maar het was wel weer een goede leerschool."

Bouwmeester staat nu 14 punten achter Evi van Acker die aan de leiding gaat en één punt achter de Deense Anne-Marie Rindom. Coach Jaap Zielhuis legt uit: "Marit heeft voor tien punten aan penalties gekregen. Wij voeren vanuit onze eigen haven, aan de andere kant van de baai. De organisatie wil dat we vanaf het strand in Nitéroi varen. Wij liggen er verder niet echt wakker van, maar we zijn vandaag verhuisd."


 

 


 

 

 


17 - 26 november 2015
2015 Laser Radial Women - World Championship Oman

Resultaten Marit klik hier...

Uitslagen

Bouwmeester: zilver met een zwart randje klik hier...

Bouwmeester pakt zilver op WK Laser Radial klik hier...

17 - 26 nov (bron KNWV)

Zeilster Marit Bouwmeester start WK Laser Radial 20 november

19 november 2015 – Zeilster Marit Bouwmeester start vrijdag 20 november de strijd om het Wereldkampioenschap in de olympische Laser Radial-klasse. De Friese zeilster is regerend wereldkampioen en won op de Olympische Spelen van 2012 de zilveren medaille. Bouwmeester wil op dit WK in Al Mussanah (Oman) haar beste zeilen tot nu toe laten zien. Het evenement, met 100 deelnemers uit 49 landen, duurt tot en met 26 november.

Al geplaatst voor Rio 2016
Bouwmeester heeft zich in 2014, als eerste Nederlandse sporter, op naam gekwalificeerd voor deelname aan de Olympische Spelen van Rio 2016. Het mag duidelijk zijn wat het doel is van de gedreven Friese zeilster in Rio en op dit WK.

“Ik wil mijn beste zeilen laten zien”
Marit Bouwmeester gaf de volgende toelichting: “Een wereldkampioenschap in een voor-olympisch jaar is het hoogst haalbare op de Spelen. Hier in Oman wil ik mijn beste zeilen laten zien. Ik heb hier drie maanden keihard naar toegewerkt. Vanaf het Olympische testevenement in augustus in Rio tot een paar weken geleden. Daarna heb ik rust genomen. Ik ben, samen met mijn coach Jaap Zielhuis, net gearriveerd in Oman. Deze vrijdag start het kampioenschap. Ik voel me fit en sterk en heb er heel veel zin in.”

Focus op zichzelf
Op dit evenement maakt de Chinese gouden medaillewinnaar van 2012, Lijia Xu, haar come-back in de Laser Radial-klasse. De concurrentie is moordend, met onder andere Evi van Acker (BEL), Gintara Scheidt (LTU) en Alison Young (GBR). Bouwmeester kijkt niet zozeer naar de concurrentie maar naar zichzelf en is niet snel tevreden met haar prestaties.

“Dit jaar heb ik heel veel progressie geboekt. Maar dat vertaalt zich nog niet voldoende in resultaten. Ik heb een schouderblessure gehad, dat speelt mee. Begrijp me niet verkeerd, het gaat goed. Ik heb Sail for Gold in Weymouth en de Delta Lloyd Regatta in Medemblik met afstand gewonnen. Ik vaar niet slecht maar het kan en moet nog beter. Ik moet me focussen op wat ik kan en dat is veel, maar het moeilijkste is uitvoeren wat je kunt. Mijn tegenstanders zullen vast en zeker ook beter worden in zo'n pre-olympisch jaar, maar daar heb ik geen controle op. Ik weet wat mijn niveau is en dat wil ik hier laten zien.”


Marit Bouwmeester staat na twee dagen op een tweede plaats in de strijd om het wereldkampioenschap in Musanah, Oman. Het toernooi van Bouwmeester duurt tot en met 26 november.

Bouwmeester begint sterk aan WK Laser radial
Na twee dagen zeilen en vier wedstijden bezet Marit Bouwmeester de tweede plaats in een veld van 100 deelnemers in Musanah, Oman. Aan de leiding gaat de Deense Anne Marie Rindom. Op een derde plaats staat Tuula Tenkanen uit Finland. Olympisch kampioen van London 2012 Lijia Xu staat vierde.

Bouwmeester zei: “Gaat wel lekker. We hebben weinig tot middelmatige wind. De omstandigheden zijn heel wisselvallig, ook de windrichting. Dat kan je ook wel zien in de uitslagen. Ik vaar daarentegen redelijk constant. Elke dag een stapje beter is het plan.”


WK Laser Radial Bouwmeester zesde in het algemeen klassement

22 november 2015

Marit Bouwmeester zakt in het klassement van een tweede naar een zesde plaats tijdens het Wereldkampioenschap in de olympische Laser Radial-klasse. In race vijf werd Bouwmeester gediskwalificeerd voor te vroeg starten. In race zes ging Bouwmeester vervolgens aan de leiding. Maar de wind viel halverwege weg, waardoor ze haar koppositie verloor.

Hele kleine verschillen
Het puntenverschil tussen de koploper en Bouwmeester is slechts zes punten. Op kop gaat nog steeds de Deense Rindom. Daarnaast mengen ook de olympisch kampioen Lijia Xu (CHN), Evi van Acker (BEL) en Josefine Olson (SWE) zich in de strijd. Alleen Manami Doi (JPN) is een relatief onbekende. Dit zestal wordt op enige afstand gevolgd door de ervaren Gintara Scheidt (LTU) en Tuula Tenkanen (FIN).

Nog zes wedstrijden te gaan
Morgen, 23 november is een rustdag. Daarna volgen, als het weer het toelaat, nog drie dagen met twee wedstrijden per dag. Laatste dag van competitie valt op 26 november.

Jaap Zielhuis:“Jammer”
Marit Bouwmeesters coach Jaap Zielhuis gaf de volgende reactie: “Er stond een lekker windje. Prima weer om even echt los te gaan. Maar in de eerste race startte Marit te scherp aan de rechterkant van de startlijn. Ze kreeg een zwarte vlag van het racecomité. Echt jammer. Marit zeilt gewoon heel goed. Je kan er allerlei woorden en kwalificaties voor verzinnen, ik hou het op jammer. Dan de volgende race, waarin Marit weer heel goed weg is. Da’s best knap want je moet die hele race afwachten tot je weer aan beurt bent. Ze komt als eerste bij de bovenboei. Maar in het voordewindse rak zakt de wind er helemaal uit. Marit komt in een windwak en dan schieten er ineens zeven boten voorbij. Dat was zuur.” Kortom: vandaag was gewoon frustrerend, we hadden een gat kunnen slaan. Maar dit soort dagen heb je wel eens. We hebben morgen een rustdag om de resetknop te vinden. We gaan gewoon verder met kansen pakken als die zich voordoen. Want die kansen creëert Marit voldoende.

Marit Bouwmeester voegde daaraan toe: "Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat."


WK Laser Radial Bouwmeester derde in algemeen klassement

Mussanah, 25 november 2015

Marit Bouwmeester staat na 5 dagen varen op een derde plaats in het algemeen klassement tijdens het Wereldkampioenschap in de olympische Laser Radial-klasse. Bouwmeester begon de dag als tweede in het klassement maar na een tiende en een vierde plek zakte ze terug naar plaats drie. Met nog één dag te gaan ligt alles nog open.

Reactie coach Zielhuis
Marits coach, Jaap Zielhuis, reageerde als volgt: “We gaan morgen voor het hoogst haalbare. Dat is de ambitie. Het mooie is, het begint allemaal opnieuw, bijna met een schone lei. Er staan nog twee wedstrijden op de planning en er zitten maar vier punten tussen. We hadden het niet zo heel spannend willen maken, maar helaas wordt het dat wel. Morgen is er minder wind voorspeld. Dat kan in ons voordeel werken omdat er dan meer in het spel zit.”
“Helaas is Marit eerder deze week tegen een ‘unforced error’ aangevaren met die zwarte vlag-diskwalificatie. Dat maakt het allemaal zwaar deze week. Je vaart toch een beetje met de rem erop. Ook de anderen in de top hebben daar last van. Kortom: spannend wordt het zeker.”

Donderdag valt beslissing
In het algemeen klassement gaat de Belgische Evi van Acker op dit moment aan de leiding, gevolgd door de Deense Anne-Marie Rindom die evenveel punten heeft maar minder vaak een wedstrijd won.


Stand in het klassement
1. Evi van Acker – 32 punten
2. Anne-Marie Rindom – 32 punten
3. Marit Bouwmeester – 36 punten

Het WK Laser Radial kent geen medalrace. Dit betekent dat de zeilsters morgen nog twee reguliere wedstrijden wachten in de race om de titel.


Zilver voor Marit Bouwmeester op WK Laser Radial

Al Mussanah, 26 november 2015

Zeilster Marit Bouwmeester is er niet in geslaagd om haar wereldtitel in de Laser Radial-klasse te prolongeren. De zeilster uit de Delta Lloyd Kernploeg scoort in de laatste race een vierde plaats en daarmee eindigt de 27-jarige Bouwmeester op gelijke punten met de Deense Anne-Marie Rindom. Rindom echter wint de wereldtitel, op basis van het aantal gewonnen races. Bouwmeester won er één, Rindom twee.

Spannende laatste dag in Oman
Er stond weinig wind voor de kust van Al Mussanah deze donderdag 26 november. Als gevolg daarvan kon er slechts één race gevaren worden. De organisatie had maar liefst vijf pogingen nodig voor een legitieme start. Bouwmeester was goed weg en lag lang op een tweede plaats. Op koers voor goud dus.
Bouwmeester zei: "De wind was moeilijk en er waren veel valse starts. Toch voer ik heel sterk, ging zo snel mogelijk en lag goed."

In het laatste kruisrak zakte de Friese zeilster naar de vierde plek, achter de Chinezen Xu Liji en Zhang Dongshuang en de Finse Monika Mikkola.

Bouwmeester: "Het is zo ongelofelijk pijnlijk. Ik geef het zelf weg in die laatste race. Ga ik in dat laatste kruisrak verdedigen, ik had moeten blijven aanvallen." "Ik heb deze week zoveel kansen gekregen en er nog meer onbenut gelaten. Ik wilde mijn beste zeilen laten zien, dat is niet gelukt."
 


27 oktober - 1 november 2015
ISAF Sailing World Cup Final Abu Dhabi

Resultaten Marit klik hier...

27 okt - 1 nov (bron KNWV)

Heiner en Bouwmeester starten in finale ISAF Wereldbeker

28 oktober 2015

De beste 20 zeilers van de vijf speelrondes van de ISAF Wereldbekerwedstrijden zijn uitgenodigd voor de ‘Grand Final’ in Abu Dhabi, van vrijdag 30 oktober tot en met zondag 1 november. Dit driedaagse toernooi wordt georganiseerd in 8 (Nacra doet niet mee vanwege problemen met beschikbaarheid boten en FX vanwege een te beperkt deelnemersveld) olympische zeilklassen. Voor Nederland zijn de twee wereldkampioenen in de Laserklasse van 2014 van de partij: de Delta Lloyd Kernploegleden Marit Bouwmeester bij de vrouwen en Nicholas Heiner bij de mannen.

Marit Bouwmeester gebruikt dit nieuwe evenement, dat in zijn tweede jaargang zit, om zich samen met coach Jaap Zielhuis voor te bereiden op het Wereldkampioenschap Laser Radial. Dit vindt plaats in het nabijgelegen Musannah, van 20 tot en met 26 november 2015. Marit is rechtstreeks doorgereisd vanaf haar trainingsstage in Oman de afgelopen 2 weken.


Bouwmeester aan de leiding bij ISAF wereldbekerfinale

Abu Dhabi, 30 oktober 2015

Na 2 dagen gaat zeilster Marit Bouwmeester in de Laser Radial klasse aan de leiding bij de ISAF Sailing World Cup Finale in Abu Dhabi. De Friese zeilster uit de Delta Lloyd Kernploeg vaart sterk op dit nieuwe evenement dat in zijn tweede jaargang zit. Ook Laserzeiler Nicholas Heiner is van de partij. Heiner staat na twee dagen op een 13e plaats.

Bouwmeester reageert na afloop van haar tweede race als volgt:
“We zeilen hier iedere keer ‘s ochtends op de aflandige ochtendwind. Die is redelijk vlagerig en shifty. Het zeilen gaat eigenlijk heel goed. Ik had gisteren een goede dag, en vandaag een prima eerste race. De tweede race kreeg ik een jurystraf. Ik merk dat de jury hier best wel snel is met straffen geven, dat is wel echt iets om op te letten. Blijkbaar focussen zij op net wat andere dingen. Maar we proberen morgen nog een sterke dag te varen, en de focus ligt uiteraard ook op het WK in Oman.”

Voorbereiding op WK Laser Radial
Bouwmeester gebruikt dit nieuwe evenement om zich voor te bereiden op het Wereldkampioenschap Laser Radial van 20 tot en met 26 november in Mussanah, Oman. Voorafgaand aan de wereldbekerfinale zat Bouwmeester al 12 dagen in Oman om te trainen, samen met coach Jaap Zielhuis. Een groot verschil met Abu Dhabi volgens Bouwmeester: “Oman is een beetje afgelegen, Abu Dhabi is echt heel erg luxe en groot”.

Wereldbekerfinale
De beste 20 zeilers van de vijf speelrondes van de ISAF Wereldbekerwedstrijden zijn uitgenodigd voor de ‘Grand Final’ in Abu Dhabi de: ISAF Sailing World Cup Final. Dit toernooi wordt georganiseerd in 8 olympische zeilklassen.


Marit Bouwmeester pakt zilver op ISAF Wereldbeker Grand Final

Abu Dhabi, 1 november 2015

Zeilster Marit Bouwmeester scoorde op de slotdag van de finale van de ISAF Wereldbekerwedstrijden 2015 een achtste plaats in de medalrace. De Friese zeilster verspeelde daarmee haar koppositie in de ranglijst aan de Zweedse Josefine Olson. Bouwmeester pakte het zilver. Het brons ging naar de Deense Anne-Marie Rindom.

ISAF Wereldbeker Grand Final, wat is dat?
De beste 20 zeilers van de vijf speelrondes van de ISAF Wereldbekerwedstrijden zijn uitgenodigd voor de ‘Grand Final’ in Abu Dhabi. Dit toernooi, dat wordt georganiseerd in acht olympische zeilklassen dit jaar, is korter met slechts drie dagen ‘fleetraces’ met 20 deelnemers per klasse en één afsluitende medalrace met de beste tien van het klassement. Het totale prijzengeld, te verdelen onder de medaillewinnaars, is USD 220.000,- . De winnaar neemt USD 10.000,- mee naar huis, Bouwmeester pakt USD 6.500,-.

Bouwmeester: “Jammer, deze afsluiting van zo een goede week”
Marit Bouwmeester begon heel goed aan de medalrace. Tot aan de bovenboei lag de zeilster uit de Delta Lloyd Kernploeg vooraan met de Engelse Young. In het daaropvolgende rak voordewind draaide de wind en verspeelde Bouwmeester haar voorsprong.

Bouwmeester reageerde als volgt: “In dit nieuwe format vaar je maar zes wedstrijden, waarvan je de slechtste ook nog mag aftrekken. Dan krijgt de medalrace met dubbele punten wel heel veel lading. Dit is in het afgelopen jaren getest en het is wat mij betreft gebleken dat het niet bij onze sport hoort. Zeker als je dan ook nog een medalrace vaart waar men de race eruit moet persen omdat de wind aan het afnemen is, en overal en nergens vandaan komt. Dan is de impact wel heel erg groot.”

Training voor WK Laser radial
Marit Bouwmeester die zich in 2014 als eerste Nederlandse sporter op naam kwalificeerde voor Rio 2016, gebruikte dit evenement vooral om zich met coach Jaap Zielhuis voor te bereiden op het Wereldkampioenschap in de Laser radial klasse in Oman van 20 tot en met 26 november 2015.

Bouwmeester sluit af met de volgende reactie: “Ik ga nu naar huis om te rusten en dan zo laat mogelijk en uitgerust mogelijk weer terug te komen. Ik heb de afgelopen twee maanden non-stop gevaren en moet nu herstellen voor het WK. Vooral de laatste drie weken in deze hitte waren energie-slopend. En daarvoor trainden we in Scheveningen en hadden we drie weken lang heel veel wind. Ik heb heel veel zin in het WK. Ik heb dit jaar veel progressie geboekt maar het komt er nog niet helemaal uit. Ik wil dat in Oman straks kunnen laten zien.”


 


15 - 23 augustus 2015
Aquece Rio International Sailing Regatta 2015 (Rio 2016 Test Event)

Resultaten Marit klik hier...

15 - 23 augustus (bron KNWV)


Olympisch Testevenement dag 1: Weinig wind en goede resultaten

Rio de Janeiro 15 augustus 2015 - De zeilers van Delta Lloyd Kernploeg die volgend jaar mee doen aan de Olympische Spelen van Rio 2016 varen van 15 tot en met 22 augustus 2015 het olympische testevenement in Rio de Janeiro. Op de eerste dag van het toernooi kwamen Marit Bouwmeester, Rutger van Schaardenburg, Lilian de Geus en Dorian van Rijsselberge in actie. Er stond weinig wind in de Guanabara Baai. De resultaten van de Nederlanders waren goed.

Sterk toernooi
339 zeilers uit 52 landen verschijnen aan de start van deze ultieme test. Net zo als op de Olympische Spelen doet een gelimiteerd aantal landen mee. Per land mag maar maximaal één team meedoen. Dit toernooi wordt door alle landen gebruikt als een belangrijke graadmeter. Men is tot op de tanden gewapend.

Marit Bouwmeester aan de leiding na twee races
Bouwmeester begon sterk aan het testevenement. In zeer uitdagende omstandigheden met weinig wind en veel stroming. Met een tweede plaats in race één en een zesde in race twee gaat de Friese zeilster aan de leiding in de Laser radial klasse.


Rio Test Event dag 3: Postma nog steeds aan de leiding

Rio de Janeiro, 17 augustus 2015

Marit Bouwmeester zat er niet bij met haar hoofd?
Marit Bouwmeester miste de slag vandaag tijdens het Rio Test event. Ze gaf de volgende reactie: “We werden eerst naar buiten gestuurd, een uur slepen ofzo. Drie en een half uur gewacht. Geen wind. Last minute naar binnen gegaan, daar hebben we nog een wedstrijdje gedaan. Vlak voordat het donker werd. Daar zat ik niet helemaal bij met mijn hoofd. Dat gaat niet helemaal lekker. Maar het is zoals het is. Je moet het altijd kunnen. Het is mijn eigen domme schuld. Beter leer ik ervan.”


De zeer onvoorspelbare wind van de afgelopen dagen maakte op 20 augustus plaats voor een iets stabielere zuidwestenwind tussen de 10 en 15 knopen

Marit Bouwmeester kleine kans op medaille
Marit Bouwmeester gaat de medalrace in als vijfde. Bouwmeester heeft theoretisch nog kans op een medaille, maar het zal niet eenvoudig zijn met het puntenverschil.


Marit Bouwmeester wint brons op Rio Test Event
Rio de Janeiro, 21 augustus 2015

De hele week miste zeilster Marit Bouwmeester de scherpte om het olympische Testevent naar haar hand te zetten. Maar op de laatste dag in de medalrace lukte het Bouwmeester het lot om te buigen en op het podium te komen. Er was een kleine kans en die kwam uit. De zeilster uit de Delta Lloyd Kernploeg was dolblij met het brons in de Laser radial-klasse.


Bouwmeester: "Dikke vette overwinning"

Marit Bouwmeester zei: “Ik moet zeggen, normaal ben ik nooit zo blij met een derde plek. Maar in een week waar alles zo tegen zit en waar ik het onmogelijke moest doen in de medalrace, is het me gelukt. Dat voelt als een dikke vette overwinning." "Een race zoals vandaag maakt heel veel weer goed. Ik was niet helemaal scherp deze week. Heb het ook met mijn coach Jaap besproken. Rio staat er om bekend dat het constant verandert. Je moet superalert zijn, dat is het mooie maar zeker ook het lastige." "Mijn analyse van deze week is dat we echt weten hoe we hier willen varen, we hebben alle banen leren kennen, maar de uitvoering ontbrak. Het is een overwinning dat ik nu weet hoe ik wil varen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat, als ik de uitvoering goed doe, ik volgend jaar op de hoogste trede thuis hoor."


Nederlandse olympische zeilselectie Rio 2016 bekend

‘Aquece Rio, Olympic Test Event’
15 - 23 augustus 2015 ultieme generale repetitie

11 augustus 2015 - Met trots maakt het Watersportverbond vandaag de volledige zeilselectie bekend. Alle nationale selecties zijn afgerond. Elf zeilers, waarvan negen uit de Delta Lloyd Kernploeg, hebben het exclusieve recht zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. Zes zeilers zijn al gekwalificeerd op naam. Vijf moeten nog voldoen aan de eis van NOC*NSF. Dat kan onder andere van 15 tot en met 23 augustus 2015 op het Aquece Rio, Olympic Test Event, de ultieme generale repetitie.

Delta Lloyd Kernploeg zeilers aangewezen voor Rio 2016:
Al gekwalificeerd op naam:
- Marit Bouwmeester – Laser radial klasse
- Rutger van Schaardenburg – Laser klasse
- Dorian van Rijsselberge – RS:X Windsurfer mannen
- Lilian de Geus – RS:X Windsurfer vrouwen
- Mandy Mulder & Coen de Koning – Nacra17 catamaran

Nog niet voldaan aan eis NOC*NSF
- Pieter-Jan Postma – Finn klasse
- Afrodite Zegers - Kyranakou en Anneloes van Veen – 470 vrouwen

Magic Marine team aangewezen voor Rio 2016:
- Nina Keijzer & Claire Blom - 49erFX

Een stap voor
Manager Topsport Serge Kats is heel tevreden met waar de Nederlandse zeilers nu staan. Kats zei het volgende: "We zijn voorlopig iedereen een stap voor. We hebben al heel vroeg alle nationale selecties afgerond. Hierdoor hebben alle sporters een volledig jaar om zich optimaal voor te bereiden. En dat begint nu! Met de ultieme generale repetitie tijdens dit Rio Test Event. Focus voor deze groep is presteren in Rio. Niet alleen in relatie tot de uitdagende stroom- en windcondities in Rio de Janeiro maar ook qua behuizing, kamerindelingen, vervoer, hygiene, voeding, etc."

Olympisch kampioen, olympische medaillewinnaars, wereld- en europees kampioenen
De Nederlandse olympische zeilploeg herbergt zeilers die mee moeten doen om de prijzen. Op papier is het een sterke ploeg. Met een olympisch kampioen, Dorian van Rijsselberge. Maar ook met Mandy Mulder en Marit Bouwmeester, die ooit al een zilveren olympische medaille wonnen in respectievelijk China 2008 en Londen 2012. Van Schaardenburg is regerend europees kampioen in de Laser. Van Rijsselberge was wereldkampioen in 2010, Bouwmeester was wereldkampioen in 2014. Mandy Mulder en Coen de Koning waren europees kampioen in 2013 en last but zeker not least, Pieter-Jan Postma werd twee keer vice-wereldkampioen in 2007 en in 2010.

Daarnaast kent het team ook aanstormende talenten zoals Lilian de Geus, winnaar van de wereldbekerwedstrijden in het Franse Hyères dit jaar, en Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen. Onafhankelijk van elkaar werden zij al eens wereld- en europees jeugdkampioen in de 470-klasse.

Debutanten en ervaren rotten
Van Schaardenburg en Postma gaan elk voor hun derde Olympische Spelen. Van Rijsselberge, Bouwmeester en Mulder doen voor de tweede keer mee en De Geus, Kyranakou, Van Veen, Keijzer en Blom maken hun debuut op het allerhoogste niveau.

Het Aquece Rio, Olympic Test Event 2015 15-23 augustus
Van 15 tot en met 23 augustus wordt de ultieme test voor de hele ploeg gezeild op het olympische wedstrijdwater in Rio. Het Aquece Rio, Olympic Test Event is voor de meeste zeilers het belangrijkste evenement van het jaar. De Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg zijn klaar voor de strijd. Exact een jaar voorafgaand aan de Spelen.
Ook voor de organisatie is het een generale repetitie. Dus wordt er zoveel mogelijk gezeild volgens de randvoorwaarden van het IOC en de Rio 2016-organisatie. Dus: maximaal één team per land per klasse, test wedstrijdschema en banen van 2016. Alle sterke landen zijn present in de meest sterke opstelling.

Vervuilde baai
Er is al veel geschreven over de kwaliteit van het wedstrijdwater in Rio. Het Watersportverbond is in nauw contact met NOC*NSF en beide laten zich adviseren door de internationale zeilbond (ISAF) en IOC over de kwaliteit van het water.

 


8 - 14 juni 2015
ISAF Sailing Worldcup Weymouth and Portland

Resultaten Marit klik hier...

8 - 14 mei (bron KNWV)

Bouwmeester stevent af op goud ISAF Werelbeker

13 juni 2015 - Op de voorlaatste dag van de ISAF Wereldbekerwedstrijden zeilen in Weymouth Zuid-Engeland gaat Marit Bouwmeester nog steeds ruimschoots aan de leiding. Bouwmeester is voor het eerst terug op de Olympische zeillocatie van London 2012. De nummers 2, 3 en 4 van de Olympische Spelen in de Laser radial klasse destijds, respectievelijk Bouwmeester, Van Acker en Murphy maken nog steeds de dienst uit. Met één verschil de zeilster uit de Delta Lloyd Kernploeg stevent nu, met 15 punten voorsprong, af op goud. In 2012 won ze zilver.

Medalrace 1e acht is goud
Bouwmeester gaat aan de leiding met 15 punten voorsprong op rivaal Evi van Acker (BEL). Op de derde plaats volgt de Engelse Alison Young en Analyse Murphy (IRL) staat vierde. Morgen 14 juni moet Bouwmeester tijdens de medalrace in elk geval bij de eerste acht, van de tien finalisten, eindigen om het goud zeker te stellen.

“Ik wilde racen”
De Friese zeilster had lang getwijfeld of ze wel of niet mee zou doen aan deze ISAF Wereldbekerwedstrijd in Engeland. Bouwmeester gaf de volgende reactie: “In het voorjaar ben ik in Palma uitgestapt uit voorzorg vanwege een schouderblessure. In Hyeres ging het niet zo goed. Dus ik wilde nog een keer racen. Ik heb hierna een lange trainingssessie in Rio en pas halverwege augustus het Olympische testevenement en in november het WK.”

“Het is heel overtuigend”
Tijdens de wereldbekerwedstrijden mogen alleen de beste 40 zeilsters van de wereld mee doen. Bouwmeester vervolgt: “Het gaat heel goed. Ook vandaag scoorde ik goed. Ik lag zelfs alle drie wedstrijden op kop. Maar won er maar één. Ik had dit niet verwacht. Het is heel overtuigend. Ik heb met mijn team Jaap (Zielhuis coach) en Roelof (Bouwmeester trainingspartner) ook goed getraind. Het gaat echt heel tof.”

Terug in Weymouth op de Olympische locatie, hoe is dat?
“Heel apart hoor. Best raar! Het voelt super vertrouwd. En… het is hier gewoon echt gaaf zeilen. Hoge golven, mooie wind. Nu 3 jaar later ik voel me bijna thuis hier.”


Bouwmeester overtuigend naar goud bij ISAF Wereldbeker

14 juni 2015 - In het Engelse Weymouth, op de Olympische zeillocatie van 2012, pakt Laser Radial zeilster Marit Bouwmeester vandaag het goud bij de ISAF Wereldbekerwedstrijd. De Friese zeilster uit de Delta Lloyd Kernploeg eindigt in het klassement als eerste met een overtuigende voorsprong van 9 punten op nummer twee Van Acker.

Bouwmeester zeilt haar beste serie ooit
Door een ijzersterk begin met 5 overwinningen en 2 keer een tweede plaats zou een plek bij de eerste acht in de afsluitende medalrace op zondag 14 juni voldoende zijn voor de eindoverwinning. Bouwmeester voldeed ruimschoots aan deze eis met haar vierde plek in de medalrace. Bouwmeester was tevreden met het resultaat deze week: “Het gaat heel goed. Het is heel overtuigend. Qua resultaat is dit mijn beste serie ooit!”

Sterk deelnemersveld
Voor de Belgische Evi van Acker was de ISAF Wereldbeker in Weymouth het tweede evenement op rij, na de Delta Lloyd Regatta eind vorige maand, waar ze als tweede achter Bouwmeester eindigde. Het was sowieso een sterk deelnemersveld, bestaande uit de 40 beste zeilsters van de wereld, waarin Bouwmeester deze week acteerde. Met onder andere de Deense Anne-Marie Rindom, de lokale favoriet Alison Young en de Ierse Annalise Murphy.

Op naar Rio
Bouwmeester, die al verzekerd is van een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016, wacht nu een lange trainingssessie in Rio in aanloop naar het Olympisch testevent half augustus. Aan het einde van het jaar in november staat voor Bouwmeester ook nog het WK op het programma.

Resultaat ISAF Sailing World Cup Weymouth & Portland
1. Marit Bouwmeester (NED) - 15
2. Evi van Acker (BEL) - 24
3. Anne-Marie Rindom (DEN) - 41


26 - 30 mei 2015
Delta Lloyd Regatta Medemblik

Resultaten Marit klik hier...

26 - 30 mei (bron KNWV)

Medemblik, 26 mei 2015
De 31e Delta Lloyd Regatta, waar deze editie ruim 700 boten aan de start verschijnen in 10 Olympische en 3 Paralympische klassen, is dinsdag 26 mei van start gegaan. Een sterke wind kenmerkte de eerste dag.

MEDEMBLIK, 27 MEI
De Nederlandse zeilers domineerden de tweede dag van de Delta Lloyd Regatta.

Bouwmeester heeft voldoende uitdagingen
Marit Bouwmeester was als eerste Nederlandse zeiler binnen de Delta Lloyd Kernploeg gekwalificeerd voor Rio. De wereldkampioene in de Laser Radial steekt in Medemblik ook weer boven het deelnemersveld uit. De Belgische Evi van Acker lijkt de enige concurrente waar de Friezin op moet letten. "Met de EK, WK en het olympisch testevent zijn er genoeg uitdagingen dit jaar. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk op het olympisch water in Rio trainen. Je moet alle omstandigheden kennen’’, zegt de nummer twee van de Spelen in Londen.

MEDEMBLIK, 28 MEI
De derde dag van de Delta Lloyd Regatta werd gevaren met 18 knopen wind, en soms uitschieters naar 23. Beetje bij beetje lijken de contouren van de medalrace fleet zich af te tekenen, maar niets is zeker….

Bouwmeester al 3 dagen aan de leiding in Laser Radial
Marit Bouwmeester is op stoom in de Laser Radial-klasse. Na 3 dagen en totaal 6 races gaat ze al 3 dagen aan de leiding. Met 4 eerste plekken, 1 tweede en 1 derde plek lijkt haar weinig in de weg te staan op weg naar de medal race.

MEDEMBLIK, 29 MEI
Na de vierde dag van de 31e editie van de Delta Lloyd Regatta wordt duidelijk dat het zaterdag 31 mei wel eens een mooi Nederlands feest kan worden.

Laser Radial - Bouwmeester moet knokken voor de zege
Marit Bouwmeester moet zaterdag in de medalrace afrekenen met de Ierse Annalise Murphy en de Belgische Evi van Acker. De Friezin staat slechts twee punten voor op Murphy, maar staat al wel vier dagen aan de leiding: “In de eerste race ging ik zelf zwaar in de fout. Dat kostte me een plaats, denk ik’’, aldus Bouwmeester, die op het IJsselmeer misschien niet de complete wereldtop treft, maar wel de concurrentes die van veel wind houden. “Ik ben een echte allrounder, maar ik kan met hen in dit weer goed mee’’, zei ze tevreden na een stormachtige dag.

MEDEMBLIK, 30 MEI
De 31e editie van de Delta Lloyd Regatta is voor de Nederlandse zeilers op een groot succes uitgedraaid.

Bouwmeester wint voor vierde keer Delta Lloyd Regatta
Marit Bouwmeester weet wat winnen is bij de Delta Lloyd Regatta. Zaterdag sloot ze het grote zeilsportevenement in Medemblik voor de vierde keer af als winnares van de Laser Radial-klasse. De Friezin was er meer dan blij mee: “Ik heb een stroef voorjaar achter de rug door een schouderblessure. Onder zware omstandigheden heb ik deze week de bevestiging gekregen dat alles weer in orde is en ik terug ben op mijn niveau”, zei de wereldkampioene, die zich al geplaatst heeft voor de Olympische Spelen in Rio. In Medemblik liet ze zien ook met een krachtige wind overweg te kunnen. “Ik heb hard moeten werken deze week en het is fijn om te merken dat ik onder deze omstandigheden toch van voren zit. De Ierse Annalise Murphy is een specialiste in dit weer. Dat maakt winnen dan extra mooi.”

  

 


22 - 26 april 2015
ISAF Sailing World Cup Hyeres

Resultaten Marit klik hier...

 

22 - 26 april (bron KNWV)

Olympische tickets tijdens Wereldbeker zeilen Hyères

Van 22 tot en met 26 april 2015 zal een bijna voltallige Delta Lloyd Kernploeg aan de start verschijnen van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in de Zuid-Franse plaats Hyères.
Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberge doen weer mee na een blessure

Wisselende resultaten Nederlandse zeilers openingsdag Hyeres

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg zijn niet allemaal even goed begonnen op de openingsdag van de ISAF Wereldbekerwedstrijden in het Zuid-Franse Hyeres. De serie duurt tot en met zondag 26 april.

Wisselend
Marit Bouwmeester was volgens eigen zeggen niet scherp in de uitvoering van beide races. Vooral de starts. Bouwmeester staat voorlopig 13de in het klassement.

Marit Bouwmeester 14de
Marit Bouwmeester staat op een ongebruikelijke 14de plaats in de ranglijst. Wat is er aan de hand? “Ik ben nog een beetje roestig. Wel heel hard getraind deze winter nog niet veel geracet. Nog niet geheel scherp en een beetje pech. Als je scherp ben dwing je dat af, dat het goed gaat. Het valt nu net niet samen. Wel pijnlijk en lastig, maar ik denk dat we elke dag beter worden als we meer races gaan varen. Ik ervaar in de vier races tot nu vooral problemen op de startlijn. Kleine fouten met grote gevolgen.”

Marit Bouwmeester stelt orde op zaken

Met een eerste een vijfde plaats in race vijf en zes stelt Marit Bouwmeester enigszins orde op zaken. Met dat resultaat klimt de Friese zeilster naar een achtste plaats in het klassement en mengt zich in de top tien van het Laser radial veld. Morgen 25 april staan nog een aantal wedstrijden op de agenda voordat de beste tien van het klassement op 26 april strijden om de eindoverwinning.

Bouwmeester vecht terug
Na een teleurstellend begin van de week heeft Marit Bouwmeester de weg naar de top definitief ingeslagen. Ze wil zich revancheren van de eerste vier races waar haar starts niet goed waren. Ondertussen staat de Laser radial zeilster staat op een vijfde plaats in de ranglijst en plaats zich voor de afsluitende medalrace met theoretische kans op een podiumplaats.

Marit Bouwmeester zet stijgende lijn niet door
Marit Bouwmeester zet de stijgende lijn van de laatste twee dagen niet door in de medalrace. De Friese zeilster eindigde op een zesde plaats in de ranglijst. 

 

 


30 maart - 4 april 2015
Princess Sofia Trophy Palma

Resultaten Marit klik hier...

 

30 maart - 4 april (bron KNWV)

De 46ste editie van de Trofeo Sofia Cup op Palma de Mallorca is een belangrijk evenement voor een groot deel van de Delta Lloyd Kernploeg op weg naar succesvolle kwalificatie voor Rio 2016. Nederland wil tijdens de Olympische Spelen van Rio meedoen in acht van de tien Olympische klassen. In vier van die klassen telt het resultaat van de Sofia Cup mee voor de nationale selectie.

Marit Bouwmeester - Laser Radial klasse
Marit Bouwmeester heeft voldaan aan alle eisen voor deelname aan Rio 2016. Bouwmeester had de beste resultaten in de nationale selectie, gemeten over het Rio Testevent 2014 en het WK 2014. Met de wereldtitel in 2014 voldeed de Friese zeilster ook nog eens aan de eis van NOC*NSF en plaatste de Laserzeilster ook het land. Kortom, alles afgehandeld.
Marit Bouwmeester wordt begeleid door coach Jaap Zielhuis.


25 - 31 januari 2015
ISAF Sailing Worldcup Miami

Resultaten Marit klik hier...

25 - 31 januari (bron KNWV)

27 januari 2015

Stormachtig begin van Wereldbeker zeilen in Miami

In zeer wisselende omstandigheden, van zon tot soms stormachtige condities met 20 tot 30 knopen wind en regen, zijn de Olympische en Paralympische zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg maandag 26 januari van start gegaan in de ISAF wereldbekerwedstrijd in Miami.

Marit Bouwmeester knallend over de finish
Marit Bouwmeester, momenteel nummer 1 van de wereld en regerend wereldkampioene in de Laser Radial-klasse, maakt in de eerste race haar favorietenrol waar: een eerste positie. In de tweede race doet ze wederom hetzelfde en laat de hele fleet ruim achter zich. De finishregistratie heeft deze ruime voorsprong klaarblijkelijk niet geregistreerd en noteerde haar als ‘niet gefinished’. Hiertoe is protest ingediend, bij het ter perse gaan van dit bericht is het wachten op de uitslag.


28 januari 2015

Bouwmeester, van Rijsselberge en de Geus in top drie in Miami

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg scoorden redelijk goed op dag twee van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami. Wereldkampioene Marit Bouwmeester staat na twee dagen op een derde plaats in het klassement van de Laser Radial. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge staat na zes wedstrijden op een tweede plaats in de RS:X windsurfer klasse en Lilian de Geus staat op een derde plaats bij de vrouwen windsurfers. Het evenement duurt nog tot en met zaterdag 31 januari.

Deze tweede dag stond er minder wind als op de openingsdag, die gekenmerkt werd door veel wind. Nog steeds stond er nog voldoende win op Biscayne Bay, maar dit keer een stuk minder en zeer variabel. De windkracht varieerde tussen de 5 en 15 knopen (tussen 2 en 4 beaufort) en wisselde veelvuldig van richting.

Laser radial
Marit Bouwmeester sloot een goede dag af met een diskwalificatie voor te vroeg starten in race vier. Deze race moet de Frieze zeilster meetellen als schrapresultaat. Daarmee staat Bouwmeester op een derde plaats in het klassement. De dames in de Laser radial klasse konden op 27 januari pas laat het water op en lopen volgens schema nog een race of twee achter op schema.


Wereldbeker Miami: tien keer top tien voor Delta Lloyd Kernploeg

Dag 3 van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami. Een dag met nog steeds een zeer variabele wind, zowel in kracht als richting.

Laser Radial
Marit Bouwmeester heeft een iets minder scherpe dag. Met een achtste en een negende plaats in de 2 races van deze dag zakt Bouwmeester naar de vierde plek in het klassement. Zowel coach Jaap Zielhuis als ook Bouwmeester zijn echter geheel niet ontevreden: ‘Het is pas de derde dag. Daarnaast lag de focus volledig op Rio, dat was volle bak. Ik heb geen rust genomen, maar ben in een keer doorgegaan naar Miami, want je wilt toch wedstrijden meepakken’.


Dorian van Rijsselberge aan kop tijdens wereldbekerwedstrijden Miami

Laser Radial – Bouwmeester terug in top drie
Marit Bouwmeester had in haar eerste race een slechte start en moest van ver terugkomen. En dat lukte: bij de eerste boei lag ze 17e, uiteindelijk finishte ze als 3e. Haar goede voornemen om de tweede race scherper te starten kwam uit en vlak na de start pakte ze de leiding. De lichte wind van deze dag (8 – 10 knopen) was echter wederom variabel en onvoorspelbaar, waardoor het veld moeilijk te controleren is. Bouwmeester finishte haar tweede race uiteindelijk als 7e. Al met al geen slechte dag, vond Bouwmeester.


Delta Lloyd Kernploeg sterk vertegenwoordigd in medalraces Miami

Op de voorlaatste dag van de wereldbekerwedstrijden zeilen in Miami plaatsen zeven Nederlandse teams van de Delta Lloyd Kernploeg zich voor de afsluitende medalrace op zaterdag 31 januari. In de medalraces komen alleen de beste tien van het klassement in actie. Vijf teams van de Delta Lloyd Kernploeg maken kans op een podiumplek. Er stond vrijdag bar weinig wind en sommige klassen kwamen helemaal niet in actie.

Marit Bouwmeester
Laser-zeiler Marit Bouwmeester gaat als een van de favorieten de medalrace in, maar de eindoverwinning is voor Bouwmeester, vanwege het kleine puntenverschil, nog verre van zeker.

Coach Jaap Zielhuis zei: “Het wordt razend spannend morgen, want de marges zijn klein. Marit staat één punt voor op Annemarie Rindom en drie punten op Evi van Acker, dus het wordt echt een echte strijd. Er was heel weinig wind vandaag. Met meer risico had Marit kunnen winnen, maar ze maakte een strategische keuze en ging voor de uitslag in het klassement.”


Goud, zilver en brons voor Delta Lloyd Kernploeg in Miami

 

De Delta Lloyd Kernploeg heeft goud, zilver en brons gewonnen op de eerste wereldbekerwedstrijden van 2015 in Miami. RS:X-windsurfer Dorian van Rijsselberge pakte het goud, het zilver ging naar RS:X-windsurfster Lilian de Geus, en Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester gaat naar huis met het brons. Over de hele linie heeft de Delta Lloyd Kernploeg goede prestaties neergezet.

Tevreden over de hele linie
Serge Kats, manager van de afdeling topsport was ter plekke, onder andere als vervanger van hoofdcoach Ian Ainslie.

Kats gaf de volgende analyse: “Over de hele linie genomen zijn we tevreden. De meeste zeilers hebben heel intensief getraind afgelopen periode en dit was geen piekevenement voor de meesten. We zijn blij met de vorm en prestaties van Dorian. Met de goede prestaties van Marit.

 


12 - 18 september
ISAF Sailing World Championships

Resultaten Marit klik hier...

12 - 18 september (bron KNWV)

18 september, 2014


Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner wereldkampioen

Een historische dag voor de Nederlandse zeilsport. Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner winnen beide de wereldtitel in de olympische Laser-klasse.

Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner wereldkampioen

Marit Bouwmeester begon als favoriet aan haar medalrace in de Laser radial. Een derde plaats was meer dan voldoende om het goud zeker te stellen. Bouwmeester eindigde met zestien punten voorsprong op nummer twee Josefin Olsson (SWE) voor een volgepakte tribune. De Belgische Evi van Acker eindigde als derde.

Nog geen anderhalf uur later won Nicholas Heiner de wereldtitel bij de Laser mannen. Een bijna historisch overwinning. De zeiler uit Hoorn ging als derde de medalrace in, pakte halverwege de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Het was de perfecte race. Tweede werd Tom Burton uit Australië en als derde eindigde de Engelsman Thompson.

Bouwmeester: "Ik wilde zo graag winnen."

Marit Bouwmeester zei: "Het is echt zo’n opluchting. Ik was zo nerveus vanochtend. Ik wilde zo graag aan mezelf bewijzen dat ik wel goed genoeg was."

"Vorig jaar reed ik in mijn eentje met mijn Laser op het dak naar Zuid-Frankijk om daar een World Cup te varen, ik was mijn hele team kwijt."

Vanaf dat moment hebben Jaap Zielhuis en Roelof Bouwmeester Bouwmeester geholpen en inmiddels vormen ze met z'n driëen een team van wereldklasse.

Bouwmeester: "Ik wist wel duidelijk wat ik wilde; een onafhankelijke sporter worden, maar wel met een goed team om me heen. Een snelle trainingpartner, een stabiele coach met goede ogen en veel kennis. Jaap en Roelof hebben mij zo ontzettend goed geholpen. Zonder hen had ik dit echt niet gekund."

"Ik had van tevoren wel verzonnen dat ik een stabiele serie wilde varen. Niet veel risico, dat was het beste." liet Bouwmeester weten.

Einduitslag Laser Radial

1. Marit Bouwmeester NED 33

2. Josefin Olsson SWE 49

3. Evi Van Acker BEL 56

25. Daphne van der Vaart NED

71. Maxime Jonker NED


17 september, 2014

Marit Bouwmeester houdt de leiding op het ISAF

Wereldkampioenschap zeilen in de Laser radial klasse. Op de voorlaatste dag van haar kampioenshap finishte de Friese zeilster op de twaalfde plaats in de enige race die er gezeild werd. Dit is haar slechtste resultaat tot nu toe en daarom mag de Friese zeilster dit resultaat schrappen. Bouwmeester behoudt tien punten voorsprong op de Tsjechische Fenclova voordat ze aan de medalrace begint. De medalrace staat gepland om 11.10 op 18 september.


 

De Laser Radial zeilsters waren vanochtend al vroeg op het water. Doordat er veel golven stonden en de wedstrijdorganisatie moeite had met ankeren duurde het lang voordat de eerste wedstrijd gestart kon worden.

Bouwmeester: "Vandaag had ik een iets minder goede dag, ik heb hier en daar wat fouten gemaakt." In totaal hebben de Laser Radial zeilsters zeven wedstrijden gevaren op het WK in Santander, waarvan ze het slechtste resultaat weg kunnen strepen. Voor Bouwmeester is dat de race van vandaag. ?

Lang wachten en constant alert blijven?
Het WK werd tot nu toe gekenmerkt door een ongebruikelijk weerbeeld met heel weinig wind. Met als gevolg dat de zeilers veel moesten wachten. Vandaag werden de wedstrijden juist uitgesteld vanwege teveel wind. Om zes uur kwamen de Laser en Laser Radial zeilers terug naar de haven. De mogelijkheid bestond echter dat er nog een race gevaren ging worden.

Een uur later gaf de organisatie aan dat er geen wedstrijden meer gevaren gingen worden op 17 september. ??Bouwmeester: "Het is wel lastig. We moeten lang wachten, je moet echt alert blijven, het hele evenement is het al zo. Gelukkig gaat dat heel goed op dit evenement. Het is lekker dat het nu toch afgelast is. Morgen nog één wedstrijd, ik heb het zelf in de hand. We zullen zien wat er gaat gebeuren."


16 september, 2014

Nederlanders in alle klassen bij de beste tien van de wereld op WK

In alle acht klassen waar de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg in meedoen op het WK Zeilen in Santander horen de Nederlanders bij de beste tien van de wereld. Marit Bouwmeester klimt dinsdag naar een eerste plaats.

Lange dag voor de zeilers
Met slechts één gevaren race voor de Laser Radial zeilers was Bouwmeester blij dat ze deze op haar naam kon schrijven: "Het was zo'n lange dag, ik ben blij dat ik de enige race die we zeilden heb gewonnen en nu een mooie constante serie heb neergezet."


15 september, 2014

Wedstrijden uitgesteld vanwege gebrek aan wind

De Laser en Laser-radial zeilers Nicholas Heiner, Rutger van Schaardenburg, Marit Bouwmeester en Daphne van der Vaart hadden een rustdag op de agenda staan.


14 september, 2014

Zeilers Delta Lloyd Kernploeg strijden op alle fronten mee tijdens WK Zeilen 2014

Op de Wereldkampioenschappen zeilen in Santander in Spanje doen de Nederlanders mee in de frontlinies. Er stond wederom weinig en een zeer variabele wind gecombineerd met de dreiging van onweer.

Laser radial: Marit Bouwmeester derde

Ook de vrouwen in de Laser kwamen maar toe aan één wedstrijd op 14 september. Marit Bouwmeester werd achtste en blijft daarmee op een derde plaats in het tussenklassement staan. Maar de nummers één en twee zijn wel ‘ververst’. Aan de leiding gaat nu de Chinese Dongshuang Zhang. Tweede is de Zweedse Josefin Olsson.


12 september, 2014

Nederlandse Laser-zeilers goed van start op WK Santander

De Nederlandse laser-zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg kwamen goed uit de startblokken tijdens het ISAF WK Zeilen in olympische klassen. Marit Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg wonnen beide de tweede race van de dag. Nicholas Heiner pakte een derde plaats in de eerste manche. Er stond uiteindelijk een lichte zeewind van maximaal tien knopen.

 

Marit Bouwmeester ‘Ik ben wel happy eigenlijk’

Bouwmeester staat op een vierde plaats in het tussenklassement.
“Ja, was wel een goede dag, een tricky plek om te varen, niet zo veel wind , heel veel stroming. Ik ben wel happy eigenlijk, het is een evenement waar je zo constant mogelijk moet varen. Je kan op de eerste dag het niet winnen, maar wel verliezen.
Was je nerveus voorafgaand aan zo een groot toernooi?

“Je voelt voor elke race spanning. We hadden stroom mee op de startlijn, das ook een soort kamikaze. Ik weet het niet echt, ging wel goed dus niet meer dan normaal. Een achtste plaats en een eerste plek. Totaal zes dagen racen, met een rustdag in het midden. Hopelijk hebben we de komende twee dagen wind dan de rustdag. Goed begin.”


09 september, 2014

Delta Lloyd Kernploeg klaar voor WK Santander

De voltallige Delta Lloyd Kernploeg aangevuld met een drietal teams van de Talentploeg gaan Nederland vertegenwoordigen op de Wereldkampioenschappen zeilen in Santander van 12 t/m 21 september 2014. Dit kampioenschap is het grootste en belangrijkste toernooi in de olympische zeilsport, met uitzondering van de Olympische Spelen. Het kampioenschap wordt elke vier jaar georganiseerd door de Internationale Zeilbond (ISAF) en vindt dit jaar plaats in Santander, Noord-Spanje. Meer dan 1.250 topzeilers uit 84 landen zijn ingeschreven.

 

Podiumkandidaten Van Rijsselberge en Bouwmeester
Windsurfer Dorian van Rijsselberge en Laser-radial zeilster Marit Bouwmeester gaan in Santander voor goud. Dat is volgens hoofdcoach Ian Ainslie een realistisch streven. Van Rijsselberge won het Rio Testevent en Bouwmeester maakt een zeer goed seizoen mee met veel podiumresultaten.

2 - 9 augustus 2014
International Sailing Regatta 2014 (Test Event Rio)

Resultaten Marit klik hier...

2 - 9 augustus (bron KNWV)

05 augustus, 2014

Alle zeilers Delta Lloyd Kernploeg in actie op Rio test evenement

Zeer onstabiele wind
De wind waaide uit west tot zuidwest als gevolg van een passerend koufront. Ex-topzeiler en tegenwoordig manager topsport Serge Kats omschreef het als volgt: “Het zag er goed uit vanaf de kant, maar de wind was zeer onstabiel in de baai. Waaiend over de stad met al die bergen viel die soms helemaal weg. Erg up and down. Het was behoorlijk zoeken voor alle zeilers vandaag. Ik was onder de indruk van de onstabiliteit.”
Volgens coach Jaap Zielhuis, die met Marit Bouwmeester vandaag in actie kwam op een van de twee wedstrijdbanen buiten op zee, was het daar totaal anders. Er stond een redelijk stabiele wind van ongeveer 15 knopen met een behoorlijke oceaandeining.

Marit Bouwmeester, geen geweldige start
In de Laser radial klasse kwam Marit Bouwmeester voor het eerst in actie. Bouwmeester zei, voorafgaand aan dit test event, nog dat het steeds vertrouwder voelde in Rio en daarmee doelde ze vooral op de specifieke omstandigheden. Ten tijde van publiceren was er geen tussenklassement bekend.

De Laser zeilden op de baan buiten op zee, niet in de baai van Guanabara. Daar stond een redelijk stabiele wind met twee meter hoge golven. Coach Jaap Zielhuis reageerde na afloop van de wedstrijden. “Marit begon sterk met een tweede plaats. Vervolgens werd ze tiende. Voor de wind zat de in een windgat. En in race drie werd Marit gediskwalificeerd met een te vroege start. Die race eindigde ze tweede. Dus niet zo een florissante start. Geen reden voor paniek, maar we hadden op een betere start gerekend.”


07 augustus, 2014
Opmars Nederlandse zeilers tijdens Rio test event

Op 6 augustus deden niet alleen de surfers goede zaken, ook alle zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg maakten een indrukwekkende opmars. Vooral de twee overwinningen van Marit Bouwmeester zijn noemenswaardig.

Marit Bouwmeester herstelt schade (5de)
Marit Bouwmeester scoorde twee overwinningen op rij en klom naar een vijfde plaats in het klassement. De top vijf in de Laser radial klasse staat nu slechts vijf punten uit elkaar en de strijd om de medailles is ongemeen spannend. Bouwmeester begon de serie niet succesvol met een diskwalificatie als gevolg van een te vroege start.

De Friese zeilster kan dus geen risico lopen, want er is maar één enkel schrapresultaat toegestaan. Toch lukte het Bouwmeester alles op alles te zetten om richting het podium te klimmen en enigszins orde op zaken te stellen.


10 augustus, 2014

Bouwmeester eindigt als vijfde
"Niet scherp genoeg"
Marit Bouwmeester won de afsluitende medalrace met overtuiging. Maar dat mocht niet echt baten. Met die overwinning steeg de Friese zeilster één plaats in het klassement naar een vijfde plaats. Maar Bouwmeester eindigt voor de verandering niet op het podium. Iets wat haar het hele seizoen wel lukte.
De serie begon niet zoals Bouwmeester gepland had. Met een relatief zwak resultaat (10de), en een diskwalificatie voor te vroeg starten zat het tegen. Daarna kwam Bouwmeester weer sterk terug maar eindigde weer met een aantal slechtere wedstijden waardoor ze aansluiting met de kopgroep verloor. De overwinning in de medalrace deed Bouwmeester weer een plek stijgen. Maar de zilveren medaille van London 2012 is niet tevreden.


Bouwmeester zei: “Ik ben blij dat het voorbij is. Ik voelde me de laatste paar dagen fysiek niet zo heel goed. Geen excuus hoor. Maar het kwam er niet uit. Soms onhandig, met een gele penalty vlag, soms net niet scherp genoeg op het water. Ik zeilde ik best sterk. Het resultaat klopt niet bij mijn gevoel. De locatie daar ligt het niet aan. Rio is fantastisch, veel wind, grote golven, weinig wind, stroming. Van alles wat. Ik vind het een prima zeillocatie, daar ligt het niet aan.”
7 - 14 juni 2014
European Laser Senior Championships Split Kroatie

Resultaten Marit klik hier...
Resultaten Roelof klik hier...

7 - 14 juni (bron KNWV)

maandag 9 juni 2014
EK Laser Van Schaardenburg en Bouwmeester leiden

Op de eerste dag van het EK Laser en EK Laser radial (vrouwen) in Split Kroatie komen de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg goed uit de startblokken. Bij de mannen gaat Rutger van Schaardenburg aan de leiding en bij de vrouwen is dat Marit Bouwmeester. Het zeer sterk bezette evenement duurt tot en met aanstaande zaterdag 14 juni. Er worden twee races per dag gevaren.

Laser radial (dames) Bouwmeester leidt
Marit Bouwmeester gaat na twee races aan de leiding. Ze scoorde in beide races een tweede plaats van de 92 deelnemers. Bouwmeester zeilt een heel sterk seizoen. De Friese zeilster stond in 2014 al vier keer op het podium, waarvan twee keer op de hoogste trede.

Coach Jaap Zielhuis gaf telefonisch tekst en uitleg. Het zijn lastige omstandigheden. De wind is zwak, tussen de vijf en de tien knopen (2-3 beaufort). Marit had twee hele goede starts en kon in beide races nog een paar plekken klimmen. Heel goed gezeild in een zeer sterk veld. In deze wisselende omstandigheden houdt ze ook nog de lokale favoriet en huidige wereldkampioen Tina Mihelic achter zich. We hebben dit evenement heel zorgvuldig voorbereid, maar hier niet heel veel getraind.


zaterdag 14 juni 2014

Marit Bouwmeester, die al de hele week indruk maakte, kende een slechte laatste rak van race zes en zakte naar een vijfde plaats bij de vrouwen in de Laserklasse. Morgen, 14 juni is de afsluitende dag. Er staan nog meerdere races op de agenda indien de wind het toelaat.

Bouwmeester scoort schrapresultaat in race zes
Marit Bouwmeester had een moment van onoplettendheid. Ze maakte slechts een verkeerde keuze deze week. Dat was vandaag in race zes, in het laatste kruisrak. De wind bleef draaien en kwam niet meer terug. Bouwmeester zat aan de verkeerde kant van die draaiing. Gevolg, een 20ste plaats. Indien er op de laatste dag, morgen 14 juni, nog gezeild wordt, en ze scoort beter dan 20, kan Bouwmeester dit resultaat schrappen.

Coach Jaap Zielhuis zei "We hopen dat we morgen de kans krijgen om deze ene fout te corrigeren en te laten zien dat Marit een hele sterke serie vaart. Best zuur als je dan op de voorlaatste dag zo afgerekend wordt.”


zondag 15 juni 2014

Ook vandaag zaterdag 14 juni stond er niet genoeg wind om de te zeilen in Split Kroatië tijdens het EK Laser. In totaal zijn er afgelopen week zes races gevaren bij de mannen en vrouwen. Dat zijn voldoende races voor een geldig en kwalitatief kampioenschap. Marit Bouwmeester was nog dolgraag in actie gekomen vandaag om zichzelf op het podium te zeilen, maar de zeilster van de Delta Lloyd Kernploeg blijft op een vijfde plaats steken.

Marit Bouwmeester niet op podium
Bouwmeester geen kans zich te revancheren
Marit Bouwmeester zeilde een sterke serie in de zeer uitdagende omstandigheden. In de laatste race op 13 juni, in het laatste kruisrak maakte ze een fatale fout. De wind bleef draaien en draaide niet meer terug. Bouwmeester zat aan de verkeerde kant van die draaiing. Gevolg, een 20ste plaats. Tot overmaat van ramp ook nog een resultaat dat Bouwmeester niet meer mocht aftrekken. In de finale mogen de zeilers het slechtste resultaat pas schrappen bij twee races in de finale. De overwinning gaat naar de vrij onbekende en jonge Duitse zeilster Svenja Weger die bekend staat als een goede zeilster met weinig wind.

Coach Jaap Zielhuis zei "We hoopten heel erg dat de kans zouden krijgen om deze ene fout te corrigeren. Best zuur als je dan op de voorlaatste dag zo afgerekend wordt.”

 


20 - 24 mei 2014
Eurosaf Delta Lloyd Regatta Medemblik

Resultaten Marit klik hier...
Resultaten Roelof klik hier...

"Jeugdcoaches" volgen come back Roelof Bouwmeester klik hier...

20 - 24 mei (bron KNWV)

donderdag 15 mei 2014
Delta Lloyd Regatta opnieuw garant voor spektakelMedemblik staat vanaf dinsdag 20 mei tot en met 24 mei weer volledig in het teken van de Delta Lloyd Regatta. Het prestigieuze, internationale zeilevenement, de tweede wedstrijd uit de EUROSAF Champions Sailing Cup, kent dit jaar alweer de 30e editie. Naast het 30 jarig bestaan van de Regatta kent ook de Gemeente Medemblik haar 725 jarig bestaan. Daarmee zal deze week ook in het teken staan van de viering van beiden jubilea met onder andere een feest op de zaterdagmiddag in de oude haven van Medemblik, waar ook de prijsuitreikingen plaats vinden.

Topzeilers in Medemblik
Een week lang topzeilen op het IJsselmeer, waarbij de negen Olympische klassen gebruikmaken van het wedstrijdformat dat over twee jaar ook tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro wordt gehanteerd. Afgelopen jaar werd geëxperimenteerd met het wedstrijdformat, waarbij de punten uit de kwalificatieraces voor medalraces kwamen te vervallen en de positie in de voorronde als puntentotaal meeging naar de medailleraces.

,,Dat was een experiment, nu volgen we net als alle andere organisatoren het format dat straks ook in Rio wordt gebruikt'', zegt voorzitter van het Organisatiecomité Arjen Rahusen over de aanpassing. Dat betekent dat de punten uit de eerste races meetellen met de uiteindelijke medalrace, waarin het systeem van dubbele punten wordt gehanteerd.

Net als de voorgaande jaren bij de Delta Lloyd Regatta staat de kwaliteit van de wedstrijden voorop. Daarnaast ligt de focus bij de wedstrijden steeds meer op toegankelijkheid en publiekswaarde. ,,Met Delta Lloyd proberen we met de regatta het zeilen naar een hoger plan te brengen. Die weg zijn we een aantal jaren geleden ingeslagen en de Delta Lloyd Regatta vaart daar wel bij'', aldus voorzitter Arjen Rahusen.

Delta Lloyd Kernploeg op jacht naar meer succes
De uitstekende resultaten van de Delta Lloyd Kernploegleden bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Mallorca en Hyerès bieden garantie voor spektakel op het water bij Medemblik. Olympisch kampioen RS:X Dorian van Rijsselberghe, zijn trainingsmaat en concurrent Kiran Badloe, Marit Bouwmeester (Laser Radial, tweede Olympische Spelen Londen), Pieter-Jan Postma (Finn, vierde bij de OS in Londen), Rutger van Schaardenburg, Nicholas Heiner en Roelof Bouwmeester (allen Laser) dingen straks mee om de eindzege op het water bij Medemblik.


donderdag 22 mei 2014
Nederlanders doen het goed op Delta Lloyd Regatta

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg hebben op de derde dag van de Delta Lloyd Regatta hun posities in de top van het klassement geconsolideerd. Nicholas Heiner (Laser), Marit Bouwmeester (Laser Radial), Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (470) verdedigden donderdag op het water bij Medemblik met hun succes hun leidende positie
.

Foutje deert Marit Bouwmeester niet
Marit Bouwmeester koos in de Laser Radial in haar slotrace van de dag ook voor de verkeerde optie en kon dat niet meer herstellen. ,,Ik zat aan de verkeerde kant. Het was vandaag heel tricky met de wind. Daar had iedereen last van. De schade viel mee’’, vond Bouwmeester, die ook een tweede plaats neerzette en in het klassement nog een ruime marge op de concurrentie heeft.


zondag 25 mei 2014
Zeven Nederlandse Medailles Delta Lloyd Regatta

Marit Bouwmeester (Laser Radial) en het duo Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (470) pakten zaterdag op de slotdag van de Delta Lloyd Regatta de twee Nederlandse gouden plakken. Bouwmeester maakte haar favorietenrol volledig waar door de medalrace te winnen en daarmee haar eindzege veilig te stellen. Broekhuizen en Jongens eindigden in de medalrace met dubbele punten als vierde maar hadden in de aanloop al een forse voorsprong in het 470-klassement opgebouwd.

Bouwmeester bezig aan sterk seizoen
Bouwmeester is bezig aan een ijzersterk seizoen. In de drie World Cup-wedstrijden van dit jaar stond ze steeds op het podium. De 25-jarige zeilster won in Mallorca, had zilver in Miami en brons in Hyères. ,,Het loopt erg lekker dit jaar’’, zei de Friezin in Medemblik, waar ze de medalrace al als nummer 1 begon.

“Het was lastig. Je vaart onder de kant, met steeds vlagen wind. Ik ben heel blij en tevreden dat ik hier win. De opluchting is erg groot’’, keek de winnares van Olympisch zilver in Londen (2012) terug op haar goede week bij de Delta Lloyd Regatta. ,,Het was de hele week close. Mooi dat ik het zo goed afmaak.’’

Einduitslag Laser Radial:
1. Marit Bouwmeester (Ned) 13
2. Evi van Acker (Bel) 23
3. Manami Doi (Jap) 31


Goud voor Marit Bouwmeester

Interview - Comeback Roelof Bouwmeester.


Roelof NED 197520
19 - 26 april 2014
ISAF Sailing Worldcup Hyeres

Resultaten Marit klik hier...

19 - 26 april (bron KNWV)

zaterdag 19 april 2014
Delta Lloyd Kernploeg op volle sterkte naar Hyères

De Delta Lloyd Kernploeg zal in volle sterkte aan de start van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in het Zuid-Franse Hyères verschijnen. Olympisch Kampioen Dorian van Rijsselberge komt voor de eerste keer in 2014 in actie tijdens een wereldbekerwedstrijd. Marit Bouwmeester, die recent de Spaanse editie van de ISAF wereldbeker wist te winnen, neemt ook deel en Pieter-Jan Postma ziet kans de Volvo Ocean 65 even in te wisselen voor zijn geliefde Finn-jol.

Bouwmeester voor derde keer op rij op podium?
Marit Bouwmeester gaat aan haar derde wereldbekerwedstrijd van 2014 beginnen. Eerder won ze de Spaanse editie en werd ze afgelopen januari tweede in Miami. Bouwmeester is in zeer goede vorm en alle ogen zullen in Hyères op de Friese zeilster gericht zijn.


woensdag 23 april 2014

Marit Bouwmeester tweede in klassement
Marit Bouwmeester kwam tevreden van het water. Bouwmeester is in een intensieve strijd verwikkeld met haar Belgische rivale Evi van Acker. Van Acker gaat aan de leiding in de Laser radial klasse en Bouwmeester volgt haar op slechts twee punten.

“Ik ben heel tevreden maar het kan scherper. Ik laat af en toe wat steken vallen. Derde plek had ook eerste plek kunnen zijn bijvoorbeeld. Het gaat nog niet vanzelf. In Palma had ik dat af en toe wel. Dat gevoel. Deze week in Hyeres moet ik er wat meer voor werken.”


donderdag 24 april 2014

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg stevenen in vier verschillende disciplines op een podiumpositie af. Marit Bouwmeester pakte de leiding in het tussenklassement van de Laser radial.

Laser radial: Marit Bouwmeester neemt koppositie over
Marit Bouwmeester zeilde twee races op 24 april. De eerste race had Bouwmeester een slechte start waardoor ze aan de verkeerde kant van het eerste kruisrak terecht kwam. Concurrente Evi van Acker kwam achter Bouwmeester aan en beide zeilsters verspeelden punten. Voor Bouwmeester was dat haar schrapresultaat. Daarna herstelde de Friese zeilster zich goed met een tweede plaats terwijl haar rivale Van Acker nog meer punten morste. Bouwmeester nam de koppositie over in het klassement.


foto Richard Langdon


29 maart - 5 april 2014
ISAF Sailing Worldcup Mallorca

Resultaten Marit klik hier...

29 maart - 5 april (bron KNWV)

vrijdag 28 maart 2014
Zondag start Europees zeilseizoen olympisch

Meer dan 1.200 zeilers uit zestig landen verzamelen zich op het Spaanse eiland van Mallorca om deel te nemen aan de 45ste Trofeo Princes Sofia. Vanaf zondag 30 maart komt een groot deel van de Delta Lloyd Kernploeg in actie tijdens deze ISAF Wereldbekerwedstrijd, vernoemd naar de Spaanse koningin.

Belangrijke krachtmeting na winter van omzwervingen
Na een winter lang trainen en vele uren op het water biedt de Sofia Cup een kans om te zien waar onze Nederlandse zeilers staan. Piekevenementen in 2014 zijn het olympische testevenement in augustus in Rio en de ISAF Wereldkampioenschappen in september in Santander, Spanje.

Laser Radial: Marit Bouwmeester, “Zin om te racen”
Bouwmeester heeft de afgelopen winter intensief samengewerkt met coach Jaap Zielhuis. De Friese zeilster kijkt uit naar de wedstrijden. “Ik heb altijd zin om te racen, daar doe ik het voor.” zegt de superfitte en hardwerkende winnaar van het olympische zilver van London 2012. “Ik sta wel wat bewuster in het leven en geniet van de zeilsport en het proces naar Rio 2016." Afgelopen winter trainde Marit Bouwmeester vooral met mannen. Met haar broer Roelof Bouwmeester en met Talentploeg zeiler Yuri Hummel. Voor Marit Bouwmeester is dat een extra stimulans, vooral omdat het niveau zo enorm hoog is bij de mannen.


dinsdag 1 april 2014

Marit Bouwmeester gaat na vier races aan de leiding in de olympische Laser radial klasse tijdens de Trofeo Sofia.

Twee van de zes dagen gehad
Het evenement bevindt zich nog in de voorrondes, na twee van de zes dagen zeilen die op de planning staan. Zaterdag aanstaande worden de medailles na de medal race met de beste tien van het klassement uitgedeeld.

Laser radial: Marit Bouwmeester had zin om te racen
Bouwmeester wilde graag weten waar ze staat na een winter trainen met coach Jaap Zielhuis. Dat is in elk geval duidelijk nu. Wat er ook gebeurt, de zilveren medaille winnaar bevestigt dat ze nog steeds bij de wereldtop hoort in een veld van 96 deelnemers.


donderdag 3 april 2014

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg staan er goed voor tijdens de Sofia Cup, een ISAF Wereldbekerwedstijd op Mallorca. Marit Bouwmeester gaat nog steeds aan de leiding van het algemeen klassement in de Laser radial klasse.

Medalrace zaterdag 5 april
Morgen volgt een laatste dag met wedstrijden in de Gold fleet. De beste tien van dat eindklassement plaatsen zich voor de afsluitende medalrace op zaterdag 5 april. Vandaag, 3 april, stond er veel wind (30 knopen – windkracht 8) in de baai van Palma met als gevolg dat de organisatie moeite had alle wedstrijden van start te laten gaan.

Laser radial: Bouwmeester aan de leiding
Marit Bouwmeester gaat aan de leiding in een veld van bijna honderd boten. Sinds december 2013 wordt Bouwmeester begeleid door coach Jaap Zielhuis.

Zielhuis gaf een reactie: “Marit gaat heel goed. Ze vaart stabiel. Het is tot nu toe geen makkelijke week geweest in Palma. We hebben veel wind en heel weinig wind gehad. In die uiteenlopende omstandigheden presteert Marit goed. We werken sinds december echt samen en we zijn nog steeds aan het ontdekken wat goed werkt. Ze heeft afgelopen winter veel met en tegen haar broer gezeild. Dat werkte goed. Die weet heel goed hoe een Laser hard gaat en kan dat goed delen met Marit. En het niveau in de Laser bij de mannen is zo veel intenser en agressiever. Voorlopig werkt dat goed.”


vrijdag 4 april 2014
Bouwmeester wint Sofia Cup al op voorlaatste dag

Met de medalrace op 5 april nog in het verschiet wint Delta Lloyd Kernploeg zeilster Marit Bouwmeester de wereldbekerwedstrijd op Palma de Mallorca. Bouwmeester zeilde deze week een constante serie in de Laser radial klasse in zeer uitdagende en wisselende omstandigheden.

Bouwmeester: “Ik ben heel happy”
Bouwmeester was heel tevreden met dit resultaat. “Ik ben heel happy met deze week. Doelstelling was om goede races te zeilen. Meer scherpte te vinden. Dat is zeker gelukt. We hebben deze week van alles gehad. Veel wind, weinig wind, golven en vlak water. In alle omstandigheden ging het goed. Dat ik nu met zoveel voorsprong gewonnen heb, zegt me niets. Ik ben heel blij met de progressie, dat is het belangrijkste.”

Afgelopen winter trainde Bouwmeester structureel onder begeleiding van coach Jaap Zielhuis en werkte met broer Roelof Bouwmeester als sparringpartner. Zielhuis zei recent. “We zoeken nog naar wat het beste werkt”. Na dit resultaat ziet het ernaar uit dat de combinatie en zoektocht succesvol is.

Bouwmeester zei daarover: “Ik heb heel veel respect voor Jaap gekregen. Hij heeft veel geduld met mij gehad. Hij is echt een goede coach. Ik ben niet de makkelijkste om mee te werken en verwacht perfectie, vooral van mezelf. Als dat niet lukt ben ik behoorlijk uit mijn humeur. Dat moet je allemaal van elkaar kunnen hebben. Die twee mannen, Jaap en mijn broer, daar wil ik graag mee verder. Dat is een goede combi.”
26 januari - 1 februari 2014

Resultaten Marit klik hier...

26 jan - 2 febr (bron KNWV)


zaterdag 1 februari 2014

WB-zilver Marit

Zeilster Marit Bouwmeester heeft bij WB-wedstrijden in Miami een zilveren medaille veroverd. De 25-jarige Friezin werd in de Laser Radial-klasse tweede achter de Amerikaanse Paige Railey.

Bouwmeester won drie van de zeven races en Railey slechts één, maar onze landgenote was in het water van Biscayne Bay net iets minder constant. Na aftrek van het schrapresultaat was de vierde plaats de slechtste prestatie van Railey, terwijl Bouwmeester ook een negende en zesde plek had staan.

 

zondag 2 februari 2014
Bouwmeester wint zilver op Miami OCR 2014

Marit Bouwmeester wint op de laatste dag van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami de medal race en wordt hiermee tweede in de Laser Radial Klasse. Bouwmeester gaat na het winnen van de medal race met een goed gevoel naar huis en kijkt uit naar de rest van het seizoen.


Bouwmeester wint medal race op Miami OCR
Marit Bouwmeester steeg na vier dagen met drie goede races naar de tweede positie in het klassement. Wegens gebrek aan wind werd er in de Laser Radial klasse geen enkele race gevaren op de voorlaatste dag van het evenement. Voor Bouwmeester betekende dit dat ze het gat tussen haar en de Amerikaanse Paige Railey niet kleiner kon maken. De laatste dag won Bouwmeester de medal race maar hiermee kwam ze de Amerikaanse in het klassement niet meer voorbij.


Top 5 Laser Radial OCR Miami
1. Paige Railey (USA)
2. Marit Bouwmeester (NED)
3. Anne-Marie Rindom (DEN)
4. Claire Merry (BLR)
5. Tatiana Drozdovskaya (CAN)


Bouwmeester kijkt uit naar de rest van het seizoen
Hoewel Bouwmeester op de voorlaatste dag van het evenement nog graag twee wedstrijden had gevaren gaat ze toch met een goed gevoel naar huis. Bouwmeester na afloop van het evenement: “Het was een week met zachte wind en veel wachten. Erg jammer dat we gister niet meer hebben gevaren. Maar ik heb de medal race gewonnen en dat geeft een goed gevoel. Vanaf nu is het klaarstomen voor de rest van het seizoen, daar kijk ik erg naar uit.”

Miami Olympic Classes Regatta
De 25ste editie van de MOCR vond plaats van 26 januari t/m 1 februari 2014 in de Biscayne Bay. De ISAF Sailing World Cup Miami is onderdeel van de ISAF World Cup 2013/2014, een serie van vijf World Cups voor de olympische zeilklassen. Het evenement in Miami wordt in het algemeen gekenmerkt door vlak water met relatief lichte tot matige wind.


Programma Marit Bouwmeester 2014
Sofia Cup, Palma de Mallorca, Spanje 29.03 t/m 05.04
Semaine Olympique, Hyères, Frankrijk 19.04 t/m 26.04
Delta Lloyd Regatta, Medemblik 20.05 t/m 24.05
EK Laser Radial, Split, Kroatië 09.06 t/m 14.06
Olympisch Test Event, Rio de Janeiro, Brazilië 02.08 t/m 08.08
ISAF WK, Santander, Spanje 06.09 t/m 21.09

dinsdag 21 januari 2014
Bouwmeester in goed gezelschap op Wereldbeker Miami

Op 26 januari 2014 start ISAF Sailing World Cup Miami. Voor Delta Lloyd Kernploegzeilster Marit Bouwmeester past deze wereldbekerwedstrijd perfect in de opbouw van haar zeilseizoen richting het ISAF WK in Santander in september 2014. Bouwmeester traint momenteel in Miami met coach Jaap Zielhuis en haar broer Roelof Bouwmeester als trainingspartner.

MOCR past perfect in seizoensopbouw Bouwmeester
De ISAF Sailing World Cup Miami, ook wel de Miami Olympic Classes Regatta genoemd, kent in de Laser Radial klasse een heel sterk deelnemersveld. Coach Jaap Zielhuis: “Het evenement past uitstekend in Marits seizoensopbouw voor 2014. De afgelopen maanden heeft Marit heel gericht gewerkt aan een aantal technieken en we willen hier in Miami kijken hoe ze ervoor staat.”

Focus in Miami ligt op het proces
Bouwmeester en Zielhuis hebben zich voorgenomen om zich tijdens de MOCR vooral te focussen op het proces. Zielhuis: “De uitdaging is om stappen voorwaarts te zetten zonder dat alles wat goed is, en dat is een hele boel, minder wordt. Marit haar sterke punten moeten vooral sterk blijven en verbeteren.”

Zielhuis en Bouwmeester
De MOCR is niet het eerste evenement waar Jaap Zielhuis Marit Bouwmeester coacht. Zielhuis: “We hebben in 2013 al samengewerkt tijdens de Franse Wereldbekerwedstrijd in Hyères en het EK in Ierland. Destijds niet met het idee dat we met een een lange samenwerking bezig waren. Dat is nu anders. Toch ligt de focus niet op de samenwerking. Het is wel belangrijk om goed te communiceren op zeiltechnisch gebied, zodat we van elkaar snappen wat we bedoelen.”

De ISAF World Cup in Hyères won Bouwmeester en op het EK in Ierland werd ze tweede. Heel recent won Bouwmeester, gecoacht door Zielhuis, het eerste evenement in 2014, de Copa Brasil de Vela, Bouwmeester zei na afloop van het evenement: "Gaaf om daadwerkelijk te racen hier in Rio! Niet alle toppers waren aanwezig. Maar a win's a win!"

Roelof Bouwmeester als trainingspartner in Miami
Meteen na de winst op het olympische water, vertrok Bouwmeester naar Miami. Tot aan het evenement traint ze daar samen met haar broer Roelof Bouwmeester, met zijn ervaring in de Laser een waardevolle trainingspartner.

Miami Olympic Classes Regatta?De 25ste editie van de MOCR vind plaats van 26 januari t/m 1 februari 2014 in de Biscayne Bay. De ISAF Sailing World Cup Miami is onderdeel van de ISAF World Cup 2013/2014, een serie van vijf World Cups een voor de olympische zeilklassen. Het evenement in Miami wordt in het algemeen gekenmerkt door vlak water met relatief lichte tot matige wind.


© Ocean Images
© Ocean Images


4 - 11 Januari 2014
COPA BRASIL DE VELA - in Rio

Marit wint Brazilië Sailing Cup

Eerste evenement van het jaar in het Olympische Rio waar de Brazilianen en buitenlanders zich al richten op de Olympische Spelen van Rio 2016

Niterói - Met bijna publieke races werden op zaterdag de medalraces van de kampioenenschappen van Brazilië Sailing Cup gevaren.
Het evenement, gehouden van 4 - 11 januari op het strand van San Francisco, in Niteroi, met de aanwezigheid van Brazilianen en buitenlanders ter voorbereiding op de langverwachte opening van de Olympische Spelen en Paralympische Spelen Rio 2016.
In tegenstelling tot andere dagen, waar de races op verschillende plaatsen binnen en buiten de Baai van Guanabara werden gevaren is de finale race in de baai van San Francisco, vlak naast het publiek gehouden.

1 Marit Bowmeester - NED - 0 +3 +0 +0 +0 +0 +0 + (13OCS) + 14, 17 punten
2 Erika Reineke – USA – 2+2+4+3+4+4+3+(13OCS)+0, 22 punten
3 Hannah Snellgrove – GBR – (7)+6+2+2+2+2+4+2+4, 24 punten

17 December 2013

(bron NOS)

Bouwmeester vindt sportieve klik

Zeilster Marit Bouwmeester gaat op weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro samenwerken met voormalig bondscoach Jaap Zielhuis. Hij is de opvolger van Mark Littlejohn die in het afgelopen voorjaar zijn samenwerking met de Friezin beëindigde.

Het was voor Bouwmeester een grote teleurstelling toen haar coach zijn vertrek bekendmaakte. De Friezin werkte zeven jaar met hem samen en zeilde onder zijn hoede in de Laser Radiaal naar een wereldtitel (2011) en olympisch zilver (2012).

Zoektocht
Na het vertrek van Littlejohn was Bouwmeester gedwongen om op zoek te gaan naar een nieuwe coach. Bijster succesvol was ze tijdens die speurtocht niet. Het afgelopen seizoen wist Bouwmeester alleen bij de wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyères een overwinning te behalen. Die wedstrijd werkte ze tijdelijk samen met oud-zeiler Serge Cats die inmiddels manager topsport is bij het watersportverbond.

Tijdens het WK in China werd ze begeleid door de Australiër Arthur Brett. Het kampioenschap werd een grote teleurstelling, met een zestiende plaats in de eindstand.

"Leerzaam jaar"
Toch houdt Bouwmeester een goed gevoel over aan de achterliggende periode. "Het was een leerzaam jaar op alle gebieden. Ik heb vanaf mijn zeventiende met Mark gewerkt en dacht dat er maar één manier van coachen was. Ik heb nu inzicht gekregen in andere manieren en denk dat ik daardoor goede kansen heb om een volgende stap te zetten."

Marit Bouwmeester had een duidelijk profiel geschetst: een ex-zeiler die haar verder moest helpen op twee belangrijke aspecten, de tactiek en het zeilen bij licht weer. Daarnaast moest ook hij de drive hebben om te winnen. Het leverde uiteindelijk een coach op die ze al dicht bij zich had staan.

Jaap Zielhuis
Zielhuis was als coach van de talentenploeg al verbonden aan het watersportverbond en hielp de zeilster bij haar zoektocht naar die gewenste coach. Dat hij dat uiteindelijk zelf zou worden was niet in de plannen opgenomen. "Toen Mark vertrok vroeg Marit of ik haar uit de brand kon helpen met een wedstrijd in Hyères. Toen zeiden we tegen elkaar: dat is goed, maar we gaan niet samenwerken."

Nadat hij ook tijdens het EK de helpende de helpende hand toestak, ontstond bij beiden het besef dat de samenwerking goed beviel. Voorlopig zal Zielhuis het werken met Bouwmeester combineren met zijn functie als coach van de talenten.

"Beste coach"
Bouwmeester is blij met haar nieuwe coach, vooral omdat ze merkt dat Zielhuis precies is wat ze zocht. "Ik heb met een Australiër gewerkt die echt de meest fantastische trainer is, maar de rol van coach is niet zijn sterkste kant. Jaap is echt de beste coach die ik me kan wensen en op bepaalde gebieden zal ik experts inhuren om het plaatje compleet te maken."

De eerste echte test is in januari bij de Miami Olympic Classes Regatta. Voor die tijd is er nog een kleinere wedstrijd in Rio de Janeiro. Hun samenwerking zal uiteindelijk moeten resulteren in olympisch eremetaal in 2016.

Audio:
Jaap Zielhuis had in eerste instantie helemaal geen behoefte om Marit Bouwmeester te coachen. De vroegere bondscoach heeft namelijk de talenten onder zijn hoede en dat bevalt hem prima. Floris van Hoorn sprak met Bouwmeester en Zielhuis.


 


30 Aug - 6 Sept 2013
Laser Radial Womens's World Championship, Rizhao City, China

Resultaten Marit klik hier...

28 sept - 7 okt (bron KNWV)

maandag 30 september 2013

Bouwmeester met nieuwe coach op jacht wereldtitel

Marit Bouwmeester begint morgen aan haar grootste uitdaging dit jaar: het WK Laser Radial 2013. Arthur Brett, voormalig coach van succesvolle Laser-zeilers Paul Goodison en Tom Slingsby, gaat Bouwmeester begeleiden tijdens het WK Laser Radial in Rizhao, China.

Eerste samenwerking met Arthur Brett op groot evenement
Arthur Brett is één van de beste Australische coaches in de Laserklasse. Tijdens de Spelen in Beijing coachte Brett de Laser-zeiler Tom Slingsby binnen het Australische team en het jaar in de aanloop naar de Olympische Spelen in London 2012 was hij coach van Paul Goodison voor het Engelse Team.

Bouwmeester: “Arthur Brett is echt een hele professionele coach. We hebben in Rio en hier in China al een aantal weken samen getraind. Het is de eerste keer dat we samenwerken en de afgelopen periode is erg goed gegaan. Ik kan echt onwijs veel van hem leren. Hij brengt de dingen op een manier die mij wel triggert."

Na het WK wordt er gekeken of Bouwmeester en Brett de samenwerking voort willen zetten, mogelijk tot aan de Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Op alle omstandigheden voorbereid
Voor het EK Laser Radial in Dublin in september 2013 had Bouwmeester weinig tijd genomen om zich goed voor te bereiden. Om zichzelf op het WK in China een realistische kans geven is ze half september al naar China vertrokken om te trainen met haar nieuwe coach en te wennen aan de omstandigheden. Bouwmeester: “We hebben bijna alle weersomstandigheden hier wel gehad de afgelopen weken. Het trainen ging echt heel goed, vooral de afgelopen dagen. Ik hoop dat ik dat de komende week kan herhalen.”

Bouwmeester: “Geduld is een schone zaak de komende week”
Het WK is een lang evenement, zeven dagen met elke dag twee races. Ik heb er wel zin in, maar het gaat denk ik een evenement worden met lastige omstandigheden. Veel stroom, niet veel wind, geduld is wel een schone zaak de komende week. Maar de omstandigheden zijn hetzelfde voor iedereen. Ik zal echt heel hard mijn best moeten doen, maar ik heb de afgelopen dagen echt goed gevaren, daar ben ik blij mee."

Veel concurrentie van ondere andere de Chinezen
De Chinezen gaan hard en zijn met veel dit jaar. Naast de gouden medaille winnares van Londen 2012, Lijia Xu, zijn er nog een stuk of acht Chinezen bijgekomen. Bouwmeester: “Ik heb veel met de Chinezen getraind de afgelopen weken en die gaan echt hard. Ze zijn hier de hele zomer al aan het trainen en hebben denk ik wel een klein voordeel, dat wordt een goede battle."

Naast het zeilen pakken de Chinezen ook het WK voor de zeilers erg professioneel aan. Volgens Marit Bouwmeester is dit is echt één van de best georganiseerde evenementen die ze heeft gezien: “Het is bizar hoeveel energie ze erin steken, alles is echt perfect geregeld, niks op aan te merken. Ze doen echt alles voor de zeilers, dat geeft een goed gevoel.”

Al goud en zilver voor Bouwmeester dit seizoen
Tijdens de ISAF World Cup in Palma de Mallorca, het eerste evenement zonder coach Mark Littlejohn, won Bouwmeester goud. Na een zomer die bestond uit trainen met verschillende coaches was het EK in Dublin een evenement om te zien waar ze stond ten opzichte van haar concurrenten. Bouwmeester pakte op het EK Laser Radial de zilveren medaille. De Ierse Annalise Murphy had voordeel bij het varen op thuiswater in een week met heel veel wind en ging er met het goud vandoor.


vrijdag 4 oktober 2013

Bouwmeester in Gold Fleet WK: "Alles of niets"

Zaterdag 5 oktober starten de beste 39 deelnemers van het WK Laser Radial 2013 na 6 races, waaronder Marit Bouwmeester, in de zogeheten Gold Fleet. Net als in race zes, die Bouwmeester met een voorsprong van een minuut of drie op de rest van het veld won, is het vanaf nu alles of niets.

Gold Fleet
De eerste drie dagen van het evenement werden de 77 Laser Radial-zeilsters vrij willekeurig in twee groepen opgedeeld, een zogenaamde 'blue' en een 'yellow fleet'. De beste zeilsters, waaronder Marit Bouwmeester, zaten veelal in dezelfde groep, wat het lastiger maakt om hoog te eindigen en met zo weinig mogelijk punten de Gold Fleet in te varen. De zeilsters die nu relatief gemakkelijk de Gold Fleet hebben gehaald omdat ze in de minder sterke groep zeilden zouden wel eens moeite kunnen krijgen om het niveau van de wereldtop te kunnen volgen.

Nog zes races te gaan
De Laser Radial-Klasse kent, net als de Laser-Klasse, geen medal races. Met nog zes races te gaan is het alles of niets. Er staan elke dag twee races op het programma, de eerste start staat gepland om 12:00 uur. Er wordt rond de 10 knopen wind uit het westen voorspeld voor zaterdag. Een windrichting die de zeilsters nog niet eerder hebben gezien op dit WK.

Technisch water
De voorspelling van Marit Bouwmeester dat het een evenement zou worden met lastige omstandigheden komt aardig uit. Bouwmeester heeft voorafgaand aan het evenement veel op deze locatie getraind en goed gevaren. Ze hoopt dat op het WK ook te kunnen laten zien, maar dat komt niet vanzelf: “Het is hier echt technisch water en de omstandigheden zijn bijna elke dag anders. Er staan golven en veel stroming, vooral tijdens de tweede race van de dag en dat maakt vooral het starten lastig."

Goed starten is cruciaal
De afgelopen dagen kon je goed zien dat degene die bij de start goed weg was ook vooraan in het veld finishte. Bouwmeester: “Het varen in de Gold Fleet wordt denk ik een beetje zoals de laatste race eergisteren, alles of niets. Ik lag op de startlijn tussen de Amerikaanse en de Chinese in. Ik dacht, of jullie pakken hem of ik. Het zou wel eens een groter risico kunnen zijn als je minder risico neemt, dan wanneer je dat wel doet. No guts, no glory.”

Concurrentie achter Bouwmeester
Bouwmeester gaat als vijfde door naar de Gold Fleet. Vooralsnog laat ze concurrenten als Alison Young (GBR), de Finse Tuula Tenkanen, de Chinese Lija Xu, Evi van Acker (BEL) en Annalise Murphy (IER), de winnares van het goud op het EK Laser Radial in Dublin, achter zich.

Top 5 WK Laser Radial 2013 na zes races
1. Paige Railey - USA
2. Sara Winther - NZL
3. Josefin Olsson – SWE
4. Dongshuang Zhang - CHN
5. Marit Bouwmeester - NED


zaterdag 5 oktober 2013
Bouwmeester zakt in klassement WK Laser Radial

Dag vier van het WK Laser Radial in China was geen succes voor zeilster Marit Bouwmeester. Vandaag startten de beste 39 deelnemers na zes dagen, waaronder Bouwmeester, in de Gold Fleet.

Bouwmeester zat gefocust aan de ontbijttafel. Desondanks was deze dag met een 21ste en 24ste plaats er niet één om over naar huis te schrijven. Met de resultaten van deze vierde dag zakt ze naar plaats 11 in het klassement.

Bouwmeester gefocust aan de ontbijttafel
Marit Bouwmeester verschijnt de ochtend van dag vier van het WK Laser Radial in China gefocust aan de ontbijttafel. Het is alles of niets de laatste drie dagen. Ze staat vijfde met de grootste concurrenten achter zich. Er moeten nog zes races gevaren worden dus er is nog een hoop te winnen.

Geen grip op de lastige condities
Het was een dag met lastige condities, waar Bouwmeester geen grip op leek te krijgen. In de eerste race op dag vier van het WK vocht Marit Bouwmeester zich na een slechte start terug van achter in het veld naar ongeveer een tiende plaats. Vervolgens kreeg ze een gele vlag voor pompen en moest opnieuw het gevecht aan vanaf een dertigste plaats. Ze wist als 21ste te finishen maar meer zat er niet in. Race twee verliep al niet veel beter, ze werd 24ste. Bouwmeester: "Vanavond de knop om, proberen te ontspannen en morgen kijken of we nog wat schade kunnen herstellen."

Een dag om van te leren
Na afloop van dag vier spraken we haar coach tijdens het WK Laser Radial hier in China. Arthur Brett: "Het was een lastige dag op het water. Hier moeten we van leren, deze ervaringen moeten er ook zijn. Het zijn de vervelendste dagen die er zijn maar ze horen er bij."

Olympisch kampioen en Europees kampioen achter Bouwmeester
De olympisch kampioen in de Laser Radial, Lijia Xu uit China, zeilde vandaag ook niet om over naar huis te schrijven. Met een 31ste en 14e plaats staat zij momenteel achter Bouwmeester op een 17e plaats. De Ierse zeilster Annalise Murphy, die onlangs nog goud won op het EK Laser Radial in Dublin had al een slechte aftrek races. Met een 25ste en 8ste plaats vandaag gaat zij als 20ste naar dag vijf van het WK Laser Radial in China.


Resultaten WK Laser Radial 2013 na acht races
1. Paige Railey - USA
2. Sara Winther - NZL
3. Josefin Olsson – SWE
4. Alison Young - GBR
5. Dongshuang Zhang - CHN
11. Marit Bouwmeester - NED


zondag 6 oktober 2013
Bouwmeester niet scherp op WK Laser Radial 2013

De omstandigheden in China liggen zeilster Marit Bouwmeester wel. Toch komt het er op het WK Laser Radial 2013 niet helemaal uit. Na een teleurstellende dag moet de knop om. Een vijfde en zevende plaats op dag vijf van het WK zorgen voor een betere dag, maar tevreden is Bouwmeester allerminst. Met nog twee races te gaan staat ze negende in het klassement.

Bouwmeester: "Het is jammer dat ik niet beter vaar dan ik nu doe"
Om zichzelf een reële kans te geven in China vertrok Marit Bouwmeester halverwege september al naar China om, samen met haar nieuwe coach, veel te trainen en de omstandigheden te leren kennen. Bouwmeester: "De omstandigheden hier passen me eigenlijk wel goed dus het is jammer dat ik niet beter vaar dan ik nu doe. Ik heb hier drie weken van tevoren gevaren samen met het Chinese Team, alleen de omstandigheden waren compleet anders dan die we nu hebben. Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid dus dat is voor de rest geen excuus."

Niet scherp
Met een vijfde en een zevende plaats vandaag zeilt Bouwmeester op de vijfde dag van het WK Laser Radial 2013 de top tien weer in. Met één punt achterstand op de nummers zes, zeven en acht in het klassement staat ze nu op de negende plaats. Bouwmeester: "Gister was echt balen, vandaag was wel iets beter. Er had misschien nog wel meer ingezeten maar ik ben op de één of andere manier niet helemaal scherp genoeg. Ik moet nog twee races varen en ga morgen weer mijn best doen."


Top 10 WK Laser Radial 2013 na 10 races
1. Tina Mihelic (CRO) 29 pt
2. Tuula Tenkanen (FIN) 40 pt
3. Dongshuang Zhang (CHN) 40 pt
4. Paige Railey (USA) 42 pt
5. Alison Young (GBR) 53 pt
6. Josefin Olsson (SWE) 58 pt
7. Emma Plasschaert (BEL) 58 pt
8. Isabella Bertold (CAN) 58 pt
9. Marit Bouwmeester (NED) 59 pt
10. Evia Van Acker (BEL) 60 pt


maandag 7 oktober 2013
Teleurstellend WK voor Marit Bouwmeester

Op de laatste dag van het WK Laser Radial in China werd Marit Bouwmeester in beide races gediskwalificeerd voor pompen met het zeil. Hiermee zakt de zeilster uit de Delta Lloyd Kernploeg van een negende naar een zestiende plaats in het eindklassement. Een teleurstellend einde van een toernooi waar Bouwmeester meer van had verwacht.

Bouwmeester:"Niet gevaren zoals ik wilde"
Bouwmeester: "Ik heb me echt goed voorbereid op dit WK dus dat is geen excuus. Maar het komt er op dit evenement niet helemaal uit. Het is best wel een lastige situatie vanwege de zoektocht naar een nieuwe coach, waardoor ik misschien ook niet helemaal heb gevaren zoals ik wou."

Bouwmeester blijft knokken
Ondanks een lastige week bleef Bouwmeester knokken. Elke race probeerde ze toch weer alles uit de kast te halen. Op de laatste dag stond ze negende in het klassement en waren er nog een hoop plaatsen te winnen. Bouwmeester: "Ik had sowieso een moeilijke week maar had vanochtend wel zoiets van we gaan er voor. Ik had ook echt een goede dag maar ik werd twee keer gediskwalificeerd door de jury, dus moest twee keer de wedstrijd verlaten, niet helemaal de afsluiting waar ik op had gehoopt."

Gele vlaggen festijn
Eerder deze week, in race zeven, kreeg Bouwmeester haar eerste gele vlag voor pompen. Bij de eerste gele vlag moet je twee rondjes draaien en mag je de wedstrijd afmaken. Van een top tien positie zakte ze naar 30 en wist uiteindelijk als 21ste te finishen. Bij de tweede en bij de derde gele vlag niet.

"Ik werd vandaag twee keer gediskwalificeerd. Ik kreeg twee keer een gele vlag voor pompen en dan moet je de wedstrijd verlaten. Het is een beslissing van de jury dus je kunt er geen protest tegen indienen. Deze regel staat wel ter discussie omdat wij de enige klasse zijn waarin dit geldt."

Tijd om de lessen te leren en sterker terug te komen
Marit Bouwmeester heeft een rumoerig seizoen achter de rug maar zette al wel enkele goede prestaties neer. Na de Spelen moest ze verder zonder coach Mark Littlejohn, maar pakte het goud op de ISAF World Cup in Palma de Mallorca. Vervolgens won ze zilver op de Delta Lloyd Regatta in Medemblik in mei van dit jaar.

Na een teleurstellend WK reageert Bouwmeester: "Tijd om hier de lessen van te leren en sterker terug te komen."


Arthur Brett, Marit, Mark Haak


 30 Aug - 6 Sept 2013
European Laser Radial Womens's Championship, Dublin

Resultaten Marit klik hier...

30 aug - 6 sept (bron KNWV)

vrijdag 30 augustus 2013

Zondag 1 september begint Marit Bouwmeester aan het EK Laser Radial in Ierland. Voor Bouwmeester een belangrijk evenement in de aanloop naar het WK eind september in China. Na een zomer hard trainen en coaches testen heeft Bouwmeester zin om te racen en te kijken waar ze staat ten opzichte van haar concurrenten.

Belangrijk evenement in aanloop naar het WK in China
Voor Marit Bouwmeester is het EK een belangrijk evenement in de aanloop naar het WK in China eind september. Bouwmeester: “Ik heb mijn zinnen gezet op WK in China. Ik heb de hele zomer nieuwe coaches geprobeerd, weinig wedstrijden gevaren en heel veel getraind. Ik heb mezelf veel ruimte gegeven om veel te proberen. Ik heb nu heel veel zin om weer te racen.”

Bouwmeester: “De concurrentie heeft ook niet stil gezeten”
Tijdens de ISAF wereldbekerwedstrijden in Hyères in april van dit jaar won Bouwmeester na een mooie strijd met de Britse Alison Young en de Finse Tuula Tenkanen het goud. Op de Delta Lloyd Regatta eind mei in Medemblik was de Ierse Annalise Murphy net iets sterker en eindigde Marit Bouwmeester op een tweede plaats.

Bouwmeester vindt het lastig om haar kansen in te schatten op dit EK. “Natuurlijk wil je het goed doen en hoop ook echt dat ik ver kan komen. Maar ik vind het moeilijk inschatten want ik heb al even geen wedstrijden gevaren en heb geen idee waar ik sta ten opzichte van mijn concurrenten. Die hebben de afgelopen maanden natuurlijk ook niet stil gezeten. Mijn doel is om zo goed mogelijk te varen deze week en hoop dat ik daarmee een mooi resultaat neer kan zetten.”

Road to Rio
Na een succesvolle en intensieve samenwerking met Mark Littlejohn en het behalen van de zilveren medaille op de Olympische Spelen in London stond Bouwmeester er begin dit seizoen ineens alleen voor. Bouwmeester vervolgde haar zeilcarriere op afstand begeleid door ervaren coaches in dienst van het Watersportverbond. Inmiddels heeft ze met een aantal nieuwe coaches getraind om te kijken hoe ze haar weg naar Rio wil vervolgen. Haar streven is om op het WK In China eind september met een nieuwe vaste coach te varen.

Goede steun en toeverlaat
Op het EK in Dublin wordt ze begeleid door Jaap Zielhuis, net als op de ISAF wereldbekerwedstrijden in Hyères. Bouwmeester: “Ik heb Jaap gevraagd om me te helpen deze week. Jaap is echt een goede steun en toeverlaat geweest de afglopen maanden. Superfijn.”

Geen afsluitende medal race
Bij de Laser evenementen wordt gewerkt met een oud format. Er worden in totaal 12 wedstrijden gevaren. Vervolgens wordt het veld opgesplitst in een gold en een silver fleet. De deelnemers mogen de twee slechtste van de 12 races aftrekken. Dit kunnen twee races uit de kwalificatie races zijn of een race uit de kwalificatie serie en een race uit de finale serie.


zaterdag 7 september 2013

Marit Bouwmeester zeilt naar zilver op het EK Laser Radial in Ierland. Bouwmeester: "Dit evenement is een supergoede voorbereiding op het WK Laser Radial eind september in China."

Uiteindelijk niet goed genoeg
Bouwmeester: "We hebben vijf dagen veel wind gehad, daar is de Ierse erg gespecialiseerd in. Alleen gister hadden we condities met minder wind, maar toen hield de organisatie het nadat er één race gevaren was om vier uur 's middags al voor gezien. Erg jammer. De Ierse voer met licht weer meteen een 25ste plaats. Ik heb nog geprobeerd er vandaag iets aan te doen, maar in de eerste en twee races lag ik niet goed genoeg en de derde race pakte ook niet handig uit. Ze is gewoon echt beter met veel wind en ze heeft hier een sterke serie neergezet.

Het voelde vandaag voor mij een beetje als een anti-climax. Ik voer best wel constant maar was uiteindelijk niet goed genoeg."

Bouwmeester: "Supergoede voorbereiding op het WK in China"
Dit evenement is wel een supergoede voorbereiding op het WK straks. Bouwmeester vertelde voorafgaand aan het EK: “Ik heb mijn zinnen gezet op WK in China. Ik heb de hele zomer nieuwe coaches geprobeerd, weinig wedstrijden gevaren en heel veel getraind. Ik heb mezelf veel ruimte gegeven om veel te proberen."

De kans dat het in China zes dagen hard waait is klein
Voor dit evenement had ze weinig tijd om zich goed voor te bereiden. Bouwmeester: "Om mezelf op het WK in China een realistische kans geven ik ga er al vroeg naartoe om daar te trainen en me prettig te voelen in de condities. Ik heb wel het idee dat ik sterker ben geworden afgelopen seizoen en heb veel zin om me met een nieuwe coach voor te bereiden op het WK. De kans dat het daar zes dagen hard waait is klein."

Uitslagen EK Laser Radial 2013
1. Annalise Murphy - IRL - 13 pt
2. Marit Bouwemeester - NED - 35 pt
3. Alison Young - GBR - 40 pt

foto Richard Langdon


21 Mei - 25 Mei 2013
Eurosaf Regatta Medemblik

Resultaten Marit klik hier...

21 mei - 25 mei (bron KNWV)

woensdag 22 mei 2013
Extreme zeilcondities Delta Lloyd Regatta 2013

Extreem veel wind vandaag in Medemblik
De condities in Medemblik waren vandaag extreem in Medemblik. Voor de Nacra 17 en de 49er FX klasse, ook wel de 'extreme classes' genoemd waaide het zelfs te hard.

Bouwmeester derde achter Young en Murphy
De nummer twee van de Olympische Spelen in Londen in de Laser Radial noteerde woensdag twee tweede plaatsen, Bouwmeester laat zien dat ze ook met harde wind uit de voeten kan. In het klassement bezet ze na vijf races de derde plaats achter de Britse Alison Young en de Ierse Annalise Murphy.


donderdag 23 mei 2013

Delta Lloyd Zeilploeg goed op dreef in Medemblik

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg en Talentploeg kijken terug op een goede derde dag van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Na drie dagen gaan de Nederlandse zeilers in vier klassen aan de leiding en maken we in totaal in tien klassen een goede kans om mee te strijden in de medal races op zaterdag 25 mei.

Marit Bouwmeester derde
Marit Bouwmeester bezet in de goldfleet van de Laser Radial de derde plaats na acht races. De winnares van olympisch zilver in Londen tekende voor twee derde plaatsen en een vierde. ,,Het lijkt wel Siberië deze week, maar het gaat steeds beter. Ik krijg steeds meer ritme.’’ De Britse Alyson Young en de Ierse Annalise Murphy leiden in de klasse.


vrijdag 24 mei 2013
Delta Lloyd Zeilploeg strijdt mee om de medailles!

De Nederlandse zeilers zijn zaterdag goed vertegenwoordigd in de medalraces van de 29e editie van de Delta Lloyd Regatta.

De Delta Lloyd Regatta, die deel uitmaakt van de Eurosaf Champions Sailing Cup, experimenteert dit jaar met het format waarbij de zeilers in plaats van hun opgebouwde puntentotaal hun klasseringen meenemen naar de afsluitende medalrace. De klassering van zaterdag wordt erbij opgeteld om het eindklassement samen te stellen.

Marit start als de nummer twee aan de medal races
Ook Marit Bouwmeester verzekerde zich vrijdag in de Laser Radial met de tweede plaats in de goldfleet van een goede uitgangspositie. Ook zij is niet echt gelukkig met het format. ,,Ik heb vandaag gebruikt gemaakt van het format door Annalise Murphy naar een positie achterin het veld te varen. Dat is niet leuk, maar ik ga nu als nummer twee met twee punten de medalrace in plaats van drie. Dat is een groot verschil. Het format doet geen recht aan al die races die we op weg naar de medalrace hebben gevaren’’, aldus de nummer twee van de Olympische Spelen in Londen.


zaterdag 25 mei 2013

Marit Bouwmeester behoudt als enige haar positie in het klassement

Marit Bouwmeester consolideerde in de Laser Radial haar tweede plaats in het klassement. Ze eindigde in de medalrace als tweede achter de Ierse Annalise Murphy, die de eindzege greep. Murphy was als nummer drie de finale ingegaan en werd eindwinnares door haar zege in de medalrace. Bouwmeester en de Britse Alison Young (derde) hadden na de medalrace alle drie vier punten. De medalrace gaf de doorslag. Young eindigde als derde.

Bouwmeester had gedurende de Delta Lloyd Regatta al kritiek op het format.

Daar bleef ze zaterdag achter staan. 'Het is goed dat er getest wordt, maar dit format is het niet. Dan moet je je mening geven. Dat heb ik gedaan. Ik neem aan dat de organisatoren er nu wel achter zijn dat dit niet het format voor de Olympische Spelen moet zijn. Overigens wint hier met Annalise Murphy wel de beste van deze week', aldus de nummer twee van de Olympische Spelen in Londen die deze zomer al een periode in Rio gaat trainen om zich voor te bereiden op de Spelen van 2016.

Bouwmeester wil zo snel mogelijk van het format af, omdat het geen weerspiegeling is van wat de zeilers in een week presteren. ,,Het lijkt me niet dat dit het nieuwe format op de Olympische Spelen moet worden. Je kunt op een dag alles verliezen. De eerste wedstrijden hebben zo nauwelijks invloed op het eindresultaat.’’

24 mei 2013:
Marit Bouwmeester klimt naar plaats 2 tijdens de Delta Lloyd Regatta 2013.


20 April - 27 April 2013
ISAF Sailing Worldcup Hyeres

Resultaten Marit klik hier...

20 april - 27 april 2013 (bron KNWV)

zondag 21 april 2013

De tweede Europese ISAF Sailing Wold Cup zeilen start morgen 22 april in Hyères Zuid-Frankrijk. Er verschijnen meer dan 800 zeilers in 10 olympische en twee paralympische klassen. De wedstrijden duren van 22 tot en met 27 april. De Nederlandse topzeilers van de Delta Lloyd Kern- en Talentploeg zijn in ruime mate vertegenwoordigd. Zoals Kernploeg leden Marit Bouwmeester en Pieter-Jan Postma.

Eerste evenement voor Marit Bouwmeester na OS 2012
Delta Lloyd Kernploeglid Marit Bouwmeester heeft een maand geleden haar training hervat. Ze verschijnt in Hyères voor het eerst na de Olympische Spelen van 2012 aan de start van een groot internationaal toernooi. Ditmaal ook voor het eerst zonder coach Mark Littlejohn.

De ervaren Engelse coach heeft voor een andere koers gekozen. Bouwmeester zag haar kans schoon om meer regie te nemen over haar eigen programma. Ze wordt daarin op het moment ondersteund door een groep van ervaren coaches in dienst van het Watersportverbond. In Hyères gaat Bouwmeester wedstrijdritme opdoen. Talentploeg hoofdcoach Jaap Zielhuis ondersteunt Bouwmeester en een aantal andere Laser radial zeilsters in Hyères. Tijdens de Delta Lloyd Regatta (eind mei in Nederland) wordt de Friese zeilster begeleid door Nederlands meest succesvolle ex-Laserzeiler Serge Kats.


dinsdag 23 april 2013

De kwalificatie-fase van wereldbeker zeilwedstrijden zijn voor het eerst ingekort tot twee dagen in plaats van drie. Met andere woorden, morgen 23 april gaan alle Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg, Talentploeg en Paralympische ploeg dankzij goede resultaten verder in de Goldfleet.

Op weg naar prestatie-evenement 2013
Voor de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg, Talentploeg en Paralympische ploeg is dit wereldbekerevenement in Hyeres wederom een belangrijk moment om zich te meten met de buitenlandse concurrentie en zich optimaal voor te bereiden op het belangrijkste ‘prestatie-evenement’ van 2013.

Marit Bouwmeester zal in China in het najaar moeten laten zien waar ze nu staat in de wereld van Laser-radial zeilster.


woensdag 24 april 2013

Dag drie van de ISAF Sailing World Cup in Hyeres begint, in tegenstelling tot de eerste twee dagen, meteen met wind. Die wind nam gedurende de dag toe van 14 tot 25 knopen. De Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg en Talentploeg hielden goed stand in het klassement.

Marit Bouwmeester: "Gaaf om weer te racen"
Op haar eerste grote evenement na de Spelen, staat Marit Bouwmeester na de voorrondes en twee finale races op een tweede plek in het klassement achter Tuula Tenkanen uit Finland.

Bouwmeester stond te stralen. "Ik was zes en twee vandaag, dus ik denk dat ik een beetje hetzelfde zal blijven staan. De eerste race viel een beetje tegen maar na wat aanpassingen ging de tweede race vandaag al een stuk beter dus hopelijk is dit de stijgende lijn voor morgen.”

De Friese zeilster komt voor de eerste keer weer in actie na de Olympische Spelen en geniet zichtbaar.

“Het is gaaf om weer te racen!. Ik ben de Laser nog niet zat. Maar ik kon me met de wind en golven van vandaag niet meer herinneren dat het hangen zo zwaar was, maar de Laser blijft nog steeds de mooiste boot om in te varen! Jaap begeleid me hier op het water en dat gaat hartstikke goed. Ik probeer zo snel mogelijk weer op het niveau te komen wat ik had tijdens de Spelen. Daar gebruik in Hyeres voor en Medemblik. En daarna breng ik heel veel tijd door in Rio, dus wat dat betreft liggen we wel weer op koers onderweg naar Rio!”


donderdag 25 april 2013

In het Zuid Franse Hyères heeft Marit Bouwmeester (bovenste foto) de koppositie in de Laser radial klasse overgenomen van de Finse Tenkanen. De zeilster van de Delta Lloyd Kernploeg, die naar Hyères is gekomen om wedstrijdritme op te doen heeft, met nog twee dagen te gaan, zicht op de eindoverwinning.

Marit Bouwmeester zie na afloop:
“Het was niet de planning om voor goud te gaan. Ik dacht na een lange break probeer ik eerst zo snel mogelijk op mijn oude niveau te komen. Ik had geen idee hoe het zou gaan. Ik kan ze goed bijhouden, de wedstijden goed meevaren. Ik vaar hier solid heel basic, niets spectaculairs, maar blijkbaar is dat genoeg. Het zou wel leuk zijn om met een overwinning te beginnen.”


vrijdag 26 april 2013

De voorlaatste dag voor de olympische zeilers. De dames en heren van de Delta Lloyd zeilploeg deden goede zaken en verschijnen morgen 27 april in zes van de tien olympische klassen aan de start van de afsluitende medal races.

Marit Bouwmeester nog steeds op kop
Marit Bouwmeester wist haar leidinggevende positie in de Laser radial klasse te behouden. De Friese zeilster heeft nog steeds één punt voorsprong op de Britse Allison Young. De punten van de twee medal races tellen dubbel, dus het blijft extreem spannend.


zaterdag 27 april 2013

Marit Bouwmeester was weer een maatje te groot voor haar concurrenten in het Zuid Franse Hyeres. De Friese zeilster won het goud tijdens de Semaine olympique, een ISAF Wereldbekerwedstrijd. Bouwmeester kwam voor het eerst in actie sinds haar zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen van London 2012. Een comeback in stijl.

Spannend tot het einde in sterk bezet veld
De strijd in de Laser radial ging deze week tussen Bouwmeester, de Britse Allison Young en de Finse Tuula Tenkanen. Olympisch kampioen Lijia Xu vocht ook nog mee maar haakte halverwege het toernooi af om de strijd voor het goud. Bouwmeester kwam dus als sterkste uit de bus.

Sterke medalraces met heel weinig wind
Met slechts een punt voorsprong ging de zeilster van de Delta Lloyd Kernploeg de medalraces in. Ze won de eerste en eindigde de laatste medalrace op een tweede plaats. Er stond bitter weinig wind op deze laatste dag, maar dat deerde Bouwmeester niet die de hele week al goede snelheid in alle omstandigheden.

Overwinning zonder vaste coach
Opmerkelijk is dat Bouwmeester deze wedstrijdserie geen vaste coach had. Jaap Zielhuis, hoofdcoach van de talentploeg, begeleide Bouwmeester deze week, maar Zielhuis hield ook zijn talenten in de gaten. Na afloop dankte Bouwmeester Zielhuis en fysiotherapeut Mark Haak via twitter voor de steun de afgelopen weken.

Bouwmeester zei na afloop:
“Het is zeker een lekker begin. Ik zou eigenwijs zijn om te zeggen dat ik geen coach nodig heb. Ik denk dat het beginnersgeluk is. En ik was superblij dat ik weer eens mocht varen. Heb een hele lange break gehad. Dus ik was ook super gemotiveerd. Het is de bedoeling om veel te trainen en dit niveau vast te houden.”

“De laatste race was een beetje onkunde die penalty die ik nog kreeg. Voor het eerst in deze lichte omstandigheden. Vandaag de eerste dag met heel weinig wind. Ik moet zeggen ik zie uit naar Rio. Zachte wind bevalt me wel. Voor London moest ik veel eten. Blij dat ik op mijn eigen gewicht kan blijven.”

Marit wint ISAF Sailing Worldcup
9 Februari 2013

Marit Bouwmeester wordt tacticus bij het Melges 24 team Peak Sailing. Met de hoge doelen die zijn gesteld, zijn tevens enkele veranderingen in het team aangebracht. Mikael Lundh en Marit Bouwmeester krijgen een vaste plek in het team. Het team bestaat ook nog uit bekende gezichten. Ben Koppelaar en Gerwin Jansen blijven deel uitmaken van het team.

De samenstelling van het nieuwe Peak Sailing team:

•Ben Koppelaar (helmsman) (2e WK Laser Radial Men, 3-voudig Nederlands kampioen)
•Marit Bouwmeester (tactics) (o.a. Olympisch zilver 2012 Laser Radial en Wereldkampioen 2011)
•Jeroen Hameter (jib) (o.a. Splash kampioen)
•Mikael Lundh (trim) (profzeiler en o.a. deelname America's Cup en voorloper van Volvo Ocean Race)
•Gerwin Jansen (bow) (o.a. Nederlands kampioen Melges 24)


1 November 2012

De afgelopen jaren heb ik intensief gewerkt aan mijn Olympische droom. Door uiteenlopende omstandigheden is het mij helaas niet gelukt om te bereiken wat ik voor ogen had. Ik heb besloten om het komende jaar niet opnieuw full time te zeilen. Dit geeft tijd en ruimte om de afgelopen campagne te evalueren en mooie plannen voor de toekomst te maken.

Een ding wat ik graag wil doen is alle kennis die ik opgedaan heb doorgeven. Ik heb afgelopen jaren veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Ik vind het leuk om dit niet verloren te laten gaan, maar juist te delen met andere zeilers. De komende maanden ga ik op verschillende manieren hier invulling aan geven. Een van de concrete gebeurtenissen is dat ik trainer/coach wordt bij de Nederlandse optimisten kernploeg (OCN) Het zal een mooie uitdaging worden om te werken met kinderen van 10-15 jaar.

Een tweede concrete ontwikkeling is dat ik samen met Sietse-Jan Sietzema een initiatief ben gestart om online kennis te delen. De wereld wordt steeds kleiner met de toename van alle internet mogelijkheden. Wij gaan proberen ook de traditionele coach functie gedeeltelijk naar het internet te vertalen. Zeilliefhebbers raad ik aan om met enige regelmaat een kijkje te gaan nemen om www.beginmetzeilen.nl Er zal de komende maanden in hoog tempo informatie in de vorm van blogs en filmpjes worden toegevoegd.

Mocht je nog interesse hebben in coaching op andere gebieden dan is www.beginmetsporten.nl zeker een aanrader. Ook hier veel ontwikkelingen binnenkort, dus kom vaker dan 1x om het bij te houden!

Daarnaast ben ik altijd bereid om te luisteren naar individuele projecten. Mocht je denken mijn hulp op gebied van zeilen of anders te kunnen gebruiken dan mag je altijd contact zoeken via roelof@beginmetsporten.nl
27 Juli - 12 Augustus 2012
Olympic Sailing Competition

klik hier...

Luister naar Marit een maand voor de Spelen klik hier...

27 juli - 12 augustus 2012 (bron KNWV)

Wisselende resultaten voor de Nederlandse zeilers
dinsdag 31 juli 2012

Marit Bouwmeester "Mijn tijd komt wel"

Marit Bouwmeester zeilde constant goed vandaag met een vijfde en een vierde plaats. Dat zijn goede resultaten. Maar dat is nog niet genoeg om de Ierse Analise Murphy te stoppen die alle vier wedstrijden tot nu toe gewonnen heeft. Bouwmeester, die bij de lichte 25% van het vloot hoort, heeft in deze condities met vlak water en veel wind vooral concurrentie van de zwaardere tegenstanders. Al met al was Bouwmeester dus wel tevreden en staat op een derde plaats in het tussenklassement.

“Op het vlakke water heb ik het iets zwaarder, maar met een vierde en vijfde plaats kan ik op zich wel tevreden zijn. Ik wacht mijn tijd af. De Ierse gaat wel echt superhard. Zij is natuurlijk een stuk langer en vijftien kilo zwaarder dan iedereen. Laten ze die jetstream (harde wind) maar weer lekker naar het noorden toe brengen en een dag zachte wind doen. Dat is alles eigenlijk wat we nodig hebben (lachend). Het enige wat ik zelf kan doen is keihard varen en vandaag ging wel hard maar het kan nog wel een stukje beter. Persoonlijk kan ik daar verandering in brengen.”

“Eerst gaat het morgen nog harder waaien. Maar dan zitten ook we weer op de golven en dat is voor mij wel iets beter dan kan ik mijn techniek en fitness beter gebruiken.”


woensdag 1 augustus 2012

Marit Bouwmeester pakte haar kansen vandaag
Gisteren 31 juli had ze het al voorspeld. “Mijn tijd komt nog wel” zei Bouwmeester. En Vandaag gebeurde dat. Ze moest er heel hard voor werken maar met een zesde plaats en een overwinning in race nummer zes staat de Friese zeilster nog op een derde plaats en ze loopt in op de leider in het klassement, de Ierse Annalise Murphy.

Als je naar jouw wedstrijden kijk; Je start goed, twee keer; Het waren goede starts. Je snelheid is goed en dan zak je toch ergens weg, waar ligt dat dan aan?
“Onze analyse van de afgelopen dagen was dat mijn starts nog niet goed genoeg waren, omdat ik iets te bang was. Nu hadden we zoiets van no guts no glory dus ik had goede starts.”

“Maar vandaag was het zo moeilijk varen, want er was 20 tot 25 knopen voorspelt en er kwamen de hele tijd buien en dan weer niet. Er waren heel veel druk verschillen en heel veel windrichtingen verschillen en ik zat er gewoon totaal naast ergens in dat eerste kruisrak.”

“We hebben superhard gewerkt aan mijn downwind [voor de wind] snelheid en ik ga superhard. De eerste race lag ik echt zo ver achter in het veld, die downwind heeft me echt gered. Daar was ik echt superblij mee en met een zesde plek.”

Vlak voor de tweede wedstrijd zagen we winddraaiingen twintig naar links twintig naar rechts. De wind was toen links dus de kans was groot dat die terug naar rechts zou komen. Goede strategie! Het is een soort kansberekening eigenlijk. Maar nu dacht ik echt zoiets van het moet gewoon, ik moet er gewoon vol voor gaan en ik moet gewoon goed varen wil ik mijzelf in de race houden. En volgens mij heb ik dat ook gedaan.”

Wat het vandaag nou een beetje jouw weer? Want het zou heel hard gaan waaien, maar dat deed het niet, is dat in jouw voordeel?
“Ja, ik denk het was wel tricky maar dat was voor iedereen wel gewoon lastig. Ik had die eerste wel een stuk beter moeten varen dan was het echt een goede dag geweest. Maar iedereen vaart up en down dus dat houdt de spanning er wel in, dus dat is wel top.”

Dan moet je wel heel erg blij zijn om met een eentje van het water af te komen, dat moet een lekker gevoel zijn toch?
“Ja, het geeft wel een lekker gevoel ook weer zo de rustdag in dus ik ga lekker ontspannen. Heel veel eten, want er komt weer heel veel wind aan dus ik kan wel wat calorieën gebruiken tegen die grote reus.”


vrijdag 3 augustus 2012

Goede prestaties voor Marit Bouwmeester op cruciale dag

Marit Bouwmeester verstevigd haar positie ten opzichte van haar concurrenten in de strijd om het Olympisch goud. Na acht wedstrijden staat de Friese zeilster op de derde plaats, drie punten achter de leider Annalise Murphy (IRE) en twee punten achter haar Belgische rivale Evi van Acker.

Op een dag met relatief veel wind was het zaak voor Bouwmeester om geen punten te morsen. Bouwmeester had een betere dagscore dan Murphy en Van Acker. Op zaterdag 4 augustus varen de Laser Radial zeilsters nog twee wedstrijden. Zondag is er een rustdag en volgt de medalrace op maandag.

Coach Mark Littlejohn was erg tevreden met de score van Bouwmeester. “Op de belangrijkste dag tot nu toe, een dag waarop veel wind was voorspeld en ook veel wind stond scoort het beste van de top drie. Dat straalt echt kwaliteit uit. Hier ben ik heel blij mee.”


Zilver voor Marit Bouwmeester

dinsdag 7 augustus 2012
Zeilster Marit Bouwmeester heeft voor de kust van Weymouth de zilveren medaille behaald in de Laser Radial-klasse.

Marit Bouwmeester eindigde maandag als tweede in de spannende allesbeslissende Medalrace. Marit moest hard werken voor het zilver. Bij aanvang van het voorlaatste voordewindse rak lag ze nog negende, maar bij de laatste draai om de hoogste boei kwam ze als derde door. In het laatste stuk voor de wind zeilde Bouwmeester naar de tweede plek, op ruime afstand van Xu.

Vier kanshebbers
De Medalrace begon met vier kanshebbers op goud. Xu en Bouwmeester hadden 33 punten, de Ierse Annalise Murphy en de Belgische Evi Van Acker stonden op 34 punten. Van Acker pakte uiteindelijk brons.

Marit Bouwmeester behaalde vorig jaar de wereldtitel. Ze zegevierde in 2011 eveneens in drie wereldbekertoernooien, onder meer ook in Weymouth. Dit jaar kon Marit Bouwmeester nog geen titels winnen. Na de gouden plak van Dorian van Rijsselberge pakte Marit Bouwmeester de tweede zeilmedaille voor Nederland.


24-7-2012:
Bouwmeester krijgt nieuw zeil

Marit Bouwmeester krijgt een ander zeil voor haar Laser. In het exemplaar dat ze van het IOC had gekregen, zaten plooien die er niet in horen. Ze meldde zich met het zeil bij het IOC en krijgt nu een nieuw zeil.

De 24-jarige Bouwmeester geldt als een van de kanshebbers voor de titel in de Laser Radial-klasse.

Geen paniek
Volgens coach Mark Littlejohn is een ander zeil geen probleem. "Je kunt zo'n twintig uur varen met een zeil. Daarna wordt de kwaliteit minder. We varen voor de Spelen sowieso maar een paar uur met een nieuw zeil en trainen met het oude materiaal. Zoiets kan gebeuren."

Bouwmeester krijgt nieuw zeil
klik hier voor video
4 Juni - 9 Juni 2012
ISAF Sailing Worldcup Weymouth

Resultaten Marit klik hier...

4 juni - 9 juni 2012 (bron KNWV)

Laatste en ultieme test voor Olympische zeilers
donderdag 31 mei 2012

Meer dan 700 topzeilers uit 60 landen zijn op het moment ingeschreven voor ‘Sail for Gold’, een ISAF Wereldbekerwedstrijd op het Olympische wedstrijdwater in Weymouth, Zuid-Engeland. Voor de Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg en twee merkenteams is dit de ultieme en laatste test voor de Olympische Spelen. De eerste races beginnen op maandag 4 juni en de afsluitende medalraces zijn op zaterdag 9 juni.

Marit Bouwmeester Laser radial-klasse
Marit Bouwmeester en haar Engelse coach Mark Littlejohn zullen ook hun handen vol hebben aan onder andere Lijia Xu (CHN), de bronzen medaille winnaar in Beijing in 2008. Bouwmeester won het Olympische testevenement in 2011, maar Xu is dit seizoen nog ongeslagen in de Wereldbekerwedstrijden. Ook Evi Van Acker (BEL), Sari Multala (FIN) en Paige Railey (USA), zijn geduchte tegenstanders in één van de zwaarst bevochten klassen in Weymouth.


maandag 4 juni 2012

Weymouth – De meeste Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg en de twee merkenteams die zich voorbereiden op de Olympische Spelen zijn de laatste test halfslachtig begonnen. De Paralympische zeilers scoorden goed op de eerste dag van de Sail for Gold Regatta op de Olympische locatie aan de Engelse zuidkust.

Het was een koude dag met weinig wind uit zeer uiteenlopende richtingen. Zeer lastige condities voor alle deelnemers tijdens het sterk bezette evenement. In de ochtend konden er slechts een paar wedstrijden gevaren worden. Vervolgens stuurde het comité ook die zeilers naar de kant om te wachten op meer wind. Die kwam einde van de middag terug. Om acht uur in de avond kwamen de laatste zeilers aan de wal.

Marit Bouwmeester gaf tekst en uitleg
“Het was lang wachten alles ging goed in race 1. Ik weet niet wat er gebeurde maar ineens lag ik achteraan. Ik dacht alleen maar doorvechten. Kreeg ik een penalty voor pompen. In de tweede race ben ik wel tweede geworden. We lagen mijlen ver voor met die Chinese. Ging best wel goed. Tussen de races dacht ik alleen maar ik moet me focussen op wat ik moet doen, vorige race vergeten. Dat is de kunst deze week.”

Marit Bouwmeester zet knop om na race 1


dinsdag 5 juni 2012

Weymouth – Op de tweede dag van de Skandia Sail for Gold Regatta 2012 wisten de Nederlandse zeilers, met koers op London 2012, zich goed te hertsellen van de slechte resultaten op de eerste dag. Verder was het een verschrikkelijke dag. Het Engelse weer produceerde het aller slechtste; stromende regen, heel slecht zicht en koude wind.

Bouwmeester terug op koers
In de stromende regen met ongeveer 15 knopen wind zeilde Bouwmeester een bijna perfecte race drie. In race vier kwam ze niet goed uit de blokken, maar zeilde zich naar voren van een zevende plaats naar een derde.

Bouwmeester zei “De start van race drie was niet helemaal perfect. Ik zat er gelukkig wel dichtbij en kwam snel voorop te liggen en wist dat vast te houden. Daar was ik wel blij mee. Tweede race ging er wat fout bij de start. Wat verwarring bij mezelf. Ik moest helemaal terugkomen van de verkeerde kant dus uiteindelijk was ik wel blij met een derde plek. Normaal is voor de wind mijn sterke punt maar omdat er zoveel stroom stond werd het allemaal wat eenzijdig en waren er niet zoveel mogelijkheden om in te halen.”

“Maar dit is zeker weten beter dan gister. Maar het mag nog wel stukje beter. In ieder geval is het een stuk scherper, ik ben weer normaal aan het racen. Hopelijk kan ik het steeds verder uitbouwen en ben ik weer gewoon op m’n normale niveau bezig.”

Marit Bouwmeester op 5 juni dag 2 SSFG


woensdag 6 juni 2012

In het Zuid-Engelse Weymouth, de Olympische zeillocatie, brak vanmiddag eindelijk de zon door en nam de wind iets toe. De Nederlandse zeilers voeren daar wel bij.
Marit Bouwmeester staat tweede met dezelfde score als de Chinese Lijia Xu.

donderdag 7 juni 2012

Weymouth - De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg scoorden wisselende resultaten in de opstekende storm in Weymouth Zuid Engeland. Marit Bouwmeester in de Laser radial morste punten.

Marit Bouwmeester reageert na slechte resultaten Sail for Gold


zaterdag 9 juni 2012

Laser radial zeilster Marit Bouwmeester werd uiteindelijk vijfde in de einduitslag

Marit Bouwmeester tevreden met snelheid.
Bouwmeester was ondanks alles heel tevreden. “Ik heb gedurende de week best wel veel fouten gemaakt en ik ben blij dat ik er nog steeds bij sta op de laatste dag. In deze medalrace wilde ik vooral kijken hoe ik mee kan komen met de harde wind op het relatief vlakke water. Zeker omdat we tijdens de Spelen vier wedstrijden op deze baan met minder golfen gaan varen.”

Marit Bouwmeester zakt in klassementMarit Bouwmeester vijfde tijdens Sail 4 Gold in Weymouth

 


22 Mei - 26 Mei 2012
ISAF Sailing Worldcup Medemblik

Resultaten Roelof klik hier...
Audiofragment met Omrop Fryslân klik hier...

22 mei - 26 mei 2012 (bron KNWV)

dinsdag 22 mei 2012

Medemblik - De Nederlandse topzeilers van de Delta Lloyd Kernploeg bereiden zich op verschillende manieren voor op de Olympische Spelen van 2012. Voor Laser zeilers Roelof Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg is dat het afronden van de Nationale selectie op de het enige internationale topzeilevenement op eigen bodem, de Delta Lloyd Regatta.

Olympische Laser strijd
In de Laser-klasse strijden Delta Lloyd Kernploegleden Roelof Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg om het Olympische ticket naar London. Dit tweetal traint al jaren samen en nemen het in Medemblik tegen elkaar op. Het beste opgetelde resultaat van de Delta Lloyd Regatta en de recent gehouden Wereldkampioenschappen bepalen de uitslag van de Nationale selectie.

Van Schaardenburg opende de dag sterk met twee overwinningen en sloot af met een tiende plaats. Bouwmeester opende met een 4 en 17 en kwam sterk terug en won race drie. Bouwmeester zei na afloop: “Het ging niet gemakkelijk. Ik ben aan het vechten, met mijn hoofd en mijn lichaam. Het was up en down, maar ik ben wel heel blij dat ik de dag goed afsluit,” zei Bouwmeester


donderdag 24 mei 2012

Medemblik - Na drie dagen zeilen op de Delta Lloyd Regatta is Laser-zeiler Rutger van Schaardenburg zo goed als zeker van zijn Olympische ticket. Hij gaat aan de leiding in het klassement. Zijn concurrent Roelof Bouwmeester staat op een tweede plaats, met 17 punten achterstand.

vrijdag 25 mei 2012

Medemblik - Op de voorlaatste dag van de Delta Lloyd Regatta weet Rutger van Schaardenburg zijn Olympische ticket veilig te stellen. In de onderlinge strijd met Roelof Bouwmeester bleek Van Schaardenburg, gemeten over het WK Laser eerder deze maand en de Delta Lloyd Regatta deze week, de betere Laser-zeiler.

Morgen nemen Van Schaardenburg en Bouwmeester het nog een keer tegen elkaar op in de afsluitende medalrace. Die strijd om het goud gaat tussen de zeiler uit Delft en de Fransman Jean-Baptiste Bernaz. Van Schaardenburg is daarmee minimaal zeker een zilver en het Olympische startbewijs. Bouwmeester kan de Fransman nog voorbij maar kan weer niet verder stijgen dan een tweede plaats.

Morgen 26 mei worden de Nederlandse zeilers met koers op Weymouth 2012 uitgezwaaid tijdens een groot muziek spektakel met Ilse de Lange en Roel van Velzen gepresenteerd door Humberto Tan. De voltallige Delta Lloyd kernploeg is dan aanwezig voor dit feestelijke afscheid.

Luister naar een reactie van Roelof Bouwmeester hier

Roelof Bouwmeester (NED) looks forward to the Delta Lloyd Regatta


14 Mei - 20 Mei 2012
World Laser Radial Women's Championship

Resultaten Marit klik hier...
Audiofragment met Omrop Fryslân klik hier...
Audiofragment met Omrop Fryslân klik hier...

14 mei - 20 mei 2012 (bron KNWV)

Marit Bouwmeester vijfde op WK Laser radial
zondag 20 mei 2012

Marit Bouwmester werd uiteindelijk vijfde op het WK Laser radial in Boltenhagen, Duitsland . Met dit resultaat, na twaalf gezeilde wedstrijden waarvan er tien meetellen, was de zeilster van Delta Lloyd Kernploeg niet tevreden. Hoewel Bouwmeester zich niet specifiek op dit WK had voorbereid vond ze het frustrerend dat ze niet beter was geëindigd.

Met meer dan 130 deelnemers was dit een extreem goed bezet Wereldkampioenschap. De winnaar werd Gintara Scheidt (LTU) die op de laatste dag de koploper Lijia Xu uit China voorbijging. Op de derde plaats eindigde de ervaren Sari Multala uit Finland.

"Het is frustrerend"
Marit Bouwmeester gaf een toelichting onderweg in de auto van Duitsland naar Nederland. “Mijn vijfde plaats was wel teleurstellend. Ik heb slecht gevaren en had niet genoeg snelheid. Ik had niets over. Die andere meiden zijn allemaal 10 kilo zwaarder. Op dit vlakke water helpt dat echt die extra 10 kilo over de rand. Ik heb meer golven nodig om mijn techniek en fitness te laten gelden. Maar ik heb ze ook niet afgestraft waar ik dat wel kon. Het was heel erg plassen zeilen in Boltenhagen. Het is best frustrerend. Want je wilt gewoon goed varen. Ik wilde in alle condities domineren. Maar ik ga ervan uit dat mijn kwaliteiten in Weymouth beter tot hun recht komen.”

“Verliezen is altijd klote. Maar goed, ik moet ook realistisch zijn. We hebben gekozen voor een extra week trainen in Weymouth en dan pas twee dagen van te voren naar het WK. En dat was het grote plan en daar houden we aan vast. Er is dit jaar nog een andere prijs te winnen.”4 Mei - 10 Mei 2012
World Laser Standard Seniors Championship

Resultaten Roelof klik hier...
Audiofragment met Omrop Fryslân klik hier...

4 mei - 10 mei 2012 (bron KNWV)

Van Schaardenburg en Bouwmeester starten WK Laser
vrijdag 4 mei 2012

Delta Lloyd Kernploeg zeilers Roelof Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg zijn vandaag begonnen aan het Wereldkampioenschap Laser in Boltenhagen aan de Noord-Duitse kust. Met maar liefst 170 deelnemers is dit kampioenschap een van de meest zwaar bevochten titels in de Olympische zeilwereld. De deelnemers moeten zeven dagen twee races per dag varen.

Op de eerste dag begon Van Schaardenburg met een tweede en een vierde plaats. Bouwmeester scoorde een acht en een 29. Maar met nog 12 races te gaan is het heel vroeg dag. Na vier dagen zeilen in de voorrondes wordt de hele vloot ingedeeld in goud- zilver- of brons groepen en na vijf wedstrijden mag je het slechtste resultaat aftrekken. Met andere woorden met deze startresultaten is alles nog mogelijk.

Laserkernploeg coach Jaap Zielhuis gaf een korte toelichting op zijn zeilers hun prestaties tijdens de openingsdag. “Roelof heeft gezeild en wordt nu behandeld. Hij heeft deze week zijn pols gekneusd. Hij heeft er last van maar het moet binnen afzienbare tijd beter worden. Roelof is niet tevreden. Maar het is ook geen slecht begin. We hebben nog een hele lange week voor de boeg. Rutger had een goede start van dit kampioenschap. Twee keer een goede start. Hij kon zijn eigen race varen en zijn eigen keuzes maken en uitvoeren.”

Dit wereldkampioenschap is tevens een van de twee meetmomenten om de winnaar van de nationale selectie voor de Olympische Spelen te bepalen. De twee zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg trainen met elkaar en maken beide nog kans op deelname aan de Olympische Spelen. Beide zeilers hebben in 2011 een Olympisch nominatieresultaat gerealiseerd. Van Schaardenburg heeft als enige in 2012 vormbehoud aangetoond.

Bij ‘gelijke papieren’ bepaalt de winnaar van de nationale selectie wie Nederland mag vertegenwoordigen tijdens London 2012. De winnaar van de nationale selectie is diegene met het beste opgetelde resultaat van dit WK en de Delta Lloyd Regatta in Medemblik aan het einde van deze maand.


woensdag 9 mei 2012

Boltenhagen – Op het WK Laser staan Delta Lloyd Kernploeg zeilers Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester, na 12 races van de 14 op een tiende en een 23ste plaats in het tussenklassement. Morgen 10 mei staan de laatste twee races op het programma. Er is geen medalrace op het WK Laser.

Met maar liefst 170 deelnemers is dit Wereldkampioenschap in Boltenhagen aan de Noord-Duitse kust een van de meest zwaar bevochten titels in de Olympische zeilwereld. De deelnemers varen zeven dagen lang twee races per dag.

Op 9 mei scoorde Van Schaardenburg een 32 en een 11. Bouwmeester wisselde gedurende de week minder resultaten af met iets betere. Maar vandaag 9 mei kwam Bouwmeester niet goed uit de verf met een 31 en een 39. Bouwmeester staat 23ste.

Jaap Zielhuis Laser-kernploegcoach gaf een toelichting “De resultaten zijn een beetje op een neer. Rutger doet heel goed mee. Het is al de hele week relatief licht weer. We hebben liever wat meer variatie. Maar het is knap om in zo een eenzijdige week een goede serie te varen. Je ziet veel lichtweer specialisten voorin. En uiteraard Slingsby (de koploper uit Australië) vaart heel goed, heel allround.”

“Vandaag zat het echt tegen bij Roelof. Zijn doel ligt denk ik ergens anders, bij de nationale selectie. Dat speelt allemaal mee in het hoofd natuurlijk. Maar ze moeten er gewoon voor gaan. Dapper varen. Als je gaat denken en rekenen lig in zo een veld binnen de kortste keren op een 40ste plek.”

De twee zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg trainen met elkaar en maken alle twee nog kans op deelname aan de Olympische Spelen. Beide zeilers hebben in 2011 een Olympisch nominatieresultaat gerealiseerd. Van Schaardenburg heeft als enige van de twee in 2012 vormbehoud aangetoond. Bouwmeester kan vormbehoud aantonen door een plaats bij de eerste 12 landen en 18 plaatsen.

Bij ‘gelijke papieren’ bepaalt de winnaar van de nationale selectie wie Nederland mag vertegenwoordigen tijdens London 2012. De winnaar van de nationale selectie is diegene met het beste opgetelde resultaat van dit WK en de Delta Lloyd Regatta.


vlnr Van Schaardenburg, Zielhuis en Bouwmeester


21 April - 27 April 2012
ISAF Sailing Worldcup Hyeres

Resultaten Marit klik hier...

21 maart - 27 april 2012 (bron KNWV)

Niet aanwezige leden Delta Lloyd Kernploeg
Roelof Bouwmeester en Rutger van Schaardenburg, voorbereiden WK Boltenhagen


maandag 23 april 2012

Bouwmeester: “Goed gevaren maar mis wat snelheid”
Marit Bouwmeester was snel uit de haven vertrokken, maar ze reageerde als volgt.
“Ik had een moeilijke dag, het was niet eenvoudig om het bij te houden qua snelheid. Ik heb niet slecht gevaren hoor maar ik moet echt beter omschakelen. We hebben zoveel aandacht besteed om beter te worden in licht weer. Dat is echt gelukt…. maar nu is het wennen als het harder waait. Ik ben meer allround geworden. En deze omstandigheden zijn in het voordeel van de zwaardere meiden. Kleine golven, waar je weinig op kan sturen, maar gewoon doorheen moet duwen. Geen paniek, doelstelling voor dit evenement is harder varen aan de wind en ik heb nog wel even voor het einde van deze week om te stijgen in het klassement.”

Bouwmeester komt ook op stoom
dinsdag 24 april 2012

Er werd heel vroeg gestart, voor de storm uit.
Bouwmeester komt op stoom: "Ik moet gewoon harder hangen"
Marit Bouwmeester werd ook vroeg het water op gestuurd samen met zo een 80 andere Laser-radial zeilers. Maar als gevolg van de harde wind kon het startschip niet ankeren en werden de zeilsters naar de haven gestuurd. Later op de dag mochten ze het weer proberen dichter bij de kust. Bouwmeester eindigde sterk. In bijna 30 knopen wind won ze race 5 en werd ze tweede in race 6 en stijgt daarmee naar een 3de plaats in het tussenklassement.

“Ging wel goed, ons comité heeft niet zo een groot anker en we hebben al drie dagen last van een drijvend startschip, haha. Blij dat we twee wedstrijden hebben kunnen doen. Afgelopen twee dagen was ik een beetje van alles aan het proberen. Het ging niet echt heel lekker. Maar vandaag scoorde ik een 1 en een 2. Daar ben ik heel blij mee. Het was even omschakelen ik moest gewoon harder hangen, dat komt wel weer een beetje terug nu. Het is wel goed om dit met 30 knopen in het geheugen te krijgen. Er stat hier niets op het spel. Nu zijn we weer klaar het WK.”

Marit Bouwmeester raakt op snelheid in het stormachtige Hyeres luister naar reactie Marit


woensdag 25 april 2012

Hyeres - Na drie stormachtige dagen in het Zuid-Franse Hyeres liet de wind het eerst afweten vanochtend.

Marit Bouwmeester neemt de leiding in tussenklassement over
Marit Bouwmeester was zelf niet helemaal tevreden over vandaag. “De wind was heel onstabiel. Echt een pittig dagje. Het ging niet geweldig maar mijn concurrenten deden het nog minder. En dan komt ineens die Chinese weer opzetten in het klassement. Morgen gaat het weer harder waaien. Dat wordt heel spannend.”


donderdag 26 april 2012

Bouwmeester vond het prachtig
Marit Bouwmeester gaat nog steeds aan de leiding in de Laser radial klasse. Stiekem heeft de gedreven zeilster van een trainingsevenement een prestatie-evenement gemaakt. Gedurende de week klom Bouwmeester in de ranglijst samen met haar Chinese concurrent Lijia Xu. Bouwmeester staat nog 1 punt voor. De Engelse Allison Young staat dar weer 1 punt achter. Claire Blom, Bouwmeester haar trainingspartner, staat zesde en vaart ook een hele sterke serie.

Zie ook video!

"Het comité is een beetje triest, twee dagen zijn we naar buiten gestuurd en eerst gingen de boeien aan de haal en daarna het startschip. Nou ja ook wel weer grappig. Het was best tof zeilweer. Dit is echt heel erg vet, echt kicken een perfect plaatje. Ik ben wel upset dat we niet nog een wedstrijd gedaan hebben. Morgen dan maar."

Maar je houdt toch niet van zeilen?
"Haha, in deze omstandigheden is het wel heel erg gaaf maar ik blijf winnen het leukst vinden."

"Die Chinese stond al tweede en ze werd in race 9 eerste en ik derde dus ik sta er nog een punt voor. Maar er zijn heel veel nadere meiden die morgen kunnen winnen dus je moet gewoon de medalrace winnen voor het goud."


vrijdag 27 april 2012

Marit Bouwmeester brons
Marit Bouwmeester kon de Chinese Lijia Xu niet achter zich houden. De Laser radial zeilster van de Delta Lloyd Kernploeg eindigde als zevende en pakte daarmee de bronzen medaille.

Marit Bouwmeester: “Dit was een goede les”
Marit Bouwmeester gaf haar voorsprong van een punt uit handen in de laatste medalrace. Bouwmeester en de Chinese Lijia Xu vochten in het eerste kruisrak een strijd. Bouwmeester moest er tussenuit vrije wind opzoeken en Evi van Acker profiteerde daarvan. Bouwmeester werd uiteindelijk zevende.

“Ik deed een paar dingen niet zo slim. Ik was ook niet genoeg gemotiveerd. Dit is weer een belangrijke les. Wel heel gaaf om te zien dat ook Claire mijn trainingspartner het zo goed doet. We staan beide hoog in de ranglijst.”

31 Maart - 6 April 2012
ISAF Sailing Worldcup Palma

Resultaten Roelof klik hier...
Resultaten Marit klik hier...

31 maart - 6 april 2012 (bron KNWV)

woensdag 4 april 2012
Op het Spaanse eiland Mallorca wordt deze week gezeild voor de Princesa Sofia Cup in Olympische en Paralympische klassen. Op de derde dag, na zes races, gaat Marit Bouwmeester aan de leiding in de Laser radial klasse. De omstandigheden zijn zeer variabel tot nu toe met heel weinig en onstabiele wind. De afsluitende medalraces zijn zaterdag 7 april.

Marit Bouwmeester “Heel blij mee”
Marit Bouwmeester is een van de weinige Nederlanders die goed scoort in baai van Palma de Mallorca. Bouwmeester die na race drie aan de leiding gaat van het tussenklassement heeft de meeste concurrentie van de Belgische Evi van Acker. De twee zeilsters zijn al jaren elkaars rivalen en dat zal zeker tot en met de Olympische Spelen in augustus van dit jaar het geval zijn. Bouwmeester is zeker van deelnamen aan de Olympische spelen. De zeilster uit Friesland moet alleen nog vormbehoud aantonen in 2012.

Bouwmeester vertelde wat het geheim is. “We hebben superveel getraind op deze omstandigheden. In Miami een hele poos en ook hier weer heel veel, samen met Claire Blom. En het is heel gaaf om te zien dat ik dan ook vooraan kan varen in deze omstandigheden. Daar ben ik heel happy mee. Want zo lang heb ik niet meer tot en met de Spelen. Maar wat dan weer stom is dat ik in race zes, waarin meer wind stond, zat te klooien. Gaat het ene goed moet het andere weer beter. Zo blijf je bezig, haha.”

De Laser mannen
De Laser mannen doen het minder goed. Rutger van Schaardenburg staat 18de en Roelof Bouwmeester 59ste. Van Schaardenburg doet het redelijk goed en kan nog aansluiting vinden bij de top. Maar Bouwmeester komt met dit resultaat in de silver fleet terecht. Vanaf morgen 5 april wordt de vloot opgedeeld.

Coach Jaap Zielhuis zei: “Roelof heeft meer moeite. Niet zo eenvoudig om te zeggen. Het is wel echt weer voor de lichtweer specialisten, dat zie je ook in de uitslagen. Maar op het moment maakt hij niet de juiste keuzes en heeft hij niet de goede snelheid. Dat gaat vaak hand in hand. Maar hij is nog niet afgeschreven. Vorig jaar kende hij ook zo een moment en daarna wist hij de ‘reset’ knop te vinden.”


donderdag 5 april 2012

Marit Bouwmeester zakte van een eerste naar een tweede plaats in het tussenklassement van de Laser radial klasse. Deze twee zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg zijn de enige Nederlandse zeilers die, over twee dagen, nog op het podium terecht kunnen komen in Spanje.

Ook vandaag 5 april nog steeds heel weinig wind in de baai van Palma. Maar voor de laatste twee dagen van het toernooi wordt betere wind verwacht. Voor veel Nederlanders is dat helaas te laat.

Marit Bouwmeester voorlopig tweede
Marit Bouwmeester (bovenste foto) moest vandaag Alicia Cebrian voorbij laten gaan in het tussenklassement. Deze Spaanse zeilster is een licht-weer specialist. Achter Cebrian vechten rivalen Bouwmeester en Van Acker een bekende strijd uit. Met een verwachting voor meer wind bestaat de kans dat Cebrian haar koppositie morgen moet afstaan aan de meer allround ingestelde zeilsters.


vrijdag 6 april 2012

Marit Bouwmeester is op medaillekoers. In de afsluitende medalrace, morgen 7 april, moet de zeilster van de Delta Lloyd Kernploeg rivale Evi van Acker en de Spaanse favoriet Alicia Cebrian met een behoorlijke marge verslaan om aanspraak te mogen maken op het goud.

Marit Bouwmeester op medaillekoers
De huidige wereldkampioen in de Laser radial klasse is op medaillekoers tijdens de Sofia Cup. De Friese zeilster staat derde in het klassement en moet het opnemen tegen niemand anders dan oude bekende Evi van Acker (BEL) en lokale specialist Alicia Cebrian (SPA). Het puntenverschil is redelijk groot maar Bouwmeester moet ook over haar schouder kijken naar de concurrenten die op plek 4 en 5 staan.


zaterdag 7 april 2012

Marit Bouwmeester brons op Sofia Cup
De laatste dag van de Trofeo Princesa Sofia op het Spaanse Mallorca werd gekenmerkt door prachtig zeilweer. Winkracht 4 a 5 en zonnig. Marit Bouwmeester werd tweede in de medalrace achter Evi van Acker en pakte het brons op deze wereldbekerwedstrijd. De Belgische Evi van Acker ging met het zilver vandoor en de Spaanse Alicia Cebrial won het goud.

Met dit resultaat wint Bouwmeester de tweede medaille voor de Delta Lloyd Kernploeg.

Bouwmeester voldoet met dit resultaat aan de eis voor vormbehoud en daarmee ook aan de laatste eis voor deelname aan de Olympische Spelen .

Marit Bouwmeester “Dit geeft zo veel voldoening”
Marit Bouwmeester gaf een korte reactie op haar derde plaats tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Palma de Mallorca. De gedreven zeilster had net de samen met Mark Littlejohn de coachboot en haar boot op de trailer gezet. Alles is klaar voor vertrek.

“Dit was voor ons geen prestatie-evenement. We hadden onze doelen vooraf gesteld, bijvoorbeeld om beter te zeilen met licht weer. Dat ging supergoed. We zijn echt op de goede weg. Het geeft zo veel voldoening als je ergens zoveel uren in stopt en dit dan beloond wordt. Aan de andere kant wil je als het dan goed gaat ook het evenement winnen. Maar een zwarte vlag diskwalificatie helpt dan niet mee.”
22- 28 Januari 2012
ISAF Sailing Worldcup Miami

Resultaten Marit klik hier...

22 - 28 januari 2012 (bron KNWV)

zondag 22 januari 2012
Eerste Wereldbekerwedstrijd Olympisch zeilen 2012

Morgen (23 januari) gaat in Miami de Wereldbekerwedstrijd 2012 in Olympische zeilklassen van start. Een deel van de succesvolle Nederlandse Delta Lloyd Kernploeg en talentploeg zal deelnemen aan deze internationale krachtmeeting.

Voor de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg die al bijna zeker zijn van deelname aan de Olympische spelen, worden deze wereldbekerwedstrijden gebruikt om specifieke onderdelen te trainen en te testen.

Wereldkampioen Marit Bouwmeester zeilt mee in de Laser radial klasse. Bouwmeester is zo goed als zeker van deelname aan de Olympische spelen. De Friese zeilster moet in 2012 alleen nog vormbehoud aantonen om voorgedragen te kunnen worden voor Olympische kwalificatie.


dinsdag 24 januari 2012

Op 23 januari, de eerste dag van de Miami Olympic Classes Regatta, kwamen de Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg goed uit de blokken. De wind liet het gedurende de dag langzaam afweten en ging van 12 knopen naar niets. De meeste zeilers kwamen niet verder dan een enkele race terwijl er twee op het programma stonden. Het zes daagse evenement is de tweede ISAF Wereldbeker waar 529 topzeilers uit 41 landen aan meedoen.

Wereldkampioen Bouwmeester start goed
Marit Bouwmeester (bovenste foto) is met haar coach Mark Littlejohn in Miami neergestreken vooral om te trainen en starts te oefenen, Maar ondertussen won de wereldkampioen race 1 en werd tweede in de volgende race met 60 deelnemers.

Bouwmeester was zeer tevreden. “1 en 2. Ja dat ging wel goed. Mark en ik zijn
zijn hier gekomen om alleen maar te trainen en vooral om mijn starts te oefenen omdat het daar in Perth (tijdens het WK) wel eens aan gelegen heeft. Maar al mijn start waren goed vandaag ook de starts die opnieuw moesten gingen allemaal goed. Dat is een lekker begin!”


woensdag 25 januari 2012

Voor een groot deel van de zeilers stond op 24 januari naast twee races ook een inhaalwedstrijdwedstrijd op het programma tijdens de Miami Olympic Classes Regatta 2012. De wind van ongeveer 8 tot 11 knopen hielp de organisatie mee.

Marit Bouwmeester gaat nog steeds aan de leiding in de Laser Radial klasse.


donderdag 26 januari 2012

Bouwmeester strijd met Chinese
Marit Bouwmeester gaat nog steeds aan de leiding in de Laser radial klasse maar het is ongemeen spannend met Lijia Xu uit China die een punt achter Bouwmeester staat. Lijia Xu pakte de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2008 in haar eigen land en is een sterke tegenstander in weinig wind.

vrijdag 27 januari 2012

Bouwmeester strijdt met Chinese
Marit Bouwmeester is gezakt naar een tweede plaats en moet de leiding in de Laser radial klasse overdragen aan Lijia Xu uit China. Lijia Xu won de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2008 in haar eigen land en stond bekend als een sterke tegenstander in weinig wind. Ook Bouwmeester’s rivale Evi van Acker uit België meldt zich voor de titelstrijd in de Laser radial klasse. Van Acker staat derde. Er staan nog twee races op het programma op vrijdag 27 januari gevolgd door de medal race met de beste tien van het klassement op zaterdag 28 januari.


zondag 29 januari 2012

Marit Bouwmeester wil nog veel ‘skills’ verbeteren.
Marit Bouwmeester had haar trainingsdoelen in Miami gerealiseerd, maar leerde ook dat het ‘wegvaren’ van een tegenstander tijdens een medalrace en ook in de races daarvoor nog niet zo eenvoudig is en dat er nog veel werk aan de winkel is.

“Eigenlijk kwamen we hier om te trainen. Wat dat betreft hebben we heel veel lessen geleerd op alle gebieden. We hadden onze eigen doelen gezet voor dit evenement. En dat ging best goed. Maar je wilt ook altijd winnen.”

“Toen ik gister probeerde de Chinese te matchracen ging dat niet helemaal goed. Vandaag ging dat ook niet helemaal super. Dus het is wel duidelijk waar we aan moeten werken.”

“Ik probeerde de Chinese bij de start te pakken en dat lukte op zich wel aardig. Ze startte als laatste. Dus ik dacht, als ze een slechte start heeft, is dat de enige mogelijkheid op een kans. Maar zelf deed ik het ook niet heel handig, maar het is alleen maar goed om deze lessen nu te leren en niet straks tijdens de Olympische Spelen.”

“Met weinig wind is het gebied waar ik nog het meeste aan moet werken. De techniek voor de lichte wind en vooral het vlakke water. Maar daarom blijven we hier ook nog een maand langer om daar beter op voor te bereiden.”

“Tijdens zo'n evenement voel ik echt totaal nog niet de spanning. Natuurlijk ook omdat we net het WK hebben gehad. Maar je merkt wel dat iedereen veel meer naar elkaar begint te kijken. Het is gewoon echt zaak om je eigen trainingen af te werken en je eigen skills zo goed mogelijk te maken. Deze weersomstandigheden kunnen ook in Weymouth voorkomen.”

naar boven

Weblog archief